vineri, 25 februarie 2011

Creveti picanti in doua variante

Este un fel de mancare specific asiatic,prin condimente.Eu l-am incercat in doua variante,nefiind sigura ca sotului meu o sa-i placa sosul cu lapte de cocos,in cazul crevetilor.Dar i-a placut.Pe de alta parte laptele de cocos e greu de gasit si e scump.Eu am lapte praf de cocos, adus de prietena mea buna Sorina ,pe care il tratez ca pe orice lapte praf :dupa indicatiile de pe punga.Dar sa revenim :

INGREDIENTE :
lg =lingurita
Lg=lingura

-500 g  cozi de creveti proaspeti sau congelati (neprelucrati termic)
-2.5 cm radacina ghimbir (1/2  lg gimbir macinat,in lipsa de cel proaspat)
-2 catei mari de usturoi zdrobiti
-1 lg  boia foarte iute
-1 lg turmeric(curcuma) (asta nu astiu cu ce poate fi inlocuit,poate cu sofran,dar in marile magazine,se gaseste la raionul de condimente sau cel de mancaruri straine).In Bucuresti mai sunt magazine  specializate,mai scumpe,dar in afara lui,sunt sigura ca  nu snt.Poate ma insel..Eu am noroc cu prietenele mele care traiesc in tari straine si ma aprovizioneaza.La Metro sau Selgros se mai gaseste cateodata.
-2 lg  seminte negre de mustar,macinate
- 1/8 lg de cardomom macinat,sau 4 seminte de cardamom verde zdrobite
-50 g unt
-120 ml lapte de cocos sau in lipsa, smantana dulce pentru gatit
-2 Lg de frunze de coriandru tocate,in lipsa,asa ca mine ,2 Lg de patrunjel tocat,adica o legatura,asa cum e acum.
-sare,piper
-paine naan pentru servit,eu am folosit pane prajita normala

MOD DE PREPARARE:

-daca aveti timp si creveti congelati,lasati crevetii de seara pana dimineata sa se dezghete in frigider.Daca nu,nu.Ii treceti pe sub jet de apa 10 minute,dupa care ii strecurati bine si ii amestecati cu condimentele ghimbir, usturoi, boia iute, turmeric, seminte de mustar, cardamom.30 de minute trebuie sa stea in aceasta marinata.

-intr-o tigaie intinsa sau wok (prefer tigaia intinsa ,ca sa se evapore repede apa),topiti untul si adaugati crevetii condimentati.Aproximtiv 1 minut pe o parte si un minut pe cealata.Sa fie usor prajiti si sa devina portocalii rozulii.
-in cazul in care folosim si lapte de cocos (sau smatana de gatit),il adaugam si mai lasam 5minute, sa fiarba usor

-in cazul in care nu folosim lapte de cocos(sau smantana dulce ), scoatem crevetii ,ii lasam sa se scurga pe un servet de hartie,absorbant si ii servim cu sos aioli sau maioneza sau sos olandez sau si mai simplu,unt clarificat ,alaturi de paine naan,sau orez.Eu am folosit paine prajita simpla si au fost grozavi,in ambele variante,cu sos sau fara.

10 comentarii:

  1. wow, Pansy, ce bun! imi plac mult crevetii, sa stii! iar retetele tale vin la fix!

    RăspundețiȘtergere
  2. si noua ne plac,asa ca am sa mai vin cu retete!

    RăspundețiȘtergere
  3. Noroc ca am creveti in cuptor, ca altfel nu aveam curaj sa intru sa-i vad pe ai tai.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si noua ne plac mult de tot crevetii...iar reteta ta ma tenteaza, asa ca am s-o incerc. Multumesc.
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buuuni, picanti... Hm, trebuie sa mai iau si eu de la Mega o portie de 500 g sa mai fac si eu cateva retete. Mustar negru gasesti la Ki-life in Piata Amzei. Tot acolo gasesti turmeric. In alte orase nu prea stiu...

    RăspundețiȘtergere
  6. merci elena,turmeric am,mustarul negru mi-a lipsit din reteta.

    RăspundețiȘtergere
  7. lilly,lasa ca trec eu sa-i vad pe ai tai.

    RăspundețiȘtergere
  8. Lia e simpla si tare gustoasa fie ca ii faci cu lapte de cocos ,fie ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. J'aime les crevettes qu'elle que soit leur déclinaison.
    Un plat savoureux.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  10. Moi aussi je peut dire que j'adore les crevettes!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...