miercuri, 29 februarie 2012

Condimentul merken (merquen)


Merkenul (sau merquen) este un condiment specific chilian,inima bucatariei chiliene,cum spune prietenul meu Catalin,atat de poetic.
El ,(condimentul), este originar din regiunea chiliana Araucaria,unde traiesc indienii mapuches si este un fel de marca inregistrata a lor.Sunt incurajati sa cultive soiul de ardei iute(numit corn de capra)  ce intra in compozitia condimentului si sa-l prepare.Este un condiment simplu ,are doar doua ingrediente(ardei iute afumat si uscat si seminte de coriandru prajite),dar are o aroma speciala.In varianta industriala mai poate sa contina sare si chimion.Dar varianta originala si artizanala,contine doar cele doua ingrediente.
Se poate folosi la peste,creveti,pui,vaca,vegetale,branza,paste,supe si sosuri.Amestecat cu ulei de masline este foarte bun pentru dipping.
De fapt este un condiment simplu de facut ,proportiile fiind urmatoarele:
2/3 ardei iute rosu afumat si uscat 
1/3 seminte de coriandru prajite
Cum la noi ardei iuti afumati nu se gasesc inca,se pot folosi ardei iuti neafumati si uscati,asta ca sa folosim ceva asemanator,dar cu alta aroma totusi.
-ardeii iuti se curata de majoritatea semintelor,pentru ca,la final, condimentul nu este foarte  iute
- ardeii, impreuna cu semintele de coriandru se prajesc intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei, la foc mic spre mediu,amestecand mereu.
-apoi ii lasam la racit, dupa care ii pisam intr-un mojar sau cu ajutorul unul blender(prin pulsare)dar nu foarte fin, amestecul rezultat trebuie sa ramana grosier.
Il pastram intr-un borcan bine inchis.
Iata la ce l-am folosit eu pana acum : Pui a la merken ,Supa cazuela de vaca ,Pui cu legume la cuptor, Pui la cuptor captusit cu unt aromat 

duminică, 26 februarie 2012

Paine rapida

Iata-ma la a doua participare la provocarea "secreta" a Amei.De data asta mi-a repartizat blogul
Gateste cu Hermine si Alex .Dupa ce am rasfoit blogul,in care am gasit o multime de retete interesante,m-am oprit la o reteta rapida de paine:  Paine gustoasa din iaurt cu seminte  .Intr-adevar rapida (nu necesita framantare si dospire) usor de preparat si foarte gustoasa.Am devenit fani declarati ai acestei retete.

INGREDIENTE:
-280 g faina 650
-250 g iaurt
-1 ou
-1 plic praf de copt
-1/2 lg (lingurita) sare
-1/2 lg zahar
-seminte de dovleac,mac

MOD DE PREPARARE:
-faina se amesteca in prealabil cu praful de copt,zaharul si sarea,dupa care se adauga si restul ingredientelor,amestecand bine fie cu o lingura mare de lemn fie cu mixerul cu carlige de framantare.Va iesi un aluat moale si lipicios.
-tapetam o forma de chec cu hartie de copt (eu avand forma antiaderenta,nu am folosit hartie ,am uns-o doar cu putin ulei ) si turnam aluatul in ea.Presaram deasupra seminte de care dorim,eu am pus mac si seminte de dovleac si punem in cuptorul incins la 200* aproximativ 40-50 de minute,pana painea e frumos rumenita si daca o loviti suna a gol.

joi, 23 februarie 2012

Curcan in crusta


Dupa cum v-am spus la beef wellington, ne-a placut foarte mult si avand un piept de curcan,la indemnul prietenei mele Mihaela,l-am facut dupa aceeasi metoda.Asa ca ingredientele sunt aceleasi atat doar ca am inlocuit carnea de vaca cu cea de curcan.Sa va spun ca e grozav ? degeaba,trebuie sa-l incercati.

