Intotdeauna m-a intrigat denumirea acestui fel de mancare,specific sa-i zic asa ardelenesc.Lasa ca i-am gasit si sub denumireea de cartofi nemtesti. Cercetand am dat ca sunt aproximativ cartofi gratinati a la dauphinoise.Este un fel de mancare in sine sau se poate folosi ca si garnitura la snitele (super !!) sau friptura.
INGREDIENTE:
-2 kg cartofi fierti
-350 g telemea sau feta rasa,sau amestec de branza dulce de vaci si telemea
-5 oua fierte tari
-300 ml smantana de gatit
-75 g unt
-3-4 lingurite de pesmet ,optional.
-sare, piper dupa gust
MOD DE PREPARARE :
1.Cartofii se fierb in coaja,in apa cu sare, iar dupa ce se racesc, se curata si se taie felii sau cuburi, dupa,dorinta.Ouale se fierb tari.
2.Intr-un vas termorezistent,uns cu unt se pun straturi alternative de cartofi, oua taiate felii, branza, bucatele de unt.La sfarsit se adauga smantana si se presara cu pesmet.
3.Vasul se pune in cuptorul preincazit la 200* C si se lasa cam 30-40 de minute,pana ce cartofii se rumenesc.
Se pot servi calzi alaturi de snitele sau friptura si o salata sau ca atare,ca sunt tare buni si merita incecati.
Asta a adevenit un stereotip.dar faceti-va curaj,experimentati !
Pofta buna !
chiar ca am sa-i pregatesc si eu!
RăspundețiȘtergereArata atat de bine, mi s-a facut o poftăăăă...
Mmmm, ce bine arata! Yummi!
RăspundețiȘtergeredeci asta fac eu astazi!!!!!!!!!! si am sa postez pe blogul meu de retete:)) gand la gand.
RăspundețiȘtergerefetelor,si noua ne plac foarte mult acesti cartofi.mai ales alaturi de snitele.nu fac prea des pentru ca,cat ar fi cratita de mare,pana a doua zi e curatata!
RăspundețiȘtergereJ'adore le gratin de pommes de terre. le dauphinois est mon préféré.
RăspundețiȘtergereRecette très gourmande.
A très bientôt.
E mâncarea preferată a pruncului meu :D
RăspundețiȘtergerePot să-i cer orice dacă-i promit cartofi franţuzeşti cu şniţele :))
cartofii alturi de branza sunt intotdeauna preferatii mei,dar asa cum i-ai pregatit tu sunt deliciosi!O seara buna si te mai astept pe la mine pe blog!
RăspundețiȘtergerechere nadji,c'est la maniere prereferee de cusuisson pour les pommes de terrre dans ma famille.
RăspundețiȘtergerearcadia,o fi pruncul tau ardelean ?
RăspundețiȘtergeremariette,incearca-i ca-s tare buni.!!!eu sa stii ca trec mereu la tine pe blog,cu mare drag,e drept ca nu las de fiecare data comentariu ! mea culpa!
RăspundețiȘtergereDacă kl-ai vedea, n-ai mai avea îndoieli. La el toate se fac pe îndelete sau pe loc. =))
RăspundețiȘtergerearcadia,tare simpatic trebuie sa fie ! cati ani are?
RăspundețiȘtergereTare buni acesti cartofiori.
RăspundețiȘtergereMedi incerca-i ,atat doar e problema ca devii dependent!
RăspundețiȘtergereMmmm cat de apetisant arata!!... Ce pofta mi-ai facut!
RăspundețiȘtergereTare buni cartofii astia,,mmmm,,,,plac la mine tare mulltttt,,,pupppp!!!!
RăspundețiȘtergeremirela ,cred ca as putea manca in fiecare zi cartofi din astia.
RăspundețiȘtergere