Este o reteta din caiaetul mamei de prajituri si dupa parerea mea este grozava.
INGREDIENTE:
-250 g margarina Rama maestro (cub)
-3 galbenusuri de ou
-500 g faina cernuta
-coaja de la o lamaie
-esenta de vanilie
-cam 5 Lg (linguri) de smantana sau cat inghite aluatul
-zahar vanilat
-1/4 lg ( lingurita )sare
-untura de porc,cam 3 Lg
ptr umplutura:
-500 g rahat taiat cubulete mici
sau
-150 g nuca macinata sau mac macinat
-150 g zahar
-50 ml lapte
-1 albus
-esente de vanilie si rom ,dupa gust
ptr ornat:
-200 g zahar praf pentru ornat
-3 pliculete de zahar vanilat
MOD DE PREPARARE:
Se framanta bine aluatul din faina cernuta,sare,galbenusuri ,coaja de lamaie,esenta de vanilie , margarina si smantana.Smantana o punem treptat ca sa vedem cat inghite aluatul,care trebuie sa fie usor elastic.
Se formeaza un sul din aluat si se imparte in 4 bucati.
Fiecare bucata din cele 4 se intinde sub forma de cerc.Prima se unge cu untura de porc,in start subtire(untura poate fi inlocuita cu margarina ,cred eu)
Se adauga a doua foaie care se unge si ea cu untura si asa mai departe cu celelate 2 foi
La sfarsit cele 4 foi suprapuse se ruleaza
Se imparte sulul obtinut in 8 parti egale.
Se ia pe rand cate o parte,se aseaza cu sectiunea in sus si se intinde cu sucitorul in forma rotunda.
Se sectioneaza in forma de cruce cu un cutit ascutit,si tot asa,se impart mai departe in cate parti dorim.
Se pune umplutura dorita spre marginea exterioara si se ruleaza.Se aseaza cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt,se ung cu ou batut si se pun in cuptorul preincalzit la 200* C.Se coc cam 25-30 de minute la foc mediu.Ele nu trebuie sa fie prea bronzate,cum mi-a iesit mie ultima tava.
Dupa ce se racesc putin le pudram cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat.
Din cantitatea asta mi-au iesi 3 tavi.
Penru umplutura de nuca se fierbe nuca cu zaharul si laptele pana iese un sirop gros,la sfarsit se aduga mirodeniile iar dupa ce compozitia s-a racit se adauga albsul de ou batut spuma.
Pentru umplutura de mac,se macina macul,se amesteca cu zaharul si 2 linguri de lapte si se fierbe pana se topeste zaharul si se incheaga putin amestecul.Dupa ce il racim adaugam albusurile batute spuma,zahar vanilat si amestecam.
Foarte apetisante cornuletele tale, Pansy! Am imprumutat si eu reteta ta si o voi incerca cu siguranta.
RăspundețiȘtergereUn an 2011 plin de dorinte implinite, sanatate si multe bucurii!
multumesc dana si tie la fel iti doresc! cat despre reteta nu pot sa spun decat ca merita cu siguranta incercata .
RăspundețiȘtergereImi plac cornuletele.Dar este o problema...cand pornesc degustarea lor nu ma mai pot opri.
RăspundețiȘtergerePaaaaaaaaaansy, chiar ma intrebam ce este cu tine.
RăspundețiȘtergereCe de bunatati ai mai facut.
Iti doresc un an nou cu sanatate si numai bucurii!
Te pup si te imbratisez cu mult drag!
haplea draga,e drept ca asta e defectul lor !
RăspundețiȘtergeremedi draga,am fost plecata si am avut probleme si cu calculatorul,dar iata-ma !
RăspundețiȘtergerepansy... hellooo... chiar ma gandeam ca nu mai apari... nu stiam ce e cu tine... speram maca ca disparitia ta sa fie legata de o plecare in tarile calde la relaxare... Te pup... tot ce gatesti tu arata f bine...
RăspundețiȘtergeredaca spui ca-s bestiale apoi trebuie musai incercate,altfel nu se poate,ca arata tare sfarmicioase,sa se bucure si papilele mele gustative :-))te pup
RăspundețiȘtergereLa multi ani pe anul asta Pansy!
RăspundețiȘtergereArta atat de bine cornuletele tale ca-mi ploua in gura de pofta!
Nu am mai mancat cornulete de 15 ani cred....poate ma incumet sa fac si eu o data numai ca ma sperie cantitatea de unt sau untura stiu ca se mai foloseste?!
CE mai poti pune inauntru inafara de rahat?Aici rahatu este cam scump la vedere si cand il gasesti este scump si nu ar fii asta problema daca nu ar fi numai 5 bucatele la cutie..ca un stic mai bine spus.
Toate cele bune!
Acum am vazut ca ai scris si alta varianta de umplutura....
RăspundețiȘtergereblue eyes ,untura poate fi inlocuita cu succes cu unt.cornuletele astea sunt din ce in ce mai bune pe masura ce timpul trece.adica rezista si 3-4 saptamani,daca faci cantitate mai mare.altfel le mananci ca pe seminte,da'silueta are de suferit a noastra,ca a copiilor de fel.
RăspundețiȘtergeredoinitza draga,am fost la baia mare da'nu cu masina,ca mi-a fost frica ca ma inzapezesc,mai ales ca am plecat singura.da'pana la urma nu scapi de vizita mea,care nu stiu cand o sa fie.
RăspundețiȘtergerefelis draga,n-am fost in tari indepartate,ci doar la baia mare cu treaba,unde am stat o saptamana.am plecat pe intai ianuarie.cand m-am intors mi s-a stricat ceva la calculator.abia ieri m-au pus pe picioare,ca sa zic asa.da'sa stii ca vizita la baia mare e o ca o excursie in america.
RăspundețiȘtergereImi place "Top 10".
RăspundețiȘtergereIar cornuletele sun tpisa mea de rezistenta de Craciun. Am sa retin si reteta mamei tale, desi nici a mea nu-i de lepadat.
Pup dulce!
Am vrut sa scriu" piesa mea de rezistenta" Scuze ca n-am verificat inainte de a posta.
RăspundețiȘtergeremari draga,cornuletele sunt printre dulciurile mele preferate.
RăspundețiȘtergereSuper si astea...mmm
RăspundețiȘtergeredrept graiesti,mirela!
RăspundețiȘtergereIntradevar,sunt bestial de gustoase.Aveam si eu op reteta de la mama f buna...am ratacito pe undeva..asa am ajuns la tine.Sunt super fragede si gustoase.Am sa urc poze pe blogul meu si am sa pun desigur si sursa de inspiratie.I-mi place mult blogul tau.Pupici
RăspundețiȘtergereDelicioasa cornulete , merita in top 10 cu siguranta .Mama face mereu cornulete,cu bors,cu untura,cu margarina ,oricum le face sunt bune .Super bune!!!!
RăspundețiȘtergereMirela eu le fac in general cu untura,sunt cele mai fragede sau cu unt.Cu margarina le-am facut numai pentru campania asta la care am participat.Sunt foarte bune si e una din retetele mele traditionale de Craciun.Pe masura ce trece timpul gustul lor devine tot mai bun.
RăspundețiȘtergere