INGREDIENTE :
-1 piept de curcan dezosat,despielitat
-o foaie de aluat fraged
-500 g ciuperci
-2 catei de usturoi
-1 ceapa mare sau 2 mai mici tocate
-mustar normal(eu am folosit knorr clasic ca ala imi place)
-prosciutto crudo (cel mai ieftin este la kaufland ,sunt capete de prosciutto,feliate,ambalate in vid,dar sunt foarte bune pentru gatit,data viitoare pozez pachetul,mult si bun la pret,in jur de 10 lei peste 350g)
-sare,piper
MOD DE PREPARARE :
Toate operatiile sunt prezentate detaliat aici 

-intindem o folie de plastic suficient de mare sa cuprinda carnea si in lungime si in latime.Asezam feliile de sunca petrecute
-cu ciupercile procedam ca la reteta de beef wellington,apoi le maruntim in robot,incingem uleiul, calim ceapa si usturoiul,adaugam ciupercile si lasam sa se evapore toata apa,potrivim de sare si piper
-batem un ou cu putin lapte,ungem sunca cu o pensula,intindem ciupercile deasupra,apoi presam usor cu palmele,sa faca priza.Ungem si si ciupercile cu ou batut
-frigem pieptul de curcan intr-o tigaie mai mare,antiaderenta,eventual cu o lingura de ulei, pentru a-i sigila porii
 -asezam carnea rumenita deasupra,unsa in prealabil din belsug cu mustar,apoi rulam cu ajutorul foliei,cat putem de strans
-asa arata in final,punem pachetul la congelator pentru 20 de minute,pana devine putin rigid si nu-si pierde forma.
-intretimp, aluatul fraged lasat la dezghetat,il intindem pe blatul de lucru,avand grija sa aiba dimensiunea carnii pe care va trebui s-o infasuram strans in el si sa pastram folia in care a fost ambalat,care ne va ajuta la rularea carnii in aluat.Ungem aluatul cu ou batut ,punem carnea desfasurata din folie si -l infasuram bine in jurul carnii ca aici.Dupa care lasam totul la rece pentru inca o jumatate de ora.
 -asezam in tava hartie de copt,punem ruloul de carne in mijloc,il ungem cu ou batut amestecat cu putina apa sau lapte, il crestam din loc in loc cu un cutit foarte ascutit sau un cutter,dar fara sa ajungem la umplutura si dam la cuptorul preincalzit la 210*.daca avem termometru de carne il punem in mijlocul preparatului si coacem pana carnea ajunge la 74 *C (165 F)
-timpul de coacere este 45-50 de minute.Daca observam dupa 35 de minute ca, crusta n-a inceput sa se rumeneasca,dam focul mai mare.
Il scoatem din cuptor si il lasam 15-20 de minute la racit,dand timp crustei sa absoarba sucurile,apoi poate fi taiat si servit

 - o salata alaturi ii face foarte bine !ca sa nu spun de un pahar de vin ,daca vreti alb,sauvignon alb sa fie,dar eu prefer rosu,asa ca un merlot,n-ar fi rau de loc.

luni, 20 februarie 2012

Chili con carne

Gata, am mancat cam mult dulce saptamana asta,asa ca trecem la chestii mai serioase.Afara-i frig,in soba arde focul si fasolea-i gata inmuiata.Eu am reteta de la o prietena americanca,la care am mancat-o prima data si mi-a spus ca este unul din felurile de mancare traditionale,ce se mananca la Superbowl-ul american (finala campionatului de forbal american)..Ei o manaca cu paine de malai si unii stropita cu smantana. M-a intrigat denumirea mancarii asteia,care vine din spaniola,asa ca am cercetat.In general este o tocanita condimentata de ardei chili ,usturoi,ceapa,chimion si carne tocata de vita,la care se adauga diverse , functie de regiunea geografica.Prima atestare scrisa a retetei a fost in 1519 in cartea unui capitan spaniol(Bernal Diaz del Castillo) din armata lui Cortez,care povesteste ca indienii Cholulan aliati cu aztecii,erau asa de increzatori in victoria lor de a doua zi asupra conchistadorilor spanioli,incat au pregatit in avans o tocana  de rosii ,chili si sare pentru masa de sarbatorire a victoriei.Atata doar ca sortii n-au fost de partea lor si au fost invinsi de spanioli,care au adaugat doar carnea in tocana indienilor.De atunci ,reteta s-a raspindit si a evouluat,pana a ajuns si la varianta prezentata de mine.
Prietena mea a gatit-o cu 3 feluri de fasole :alba si rosie si neagra.Eu am avut doar alba si va asigur ca a fost la fel de buna.

