vineri, 4 februarie 2011

Ischler


Islerele (ischler) sunt niste biscuiți de proveniență habsburgică, originare din Bad  Ischl, unde și-a stabilit împăratul Franz Iosif I, reședința de vară . Prima dată au fost se pare făcute în 1849 și au devenit biscuiții preferați ai împăratului. În scurt timp rețeta s-a răspândit în tot imperiul austro-ungar și așa a ajuns și la noi . Sunt de fapt doi biscuiți de nuca lipiți intre ei cu o cremă și apoi glazurați cu ciocolată. Crema poate fi dulceață (de caise), ciocolată sau în cazul meu crema de nuci. Rețeta mea, este din caietul cu rețete al mamei și este o rețetă tradițională de Crăciun.

INGREDIENTE :
-200 g făină
-150 g unt 
-150 g zahăr
-100 g nuci măcinate
-1 plic zahar vanilat
-coajă rasa de lămâie
-aprox 1-4 linguri smântână, atât cât să iasă o cocă consistentă ce se poate întinde.

ptr.cremă:
-150 g unt
-100 g zahăr
- 50 ml cafea esspreso sau de care vreți, concentrată să fie
-100 g nucă măcinată
-esență de rom

ptr glazură:
-1 lingură cacao sau ciocolată rasă
-2 linguri apă
-75 g zahăr 
-50 g unt 
sau 
-80 g ciocolată
-30 g unt
-50 ml smântână de frișcă 

MOD DE PREPARARE :

 1.Se frământă aluatul din ingredientele menționate, adăugând smântâna pe rând și testând cu mana aluatul, daca este elastic. Daca apeși cu mana și vezi că  aluatul revine,e gata. Se acoperă cu folie și se dă la rece 30 de minute. Apoi se scoate se pune pe un plan înfăinat și se întinde foaia cam de 5 mm grosime.Se poate întinde și între 2 folii de plastic.

2.Se decupează foaia de aluat întinsă cu ajutorul formelor de biscuiți sau cu un pahar, având grija să obținem număr par, pentru că ele se vor lipi cu cremă, 2 câte 2.


3.Aluatul astfel decupat se pune pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, se mai lasă la frigider 10 minute apoi se pune în cuptorul preîncălzit la 180*,adică la temperatura medie,aprox 10 minute.

3.Intretimp facem crema bătând untul spumă și adăugând restul ingredientelor.

Exista o varianta de ischler, la care în loc de crema  cu nuci ,se pune gem.

4.După ce se scot din cuptor se lasă să se răcească, apoi de lipesc două câte două prin intermediul cremei.

5.Se face glazura pe bain marie, fie din cacao fie din ciocolata, încălzind toate ingredientele până se topesc, după care se glazurează doar o față a biscuiților, apoi se lasă pe un grătar să se întărească glazura. Dacă doriți, se pot decora biscuiții cu sâmbure de nucă, cât încă glazura nu este întărită.

Poftă bună !

17 comentarii:

  1. Ce bunatati ai facuttt,,,,mmmm,,,weekend frumos si pupiciii!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-mi plac bunaciunile astea din caietul mamaei, asa cum le spui tu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai de cand n-am facut si ce bun e !
    Bine ca mi-ai adus aminte.
    Il pun pe lista de asteptare.

    RăspundețiȘtergere
  4. m-ai facut sa zambesc cu acele forme dragalase! caietul mamei intotdeauna ascunde cateva minunatii! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai de mine cat de bine arata si ce bune sunt!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de bine arata...Bun bun.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce dezmat ciocolatos pe aici! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. une gourmandise qui ne se refuse pas
    j'adore
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  9. Bad Ischler e o localitate in Austria iar reteta ai dreptate este una austriaca, si chiar foarte indragita! sunt delicioase prajituricile!

    RăspundețiȘtergere
  10. No, io stiam ca-s unguresti islerele astea, ca si io le-am facut...si-acum tin minte ca unguroaicele nu prea voiau sa dea reteta, tineau cu dintii de ea..ei, pana la urma am aflat-o. Crema e diferita, dar e faina. pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Un premiu si doua lepse te asteapta la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  12. fetelor am cam lipsit de pe aici ca am avut tot felul de treburi,asa ca nu am putut raspunde.
    zazuza,ma bucur ca ai confirmat provenineta prajiturii.sunt multe prajituri in transilvania,care au provenienta incerta in sensul ca ungurii si le aroga de multe ori,asta si a propos de ce spunea Liana.

    RăspundețiȘtergere
  13. medi draga,prajiturile care spun ca sunt din caietul mamei,chiar de acolo sunt.si de multe ori am probleme,(ea era o maiastra la prajituri,spun era,pentru ca acum are alzheimer si nu mai stie sa faca minunile care le facea),pentru ca retetele sunt aproximative,mai ales la modul de preparare.ea stia sa le dreaga cum trebuie,pentru ca efectiv avea talent.daca facea ceva nou si nu-i placea cum iese pur si simplu arunca,nu ca mine care incerc sa dreg busuiocul.eu stiu ce gust trebuie sa aiba produsul final.si innebunesc cand nu-mi iese ca ei,desi am urmat reteta cu strictete.probabil ca trebuie si zvacul ala care s-o faca nemaipomenita.

    RăspundețiȘtergere
  14. vio,esti grozava,cu copiii mici, am sa trec sa vad despre ce e vorba.ai toata admiratia mea !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. dragele mele,e un dulce rapid pentru hrana copiilor,a mamelor ce le ingrijiti,cu lapte sau ceai sau cafea .sau chiar ca pachetel la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  16. o reteta buna,multumesc pentru postare

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...