marți, 26 ianuarie 2016

Ciorba de burta


 Ciorba de burtă este probabil de proveniența orientală, regăsindu-se în spațial balcano-mediteranean introdusă de turcii otomani. Românii au personalizat-o în modul propriu adăugând smântână, gălbenușuri, oțet, zarzavat de supă și verdețuri, transformând-o astfel într-o rețetă tradițională, foarte populară. Ciorba de burtă are faima de a înlătura mahmureala, drept care este nelipsită de pe mesele multor români la ceas de sărbătoare, mai ales iarna.
 În rețeta de față am folosit burtă proaspătă, dar puteți folosi foarte bine și burtă congelată prefiartă, caz în care adăugați un os de vită în plus și săriți pașii 1 și 2 ai modul de preparare. De asemenea, fosind burtă prefiarta, timpul de gătire se va înjumătăți.

 INGREDIENTE:
 -1,4 kg burtă de vită
 -un os sită de vită cu măduvă (genunchi)
 -un morcov mare
 -o ceapă mare
 -un pătrunjel
 -un păstârnac mic
 -3 foi de dafin
 -10 boabe de piper
 -sare
 -60-80 ml oțet sau după gust
 -500 ml smântână de gătit cu 30 % grăsime
 -5 căței de usturoi
 -2 gălbenușuri

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se spală burta în apă rece, foarte bine, apoi se freacă cu o lingură de bicarbonat de sodiu, se pune într-un bol și se dă la rece pentru cel puțin 2 ore. Bicarbonatul de sodiu va extrage acidul clorhidric existent în musculature burții și va elimina din mirosul specific.
 2.Apoi se limpezește în apă rece foarte bine și se taie bucăți mai mici, cam de o palmă de mari.

 3.Se pune burta și osul (rugați măcelarul să vă despice osul. Dar dacă îi spuneți că aveți nevoie de os pentru ciorbă de burtă, îl va despica fără să îi mai spuneți) într-o oală cu apă rece,circa 6 l, împreună cu foaia de dafin, o linguriță de sare și boabele de piper.
 4. Există 2 metode de fierbere: în oală cu presiune, caz în care adăugați în oală de la început legumele curățate și lăsate întregi și fierbeți timp de 2 ore, începând de când eliberează oala aburul.Sau varianata clasică, într-o oală încăpătoare, în care adăugați legumele întregi dar curățate, după 2-3 ore. Fierberea durează în acest caz în jur de 4 ore. Când burta poate fi străpunsă ușor cu furculița, este gata.
 5.Se scot burta și osul din ciorbă și se lasă la răcorit și supa rămasă se strecoară și se pune la loc în oală.
 6.Când carnea poate fi manevrată, nu frige degetele, burta se taie fâșii late de un cm și lungi de aproximativ 5 cm. Carnea de pe os și zgârciurile moi, se toacă și ele.
 7.Se pune oala la loc pe foc, împreună cu 2 foi de dafin, se adaugă fâșiile de burtă și carne, se potrivește de sare și piper și se mai clocotește la foc domol, 15 de minute, după care se închide focul.


 8.Gălbenușurile se bat într-un bol, cu telul, împreună cu smântâna, apoi se adaugă gradual un polonic de supă fierbinte, amestecând după fiecare adăugare. Se lasă ciorba să se răcorească 5 minute, apoi se adaugă smântâna în oală, amestecând continu. Se adaugă apoi oțetul, gradual (gustați ca să fie acră după gustul vostru) și usturoiul zdrobit.
 9.Se servește ciorba fierbinte într-un bol sau farfurie, eventual presărată cu verdeață, alături de ardei iute proaspăt sau murat.Se pune pe masă și smântână, mujdei și oțet, pentru cine dorește să mai dreagă ciorbă după propriul gust.


 Poftă bună ! 

Rețeta am plublicat-o prima dată pe site-ul Bilancia www.hobbychef.ro 

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...