INGREDINETE :
-1 kg de fasole (de cate culori vreti)
-4 cepe tocate
-4-5 catei mari de usturoi
-2 ardei rosii mari taiati cubulete
-3-4 ardei iuti (eu am folosit uscati)
-1 plic de condiment pentru fasole de la Fuks (foarte bun ) si se aseamana destul de bine cu condimentul folosit de americani pentru aceasta mancare
-1 lingurita cu varf de chimion macinat (atentie,nu chimenul nostru)
-2 conserve de de rosii decojite
-3 Lg (linguri) pasta de tomate
-1 kg carne tocata de vita
-300 g carnati afumati,ei folosesc de vita,eu am folosit de porc
-sare,piper dupa gust
-2 foi de dafin
-ulei
MOD DE PREPARARE :
-puteti folosi fasole din conserva.Eu am folosit fasole uscata:am pus-o in apa,  la inmuiat, de seara pana dimineata,schimband cateva ape intretimp,apoi am pus-o la fiert la oala cu presiune 20 de minute.

-am calit ceapa ,apoi am adaugat 3 catei de usturoi zdrobit,ardeii, i-am mai gatit 2 minute,apoi am adaugat carnea,dupa ce carnea si-a schimbat culoare si s-a evaporat apa lasata,am adaugat carnatii,am mai prajit toate impreuna 2-3 minute si am stins totul cu rosiile decojite si pasta de tomate.Am adaugat condimentele,am lasat sa clocoteasca usor 2 minute,apoi am adaugat fasolea .Daca e nevoie,amestecul fiind prea gros, mai adaugati din zeama in care a fiert fasolea.Lasati sa se imprieteneasca toate 15-20 de  minute,asezonati cu sare si piper daca mai e nevoie.
Dupa ce am inchis focul eu am adaugat marar tocat.
Am asculat de Costachel si un pahar de merlot alaturi ,face minuni !
Pofta buna !

miercuri, 15 februarie 2012

Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national-Sarmalute in cuib-

Am primit o invitatie de la Electrolux,de a participa la un concurs ce face parte din proiectul lor Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national .Retete traditionale romanesti,de data asta din Moldova si Bucovina.Desi sunt ardeleanca,am decis sa particip cu reteta asta de sarmalute in cuib,ce le-am mancat acum multi ani,intr-o delegatie fiind,la Dorohoi.Am facut fiecare portie in vase independente,de lut.Dar cuiburile pot fi gatite si impreuna intr-un vas mai mare,dar avand grija sa fie bine infasurate pentru a putea fi servite frumos fiecare cuib independent.

INGREDIENTE :
-500 g carne tocata (amestec am folosit eu,jumatate vaca,jumatate porc)
-1/2 ceasca de orez
-1 ceapa mare tocata
-2 catei de usturoi
-2 legaturi marar tocat
-1 lg (lingurita) seminte de coriandru zdrobite
-250 g afumatura,(eu am folosit bacon crud uscat)
-1 l de supa de vaca (facuta dintr-un cub)
-sare,piper
-foi de dafin,cimbru
-pasta de tomate
-1 sticla de vin alb de Cotnari

MOD DE PREPARARE :
-carnea tocata se framanta cu ceapa tocata,usturoil zdrobit,orezul,mararul si mirodeniile (sare,piper,coriandru) su acopera vasul cu folie si se da la rece pentru 4-5 ore.

-se infasoara sarmalutele,la fel ca orice sarmale,doar ca dimensiunea lor este mult mai mica,cam de dimensiunea falangei degetului mare.
-se unge vasul in care le vom gati cu ulei,punem varza tocata pe fundul lui ,apoi il tapetam cu o foaie mare de varza,punem afumatura,apoi asezam sarmalutele.Deasupra punem iar afumatura si invelim cuibul.Le-am pozat alaturi de o bricheta ca sa va dati seama cat sunt de mari.
-inchidem cuibul de sarmale,punem pasta de tomate,vinul,cimbrul si o foaie de dafin in fiecare vas si le dam la cuptor,la foc mediu,aprox o ora si jumatate.Acum depinde si cat de mare este vasul cu sarmalutele.Pe masura ce lichidul e absorbit de orez,adaugam supa.
Daca nu le facem in vase independente,ci intr-un vas mai mare,infasuram sarmalutele mici intr-o frunza mai mare,tot dupa tehnica infasurarile sarmalei,avand grija sa putem scoate fiecare cuib fara sa-l zdrelim,cand va fi gata.
-servim cu smantana , alaturi de mamaliguta si ardei iute

