sâmbătă, 16 aprilie 2016

Cozonac insiropat


 Am primit acum ceva vreme aceste adorabile tăvi mici de cozonac, așa că am zis să le încerc.E drept că e puțin mai mult de lucru, în loc să faci 2 cozonaci obișnuiți,cu aceleași cantități de ingrediente, faci 6. Fiind așa mici pot fi ușor însiropați și pot deveni în același timp și un cadou pentru musafiri sau gazde, dacă sunteți invitat. 

 INGREDIENTE:
Tăvi de cozonaci mici, de 16 cm lungime

 -550 g făină
 -5 gălbenușuri
 -200 g unt topit
 -200 ml lapte
 -150 g zahăr
 -2 pliculețe drojdie uscată instant
 -coaja rasă de la o lămâie
 -2 plicuri zahăr vanilat
 -esență de rom după gust
 Ptr. umplutură:
 -600 g nucă măcinată
 -300 g zahăr
 -100 ml lapte
 -coaja rasă de la o lămâie
 -zahăr vanilat sau extract de vanilie, esență de rom după gust
 -un gălbenuș
 Ptr.sirop:
 -o cană de zahăr
 -o cană de apă
 2 plicuri de zahăr vanilat

 MOD DE PREPARARE:


 
1.Amestecați făina cernută în prealabil cu drojdia uscată instant , faceți o groapă în mijlocul făinii în care puneți gălbenușurile și începeri să le incorporați în făină, adăugând treptat untul topit alternativ cu laptele. Frământați până obțineți un aluat elastic dar care se întinde. Puneți aluatul intr-un bol uns cu ulei sau infainat, la dospit, acoperit cu un șervet, într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, până își dublează volumul.

 2. Intretimp pregătiți umplutura amestecând nuca măcinată cu zahărul și laptele și fierbând-o la foc mic până rezultă o pastă mai groasă.Daca e nevoie mai adaugati lapte, nuca putand fi prea uscată. După ce aluati amestecul de pe foc, lăsați 5 minute să se răcorească și adăugați coaja de lămâie, zahărul vanilat, esența de rom și gălbenușul de ou.
 3.Împărțiți aluatul dospit în 12 părți egale. Întindeți câte două părți deodată în formă dreptunghiulară de lungime puțin mai mare decât tăvițele pe care le aveți. Ungeți fiecare dreptunghi cu umplutură, rulați, apoi faceți o crestătură în lungul ruloului obținut cu un cuțit bine ascuțit sau cutter. Prindeți cele 2 rulouri la un capăt, apoi împletiți-le, în așa fel încât crestătură să rămână tot timpul în sus.Așezați cozonacelul obținut în tava unsă cu unt, apoi lăsați la dospit încă 30 de minute.Procedați la fel și cu restul cozonaceilor, dar împletiți doar câte tăvițe aveți disponibile, restul urmând a fi formați după ce se coace prima tranșă.

 4.Ungeți cozonăceii cu ou bătut și coaceți în cuptorul preîncălzit la 210 * timp de 15 minute după care reducem focul la 180*C, până se rumenesc frumos.
 5.Intretimp fierbem siropul din cana de zahăr și cana de apă, până ce se leagă.După ce închidem focul adăugăm zahărul vanilat, amestecăm până se topește și lăsăm siropul la răcit.

 6.Așezăm toți cozonăceii obținuți într-o tavă și turnăm siropul peste ei și îi lăsăm acolo până absorb tot siropul.

Sfat: Daca faceti cozonaci de dimensiune obisnuita, lasati-i si insiropati-i in tava lor.


 Poftă bună !
Aceasta reteta am publicat-o prima data pe site-ul www.hobbychef.ro .
 
 
 
 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...