vineri, 14 ianuarie 2011

Cozonacii mamei

A noua reteta din Top 10 este tot din caietul cu retete al mamei.
INGREDIENTE:

-550g  faina
-5 galbenusuri
-250 g margarina Rama Maestro (cub) topita
-200 ml lapte
-150 g zahar
-2 pliculete drojdie uscata dr oetker sau un cub (25g) drojdie proaspata
-coaja rasa de la o lamaie
-2 plicuri zahar vanilat
-esenta de rom,dupa gust

ptr umplutura:
-600 g nuca macinata
-300 g zahar
-100 ml lapte
-coaja rasa de la o lamaie
-zahar vanilat,esenta de rom dupa gust
-100 g stafide
-1 Lg de pesmet
-1 galbenus
sau
-400 g mac MACINAT
-250 g zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-zahar vanilat si esenta de rom dupa gust
-100 ml lapte
-2 albusuri

MOD DE PREPARARE:

Eu prepar aluatul la masina de paine,punand ingredientele in ordinea indicata de manualul masinii:  lichide, oua, solide, drojdie.Dar se poate face (mama asa il facea ) aluatul in mod clasic.Daca folositi drojdie proaspata,faceti intai o maia : frecati drojdia cu o lingura de zahar,adaugati o lingura de faina si lasati la crescut maiaua pentru 10-15 minute,dupa care o adaugati la celelalte ingrediente si framantati.
In cazul in care framantati cu mana aluatul,in mijlocul fainii faceti un crater in care puneti ouale si maiaua si incepeti sa framantati adaugand treptat margarina topita si laptele,timp de 30 de minute,pana aluaul devine elastic .si se intinde.Apoi acoperiti-l cu un servet de bucatarie si puneti-l la dospit intr-un loc caldut si lipsit de curenti de aer,pentru o ora,sau pana isi dubleaza volumul.
 Dupa ce aluatul a dospit , il impartim in 3.
 Fiecare parte se intainde intr-o foaie dreptunghiulara, de lungimea tavii in care vrem sa-i coacem,foaie pe care o ungem cu amestecul de nuca sau mac, dupa care rulam si asezam in tava tapetata cu hartie de copt.Ungem cozonacii cu ou batut cu lapte si ii intepem cu fuculita,pentru a nu crapa.
Lasam cozonacii la cald sa mai creasca o jumatate de ora,dupa care ii punem in cuptorul incins la 225*,dupa 15-20 de minute reducem focul la 200 *,pana se rumenesc frumos,cam 45-50 de minute in total.
 Dupa ce ii scoatem din cuptor,ii acoperim cu un servet de bucatarie,ii lasam sa se racasca  apoi  ii pastram intr-o incapere mai racoroasa,acoperiti.Vor fi pufosi si aromati.
Umplutura :
Se amesteca nuca macinata cu zaharul si laptele si se pune la fiert,pana rezulta o pasta mai groasa.Dupa ce luam de pe foc,adaugam mirodeniile (stafidele le inmuiem in prealabil in putin rom ) si galbenusul de ou.
Amestecul de mac se face ca si cel de nuca,dar nu uitati in prealabil sa macinati macul.Apoi ,dupa ce a fiert amestecul si s-a racit adaugam cele 2 albusuri batute spuma .

5 comentarii:

  1. pe astia-i recunosc,ca seamana cu a lui mami,incarcati de nuca si rumeni,cand i scotea din cuptor asa calzi le taiam capetele si le mancam pe urma ne durea burtica:-)),ce vremuri,parca-as vrea sa dau putin timpul inapoi,hai pa! ca ma apuca melancolia

    RăspundețiȘtergere
  2. Doinitza draga,eu nu am facut cozonaci pana nu am cumparat masina de paine,ce framanta in locul meu.Nu m-am simtit niciodata in stare sa framant ,vorba lui Pastorel pana aluatul se sareaza din picaturile mele de transpiratie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Astia sunt preferatii mei,yamiiiiii

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe vremea asta asa frigoroasa merge de minune cozonacul aburind...Deja ii simt mirosul.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...