marți, 14 februarie 2012

Cupcakes cu zmeura

Desi nu m-am obisnuit cu sarbatoarea asta,care are atata succes intre cei tineri si mai ales imi displac atatea inimioare roz si rosii ,iata ca m-am incadrat si eu in trendul zilei si am facut  cupcakes cu zmeura ,nu de alta dar aveam formele si nu-mi dadea pace frostingul ratat la cupcakesurile cu mure.Reteta este aceeasi,adica aici, atata doar ca am inlocuit murele si afinele cu zmeura.
As face o observatie la frosting.Dupa ce ati facut crema,adica frostingul, lasati-l macar 10 minute la frigider inainte de a decora prajiturelele.
Cu reteta asta particip la concursul organizat de dragele mele Liana si Janet,pe blogul lor Pe masa din bucatarie.La Janet si Liana.
INGREDIENTE :
masura cup = ceasca de 240 ml

cantitatile sint pentru 28-30 de cupcake-uri,depinde de dimensiunea formelor ce le aveti.

-200 g unt
-2 cups zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-3 cups faina
-1 pliculet praf de copt
-1/2 lg (lingurita) sare
-4 oua
-3/4 cup iaurt
-1/2 ceasca piure de zmeura
-1/2 de sambure tonka ras
-esenta de vanilie
ptr cheese frosting (glazura pentru decorat cupcakes-urile)
-250 g  unt moale (de preferinta de 80% grasime)
-200 g branza philadelphia sau similara
-1/2 cup piure de mure
-1 cup de zahar pudra
-2 Lg (linguri) de amidon de porumb


MOD DE PREPARARE :



-se amesteca faina cu praful de copt si sarea
-se amesteca iaurtul cu piureul de zmeura (daca sunt congelate se zdrobesc in blender) si esenta de vanilie si samburele tonka ras.Mare lucru samburele asta,are o aroma care mie imi place foarte mult.E o combinatie de toate aromele de pus in amestecurile cu fructe.
-se bate  untul spuma apoi se adauga zaharl si se mixeaza pana ce amestecul se albeste,apoi se adauga coaja rasa de lamaie si ouale unul cate unul,amestecand continuu
-se adauga peste unt faina si iaurtul pe rand ,in transe :1/3 faina,apoi 1/2 iaurt,1/3 faina,1/2 iaurt si se termina cu ultima transa de faina.




-se ung formele de muffins cu ulei si se umplu 3/4 cu amestecul de mai sus 

-se coc in cuptorul preincalzit la 180* timp de 20-25 de minute,pana ce trec proba scobitorii. 
-ptr frosting :
-se freaca untul sa se inmoaie,apoi se adauga pe rand branza bine scursa,se amesteca pana la omogenizare completa.
-zmeura,daca este congelata,se lasa la dezghetat,se scurg si apoi se face piure.Daca vreti le puteti trece printr-o strecuratoare sa eliminati semintele.Eu n-am facut-o,pentru ca le-am dat prin blender care a zdrobit tot.
-se adauga piureul in amestecul de mai sus apoi se incorporeaza pe rand zaharul pudra(amestecat in prealabil cu amidonul) ,mixand cu rabdare si nadejde pana iese o crema fina si suficient de consistenta.Dupa care se lasa 30 de minute la frigider,sau 10 la congelator ,dupa care se decoreaza prajiturelele dupa dorinta.


Cupcakes cu mure,afine

Am facut prima data reteta asta si rezultatul a fost remarcabil ca gust.Tot prima data am facut si frosting,asta insa nu mi-a iesit asa cum trebuie,adica a iesit cam moale,din cauza faptului ca nu am avut suficient unt si am uitat sa micsorez corespunzator si restul ingredientelor.Le refac azi cu zmeura si am sa va arat mai pe seara rezultatul.


INGREDIENTE :
masura cup = ceasca de 240 ml
cantitatile sint pentru 28-30 de cupcake-uri,depinde de dimensiunea formelor ce le aveti.

-200 g unt
-2 cups zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-3 cups faina
-1 pliculet praf de copt
-1/2 lg (lingurita) sare
-4 oua
-3/4 cup iaurt
-1/2 ceasca piure de mure,afine
-1/2 de sambure tonka ras
-esenta de vanilie
ptr cheese frosting (glazura pentru decorat cupcakes-urile)
-250 g  unt moale (de preferinta de 80% grasime)
-200 g branza philadelphia sau similara
-1/2 cup piure de mure
-3 cups de zahar pudra
-2 Lg (linguri) amidon de porumb

MOD DE PREPARARE :
-se amesteca faina cu praful de copt si sarea
-se amesteca iaurtul cu piureul de mure(daca sunt congelate se zdrobesc in blender) si esenta de vanilie si samburele tonka ras
-se bate  untul spuma apoi se adauga zaharl si se mixeaza pana ce amestecul se albeste,apoi se adauga coaja rasa de lamaie si ouale unul cate unul,amestecand continuu
-se adauga peste unt faina si iaurtul pe rand ,in transe :1/3 faina,apoi 1/2 iaurt,1/3 faina,1/2 iaurt si se termina cu ultima transa de faina.

-se ung formele de muffins cu ulei si se umplu 3/4 cu amestecul de mai sus
-se coc in cuptorul preincalzit la 180* timp de 20-25 de minute,pana ce trec proba scobitorii.
-asa arata sectiunea,ca sa nu zic ruptura
-ptr frosting :
-se freaca untul sa se inmoaie,apoi se adauga pe rand branza bine scursa,se amesteca pana la omogenizare completa
-murele,daca sunt congelate,se lasa la dezghetat,se scurg si se fac piure.Daca vreti le puteti trece printr-o strecuratoare sa eliminati semintele.Eu n-am facut-o,pentru ca le-am dat prin blender care a zdrobit tot.
-se adauga piureul in amestecul de mai sus apoi se incorporeaza pe rand zaharul pudra amestecat in prealabil cu amidonul ,mixand cu rabdare si nadejde pana iese o crema fina si suficient de consistenta.
-eu nu am avut suficient unt si mi-a iesit o crema cam moale.Asa ca am tinut 10 minute crema la congelator si am lucrat cat de repede am putut cu ea.

duminică, 12 februarie 2012

Cannelloni cu spanac si telemea

Cannelloni sunt niste paste cilindrice cu diametru mai mare care se preteaza a fi umplute cu diverse umpluturi: legume,carne si care se gatesc la cuptor in sos,de regula de rosii sau bechamel.Eu nu le gasesc prea des,mai ales si la un pret bun.Dar asta toamna ,in "flendureala" mea cu Elena la Dragonul rosu, le-am gasit la un pret bun.Chiar uitasem de ele, dar mi-am amintit zilele astea gandindu-ma la ce sa mai gatesc cu ce aveam prin camara,ca la cumparaturi pe vremea asta haina,nu-mi face placere sa merg. Asa ca am purces la "executie". De data asta le-am umplut cu o pasta de spanac,reteta aici,care noua ne place foarte mult si o folosesc de cate ori folosesc umpluturi de spanac.Secretul umpluturii asteia este mararul.Cu cat mai mult cu atat mai bun.Spanacul se completeaza foarte bine cu mararul,care ii da un gust deosebit de bun.merita sa incercati.

INGREDIENTE:
-14 buc cannelonni
-500g spanac maruntit congelat
-400g telemea rasa de oaie
-2 legaturi mari de marar,sau 10 mici ,sau 2 pachetele  de marar uscat si maruntit
-3 cepe mari

-2 catei de usturoi maruntiti
-ulei
-sare,piper

ptr.sosul bechamel

-2 linguri de faina
-30 g unt
-cca 0,8 l de lapte
-1/2 lg nucsoara macinata 
-200 g cascaval ras
-o ceasca de parmezan 

MOD DE PREPARARE:
-tocam ceapa,o calim in ulei,adaugam spanacul,branza si mararul,gatim 3 minute,stingem focul,adaugam usturoil zdrobit cu presa si asezonam cu sare daca mai este nevoie si piper din belsug sau dupa gustul vostru.Lasam sa se raceasca putin compozitia
-preparam sosul bechamel :topim untul,adaugam faina,amestecam,apoi adaugam pe rand laptele cald,amestecand continuu,pana sosul capata consistenta dorita.La sfarsit adaugam nucsoara.

