luni, 25 mai 2015

Ciorba de verze cu tarhon


 De când am descoperit boiaua afumată, o încerc în diferite mâncăruri. De data asta am folosit-o la ciorba asta din 3 feluri de varză .E drept că am folosit-o într-o ciorbă de varză aici. Juri că-i o ciorbă făcută cu afumătură.Am fost zilele trecute în piață Obor și la etajul halei de legume sunt vreo 3 magazine cu mirodenii, aproape unul lângă altul.Toate aveau boia afumată, cu o culoare și un miros extraordinar, foarte asemănătoare ca gust și miros cu cea spaniolă.În rest nici o inginerie: o oală de 4-5 litri, legume și mirodenii. 

 INGREDIENTE:
 -500 g varză de Bruxelles
 -500 g varză albă tocată
 -2 cești de varză tocată murată
 -o ceapă tocată
 -2 morcovi medii tocați
 -o țelină mică tocată
 -o lingură cu vârf de tarhon uscat (sau 2 linguri de tarhon verde tocat)
 -250 ml zeamă de varză acră ( borș sau sucul de la o jumătate de lămâie)
 -200 ml smântâna de gătit (lichidă)
 -1/2 linguriță de boia afumată iute, sau o lingură de boia afumată dulce, sau combinate, după cum vă place
 -pătrunjel verde tocat pentru servit
 -tarhon verde tocat (opțional)
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Puneți într-o oală de 4 l apa cu toate legumele tocate, mai puțin varza de Bruxelles, la fiert. Când sunt treisferturi fierte, adăugați-le și pe ele (verzele de Bruxelles se fierb mai repede).
 2.Când toate legumele sunt fierte adăugați zeama de varză, smântâna de gătit, tarhonul și boiaua afumată și mai fierbeți ușor 5 minute. La sfârșit potriviți gustul de sare și piper.
 3.Serviți ciorba presărată cu pătrunjel verde și tarhon verde tocate alături eventual de o salată de ceapă roșie sau ardei iute.

 Poftă bună! 

2 comentarii:

  1. Iuliana Toth26 mai 2015, 19:42

    Un DA hotarat atat boielei afumate cat si ciorbei de verze (Iuliana Toth zice, ca altfel ma pune aici ca anonim...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar cine n-a folosit inca boiaua afumata nu stie ce minunatie este.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...