duminică, 14 decembrie 2014

Friptura de caprioara cu ardei si ciuperci


 Asta e o rețetă ce am făcut-o acum un an, uitasem de ea, până ce azi, vorbind cu o prietenă ce a primit în dar un fazan, am constatat că nu postasem rețeta asta de vânat.Atunci știu că pornisem o cercetare temeinică despre cum se gătește căprioara, dar m-am oprit până la urmă la cine știu că știe despre ce e vorba. Așa că m-am inspirat din Gordon Ramsey, și am luat informații suplimetare de la  Marcel Iorga si draga mea Lia  .Atâta doar că eu am avut diferite bucăți de carne de căprioară și nu  mușchi (se gătește altfel), așa că am procedat după cum veți vedea mai jos.Rezultatul a fost delicios.

INGREDIENTE:
 -un kg carne de căprioară
 -un pahar de vin roșu
 -sare, piper după gust
 Ptr.marinadă:
 -3-4 linguri de ulei de măsline
 -o lingură de cimbru uscat mărunțit
 -o linguriță boabe de coriandru măcinate grosier
 -4 căței de usturoi zdrobiți
 -1/2 linguriță sare
 -1/2 linguriță piper
 Ptr.garnitură:
 -un ardei roșu tăiat fâșii
 -un ardei verde tăiat fâșii
 -300 g ciuperci champignon
 -2 linguri de oțet de vin alb
 -50 g unt
 -1/2 linguriță de cimbru mărunțit
 -sare,piper după gust
Ptr.sos(opțional):
 -2 ardei copți
 -un cățel de usturoi
 -sosul de la friptură
 -o lingură oțet balsamic
 -o lingură ulei de măsline

 MOD DE PREPARARE:

 1.Se amestecă ingredientele pentru marinadă apoi se toarnă peste carne și se masează cu mâinile, după care se acoperă vasul și se dă la rece pentru 24 de ore sau de seara până a doua zi.Asta e o parte foarte importanta a gatirii caprioarei.

 2.Într-o cratiță cu fund gros, se pun 2 linguri de ulei, se încinge , se pun bucățile de carne și se rumenesc ușor. Se transferă carnea într-o oală cu presiune ( dacă nu aveți ramaneți la prima cratiță), se toarnă deasupra marinada rămasă, paharul de vin și aproape se acoperă cu apă fierbinte, ca și la tocăniță. Se închide oala cu presiune și se fierbe timp de 30 de minute, după care se deschide oala după procedura obișnuită, se transferă din nou carnea într-o tavă ce va merge la cuptor.Se gustă sosul format, de sare și piper, dacă mai e nevoie se asezonează .Cine nu folosește oală de presiune, procedează la fel, atât doar că timpul de gătire va fi mai lung .Carnea trebuie să fie moale la sfârșit.
 3.Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 *C (foc mediu) și se coace până ce carnea se rumenește.Din când în când se stropește cu sosul format în tavă.Carnea va căpăta o crustă închisă la culoare, dar interiorul va fi moale și suculent.

 4.Intretimp se face garnitura :se topește untul într-o tigaie și se sotează pe rând ardeii tăiați fâșii și ciupercile, după care se pun împreună în tigaie, se adaugă cimbrul și cele 2 linguri de oțet de vin alb, se asezonează și după ce a scăzut lichidul, se închide focul.
  5.Dacă doriți să serviți friptura cu un extra sos, în afară de cel din tavă, faceți un sos rapid amestecând în blender sosul din tavă cu 2 ardei copți, un cățel de usturoi, o lingură de oțet balsamic și una de ulei, asezonați cu sare și piper. 
 6.Se servește carnea alături de garnitură și se stropește cu sosul format în tavă și eventual cu o bucățită de unt sau cu sosul de ardei copți,prezentat mai sus.


 Poftă bună ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...