Si a fost conferinta bloggerilor culinari.Prilej si de oarecare introspectie personala.Puteti citi recenzii pertinente aici, aici si aici.Cea mai apropiata recenzie de sufletul meu, a fost a Laurei.S-a vorbit despre vrute si nevrute. Ne-au povestit bloggeri de succes , cu orecare modestie e drept, despre cum au pornit si unde au ajuns. S-a spus in aceasta conferinta, cu alte cuvinte, ca e jenant sau burghez as spune eu, sa te intereseze daca castigi un ban dupa blogareala. Cuvantul elegant,folosit, era monetizare. Eu cred, dupa proape 5 ani de blogareala culinara, facuta cu proprie cercetare si experienta , cu tot sufletul ,poate fara povesti vanatoresti, dar cu RESPONSABILITATE pentru retetele care le ofer cititorilor , ca la un moment dat, pentru ca investesti si material intr-un blog, mai ales culinar (apartura, ingrediente, timp mult), incepi sa te gandesti si la un castig, pentru ca e firesc. Aici intervine problema fidelizarii cititorilor si abia acum intervine poate si povestea care face diferenta.Sau poate lumea vrea povesti culinare si nu doar retete care le gasesc in carti de bucate scumpe si nu gratis pe internet. Cred ca asta-i unul din subiectele de discutat cu onestitate la viitoarea conferinta.Cum discerne un cititor fara experienta intre 15 retete de papricas.O ia pe prima din rand ca o fi cea mai buna daca-i prima.Dar este cu adevarat prima? Chiar daca povestea insotitore este captivanta.Si aici ne intoarcem la continut si ce trebuie ca sa fie o reteta demna de urmat.
Am aflat o multime de lucruri interesante, legate de prezentul si mai ales viitorul blogging-ului culinar.O mentiune speciala as face despre subiectele legate de branding si fotografia culinara. Am reintalnit si am si cunoscut multi bloggeri pe care nu-i stiam in realitate si m-am bucurat sper sa nu uit pe nimeni : Adriana,Andreea, Brandusa, Catalina,Cristina,Echipa de pe bucataras,ro, Dana, Edith, Emily,Isabela, Laura , Margot, Oana, Maria, Zamzu, reprezentatul talentat, vesel si poznas al Gabrielei dar si Codruta Popa, pioniera painii cu maia din blogosfera culinara romaneasca .O persoana deosebita, as spune delicata, daca nu m-as gandi la robustetea painii facute de ea.Imi pare rau ca am ratat-o pe Andra Constatinescu, nu stiam ca a venit si ea de pe mari si zari.Pe alti bloggeri nu-i mentionez, ca sa nu uit pe cineva si sa se supere, da' se stiu ei.
Nu se poate insa sa nu-l mentionez pe Crisitan Manafu resposabil de organizarea extraordinara, alaturi de sposorii extrem de generosi.Iar la sfarsit trebuie musai sa-l mentionez pe prosnelul, ca nu pot sa-i spun altfel, Marius Tudosiei , care a fost absolut extraordinar.La sfarsitul conferintei ne-a invitat la restaurantul Divan, cu specific turcesc,un restaurant cu o mancare divina, pot spune.Musacaua si mielul in oala, nu stiu cum se numeste (un fel de tajine ) au fost piesele de rezistenta, din punctul meu de vedere.Dar totul a fost delicios, cum se putea altfel , la o intalnire a bloggerilor culinari.
Concluzia este ca am petrecut jumatate de zi cu folos si voie buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu