luni, 1 decembrie 2014

Ciolan cu bere si fasole


 La mulți ani România, adică români, să fiu mai exactă ! De câțiva ani încoace fasolea cu ciolan a devenit un fel emblematic pentru 1 Decembrie. Lasă că e postul Crăciunului și nu e dezlegare la ciolan, dar câteodată ne conformăm trendului, mai ales dacă e gustos ! Ne facem că nu înțelegem semnificația trendului. Fasolea însă am făcut-o așa cum o făcea mama.Sigur că ea nu folosea condiment pentru fasole de la Fuchs, ci folosea piper, măghiran, chimion, cimbru și foaie de dafin.Dar asta e licența mea, ca să zic așa, pentru că îmi place condimentul incriminat.Nu vă fie frică că nu e reclamă plătită, ci gratuită. Am vorbit de fasole, dar de ciolan, nu.Încercați varianta asta și dacă nu v-o plăcea, ...să-mi spuneți ! 

 INGREDIENTE:
 -un ciolan crud de porc
 -3 linguri sos de soia
 -2 frunze de dafin
 -2 linguri de cimbru uscat
 -4-5 boabe de ienibahar
 -10 boabe de piper
 -2 linguri de coriandru măcinat
 -2 căței de usturoi zdrobiți
 -o ceapă tocată
 -500 ml bere
 -o lingură de miere, sirop de  arțar  sau agave
 -sare, piper după gust
 Ptr. garnitură:
 -700 g fasole
 -o ceapă mare tocată
 -un ardei capia roșu tocat
 -2 căței de usturoi zdrobiți
 -o lingură condiment pentru fasole Fuchs
 -o linguriță chimion măcinat
 -2 conserve roșii decojite mărunțite
 -2 foi de dafin
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:

 1.Fierbeți ciolanul timp de 15-20 de minute în apă cu sosul de soia, boabele de piper, ienibahar, foile de dafin, sare și o linguriță de cimbru uscat.Scoateți ciolanul din apă, dar păstrați apa în care a fiert, lăsați-l să se răcească 10 minute.
 2.Crestați pielea ciolanului cu un cuțit ascuțit, pe lungime și lățime, apoi presărați-l cu sare, piper, coriandru, cimbru și masați carnea , având grijă să intre condimentele și în inciziile făcute în piele.Ungeți ciolanul cu miere.

 3.Stropiți o tavă cu ulei, presărați ceapa tocată și usturoiul zdrobit, așezați ciolanul și adăugați berea și un pahar de apa în care a fiert ciolanul, apoi puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 *C și coaceți timp de aproximativ 2 ore și jumătate. Din 15 în 15 minute stropiți ciolanul cu sosul din tavă.Dacă mai este nevoie, pe parcursul coacerii,dacă scade prea mult lichidul din tavă, adăugați din apa în care a fiert ciolanul.Cu 15-20 de minute inainte de final, mai ungeti-l o data cu miere sau sirop de  arțar  sau agave.

 4.Intretimp preparați ganitura: într-o cratiță căliți ceapa, ardeiul roșu și usturoiul, apoi adăugați fasolea ce a stat la hidratat peste noapte, acoperiți-o cu apa în care a fiert ciolanul și lăsați să fiarbă.Când e de 3/4  gata, adăugați roșiile, condimentele și lăsați să scadă până ce fasolea este fiartă și sosul format. Potriviți de sare și piper.
 5.Serviți ciolanul alături de fasolea presărată cu verdeață și eventual salată de murături sau salată verde.


 Poftă bună! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...