-umplem cannelloni cu amestecul de spanac
-intr-un vas termorezistent,punem jumatate din sosul bechamel,apoi asezam pastele
-acoperim cu restul de sos si presaram cu cascaval ras si parmezan
-coacem in cuptorul incin s la mediu,pana se rumeneste frumos deasupra,cam 25 de minute.
Pofta buna!

luni, 6 februarie 2012

Creveti cu ananas


Am mancat ceva asemanator asta vara la Balcik,la o carciuma la care ne place sa mergem,pentru ca au mancare buna,inventiva,desi inegala.probabil ca bucatarul sef se schimba.Spun asta ca am mancat de 2 ori in vara trecuta,acest fel de mancare.Prima oara ,a trebuit sa plec tocmai cand aduceau mancarea,trebuia s-o pescuiesc pe prietena mea australianca cu fata ei,care le dusesem sa viziteze resedinta reginei Maria la Balcik( noi am fost acolo de mai multe ori),asa ca am mancat mancarea rece dar mi-a placut foarte mult.A doua oara am mancat-o calda,dar nu mai era atat de savu                                                                                                              roasa,de asta spun ca probabil sunt 2 bucatari.Asa ca ajunsa acasa,am incercat si eu s-o fac,dupa cum imi aduceam aminte.Sigur ca am mai pus eu de la mine ce imi imaginam ca i-ar face bine.Trebuie sa va spun,fara modestie ca mi-a iesit mult mai buna.E rapid si simplu de facut,iar rezultatul e remarcabil.
INGREDIENTE :
-500 g cozi de creveti
-1 Lg (lingura) fish curry.In lipsa de curry pentru peste, folositi curry simplu
-2 linguri de tempura (in lipsa puteti folosi un aluat de clatite,in care sa puneti eventual 1/2 lg praf de copt,se poate si fara.In acest din urma caz apa de mai jos nu-si are sensul)
-1/2 ceasca apa pentru dizolvarea tempurei
-4 catei de usturoi
-1/2 ardei rosu
-1 cutie (250 ml) de smantana de gatit (se poate si cu smantana normala,fermentata )
-3 cm radacina de ghimbir tocata (sau 1 Lg de praf de ghimbir)
-1 cutie mica de compot de anans rondele,sau ananas proaspat taiat felii,12 felii)
-sare,piper
-2 lg dulce de iute a lui Radu Popovici sau alt sos dulce iute( da,ii fac reclama lui Radu,pentru ca merita)
-lamaie pentru servit

MOD DE PREPARARE :


-astea sunt fish curry si tempura, ce le-am folosit.Zilele astea am sa postez retete pentru ele.Am amestecat 2 Lg de tempura cu apa rece si curry.
-crevetii decongelati (nu v-am spus ca am folositi cozi de creveti congelati) si lasati la scurs,i-am amestecat in aluatul de tempura si fish curry ,si i-am lasat asa cam 30 de minute
-intr-o tigaie,am pus 30 g unt sau putin ulei si am caramelizat feliile de ananas,dupa care le-am scos si le-am pastrat la cald

-in aceeasi tigaie incinsa am pus  usturoiul maruntit,ghimbirul maruntit,ardeiul rosu taiat cuburi, le-am calit in putin ulei,apoi am adaugat dulce de iute,sare,piper
-apoi am stins totul cu smantana lichida si am dat un clocot
-crevetii i-am prajit in ulei incins,dupa care i-am scos pe un servet de hartie pentru a se scurge de uleiul excedentar
-in sos am adaugat crevetii scursi de ulei,i-am tinut pe foc impreuna mai putin de  un minut ,dupa care am inchis focul
-deasupra am pus feliile de ananas si am presarat cu patrunjel tocat.De mancat i-am mancat stropiti cu zeama de lamaie.
Pofta buna !



