Ciorba de burtă este
probabil de proveniența orientală, regăsindu-se în spațial balcano-mediteranean
introdusă de turcii otomani. Românii au personalizat-o în modul propriu
adăugând smântână, gălbenușuri, oțet, zarzavat de supă și verdețuri,
transformând-o astfel într-o rețetă tradițională, foarte populară. Ciorba de
burtă are faima de a înlătura mahmureala, drept care este nelipsită de pe
mesele multor români la ceas de sărbătoare, mai ales iarna.
În rețeta de față am folosit burtă proaspătă, dar puteți folosi foarte bine și burtă congelată prefiartă, caz în care adăugați un os de vită în plus și săriți pașii 1 și 2 ai modul de preparare. De asemenea, fosind burtă prefiarta, timpul de gătire se va înjumătăți.
INGREDIENTE:
-1,4 kg burtă de vită
-un os sită de vită
cu măduvă (genunchi)
-un morcov mare
-o ceapă mare
-un pătrunjel
-un păstârnac mic
-3 foi de dafin
-10 boabe de piper
-sare
-60-80 ml oțet sau
după gust
-500 ml smântână de
gătit cu 30 % grăsime
-5 căței de usturoi
-2 gălbenușuri
MOD DE PREPARARE:
1.Se spală burta în
apă rece, foarte bine, apoi se freacă cu o lingură de bicarbonat de sodiu, se
pune într-un bol și se dă la rece pentru cel puțin 2 ore. Bicarbonatul de sodiu
va extrage acidul clorhidric existent în musculature burții și va elimina din
mirosul specific.
2.Apoi se limpezește
în apă rece foarte bine și se taie bucăți mai mici, cam de o palmă de mari.
3.Se pune burta și
osul (rugați măcelarul să vă despice osul. Dar dacă îi spuneți că aveți nevoie
de os pentru ciorbă de burtă, îl va despica fără să îi mai spuneți) într-o oală
cu apă rece,circa 6 l, împreună cu foaia de dafin, o linguriță de sare și
boabele de piper.
4. Există 2 metode de
fierbere: în oală cu presiune, caz în care adăugați în oală de la început
legumele curățate și lăsate întregi și fierbeți timp de 2 ore, începând de când
eliberează oala aburul.Sau varianata clasică, într-o oală încăpătoare, în care
adăugați legumele întregi dar curățate, după 2-3 ore. Fierberea durează în
acest caz în jur de 4 ore. Când burta poate fi străpunsă ușor cu furculița,
este gata.
5.Se scot burta și
osul din ciorbă și se lasă la răcorit și supa rămasă se strecoară și se pune la
loc în oală.
6.Când carnea poate
fi manevrată, nu frige degetele, burta se taie fâșii late de un cm și lungi de
aproximativ 5 cm. Carnea de pe os și zgârciurile moi, se toacă și ele.
7.Se pune oala la loc
pe foc, împreună cu 2 foi de dafin, se adaugă fâșiile de burtă și carne, se
potrivește de sare și piper și se mai clocotește la foc domol, 15 de minute,
după care se închide focul.
8.Gălbenușurile se
bat într-un bol, cu telul, împreună cu smântâna, apoi se adaugă gradual un
polonic de supă fierbinte, amestecând după fiecare adăugare. Se lasă ciorba să
se răcorească 5 minute, apoi se adaugă smântâna în oală, amestecând continu. Se
adaugă apoi oțetul, gradual (gustați ca să fie acră după gustul vostru) și
usturoiul zdrobit.
9.Se servește ciorba
fierbinte într-un bol sau farfurie, eventual presărată cu verdeață, alături de
ardei iute proaspăt sau murat.Se pune pe masă și smântână, mujdei și oțet,
pentru cine dorește să mai dreagă ciorbă după propriul gust.
Poftă bună !
excelenta reteta ! Bun bun! :)
RăspundețiȘtergereDe incercat acum cat mai e frig !
Ștergere