miercuri, 1 februarie 2012

Tort de migdale cu crema de cacao si krantz

Tortul dublei mele aniversari este un alt tort din caietul mamei,Atata doar ca ea il facea cu nuci,iar eu,care  l-am facut acum prima oara ,am folosit migdale.Finetea si aroma sunt caracteristicile lui.
INGREDIENTE :
ptr.blat :
-12 oua
-1 ceasca de zahar (ceasca 240 ml)
-2 pliculete zahar vanilat (eu am folosit zahar vanilat facut in casa,am sa va spun cum intr-un post separat) sau esenta de vanilie.
-1 varf de cutit de sare
-1 ceasca de faina
-1 ceasca de migdale macinate sau nuci
-coaja de portocala rasa
-ptr.krantz:
-150 g migdale sau nuci
-150 g zahar
-ptr.crema :
-400 g unt
-300 g zahar pudra
-4 lg (lingurite) cacao
-60 ml apa
-3 Lg (linguri)lichior de portocale sau rom
-esenta de migdale
ptr sirop:
-1 cana de apa
-2-3 Lg de zahar
-esenta de migdale,dupa gust
-2-3 Lg de lichior de portocale sau rom,sau o fiola de esenta de rom

MOD DE PREPARARE :

-intai de toate ocupati-va de krantz: topiti zaharul intr-o tigaie,amestecand mereu si avand grija sa nu se arda.Cand este auriu si topit,adaugati migdalele si cu ajutorul unei furculite muiate in putin ulei,amestecati migdalele in asa fel incat ele sa fie imbracate pe toate partile cu zahar topit.

-ungeti o farfurie cu ulei si turnati crantul in ea ,aranjand astfel migdalele incat sa fie,pe cat posibil intr-un start,va va fi mai usor ,dupa ce se raceste sa lucrati cu el.
-folositi aceeasi tigaie pentru prepararea siropului.
-Turnati in tigaie ceasca de apa fierbine si zaharul si lasati sa se deglaseze tigaia,pe foc mic.Astfel va fi si mai usor la curat.Amestecati ca siropul sa incorporeze tot zaharul ars de pe margini.La sfarsit adaugati lichiorul de portocale sau romul si lasati sa se raceasca.
-blatul
-se separa albusurile de galbenusuri
-albusurile se bat spuma tare cu putina sare si daca aveti ,cu 1 lg cream of tartar,daca nu, puneti cateva picaturi de zeama de lamaie,asta pentru ca spuma rezultata sa fie cat mai tare
-adaugati pe rand galbenusurile amestecand si zaharul vanilat sau esenta de vanilie
-separati compozitia de oua in doua
-intr-una din jumatati amestecati ceasca de faina cernuta
-in cealalta jumatate adaugati ceasca de migdale sau nuci macinate
-ungeti forma de tort cu unt sau pulverizati ulei si puneti prima oara compozitia cu faina
-impartiti din ochi blatul in 3 parti si,cu ajutorul unui polonic,turnati usor compozitia cu migdale,in fiecare treime,pana se acopera compozitia de faina.Pe rand cate un polonic in fiecare treime.
-coaceti in cuptorul preincalzit la 180*C,foc mediu,aprox 20-25 de minute,sau pina trece proba scobitorii.Apoi lasati blatul sa se raceasca.


-cat timp se coace blatul,ocupati-va de crema
-frecati untul spuma,apoi adaugati pe rand zaharul pudra si esentele,mixand in continuare.
-cacao o dizolvati in apa fierbinte ,sau pe foc,si asa calda o adaugati untului.
-krantzul rece,se zdrobeste in blender,robot,sau manual,se imparte in doua si o jumatate se adauga in crema,cealalta jumamate o vom folosi pentru a oprna tortul.
-blatul rece se taie in jumatate,cam unde apreciati ca se termina partea lui deschisa la culoare,se insiropeaza si se umple cu jumatate din crema,cealalta jumatate folosind-o pentru a acoperi tortul si a imbraca lateralele.
-presarati restul de krantz peste tort si ornati dupa dorinta
Si o feliuta pentru voi !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...