vineri, 14 ianuarie 2011

Cornulete umplute-bestial de gustoase

A zecea prajitura din top 10.
Este o reteta din caiaetul mamei de prajituri si dupa parerea mea este grozava.

INGREDIENTE:

-250 g margarina Rama maestro (cub)
-3 galbenusuri de ou
-500 g faina cernuta
-coaja de la o lamaie
-esenta de vanilie
-cam 5 Lg (linguri) de smantana  sau cat inghite aluatul
-zahar vanilat
-1/4 lg ( lingurita )sare
-untura de porc,cam 3 Lg

ptr umplutura:
-500 g rahat taiat cubulete mici
sau
-150 g nuca macinata sau mac macinat
-150 g zahar
-50 ml lapte
-1 albus
-esente de vanilie si rom ,dupa gust

ptr ornat:
-200 g zahar praf pentru ornat
-3 pliculete de zahar vanilat


MOD DE PREPARARE:
Se framanta  bine aluatul din faina cernuta,sare,galbenusuri ,coaja de lamaie,esenta de vanilie , margarina si smantana.Smantana o punem treptat ca sa vedem cat inghite aluatul,care trebuie sa fie usor elastic.

Se formeaza un sul din aluat si se imparte in 4 bucati.
 Fiecare bucata din cele 4 se intinde sub forma de cerc.Prima  se unge cu untura de porc,in start subtire(untura poate fi inlocuita cu margarina ,cred eu)
Se adauga a doua foaie care se unge si ea cu untura si asa mai departe cu celelate 2 foi
 La sfarsit cele 4 foi suprapuse se ruleaza
 Se imparte sulul obtinut in 8 parti egale.
 Se ia pe rand cate o parte,se aseaza cu sectiunea in sus si se intinde cu sucitorul in forma rotunda.
 Se sectioneaza in forma de cruce cu un cutit ascutit,si tot asa,se impart mai departe in cate parti dorim.
Se pune umplutura dorita spre marginea exterioara si se ruleaza.

Se aseaza cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt,se ung cu ou batut si se pun in cuptorul preincalzit la 200* C.Se coc cam 25-30 de minute la foc mediu.Ele nu trebuie sa fie prea bronzate,cum mi-a iesit mie ultima tava.
Dupa ce se racesc putin le pudram cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat.
Din cantitatea asta mi-au iesi  3 tavi.
Penru umplutura de nuca se fierbe nuca cu zaharul si laptele pana iese un sirop gros,la sfarsit se aduga mirodeniile iar dupa ce compozitia s-a  racit se adauga albsul de ou batut spuma.
Pentru umplutura de mac,se macina macul,se amesteca cu zaharul si 2 linguri de lapte si se fierbe pana se topeste zaharul si se incheaga putin amestecul.Dupa ce il racim adaugam albusurile batute spuma,zahar vanilat si amestecam.

21 de comentarii:

  1. Foarte apetisante cornuletele tale, Pansy! Am imprumutat si eu reteta ta si o voi incerca cu siguranta.
    Un an 2011 plin de dorinte implinite, sanatate si multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc dana si tie la fel iti doresc! cat despre reteta nu pot sa spun decat ca merita cu siguranta incercata .

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac cornuletele.Dar este o problema...cand pornesc degustarea lor nu ma mai pot opri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Paaaaaaaaaansy, chiar ma intrebam ce este cu tine.
    Ce de bunatati ai mai facut.
    Iti doresc un an nou cu sanatate si numai bucurii!
    Te pup si te imbratisez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. haplea draga,e drept ca asta e defectul lor !

    RăspundețiȘtergere
  6. medi draga,am fost plecata si am avut probleme si cu calculatorul,dar iata-ma !

    RăspundețiȘtergere
  7. pansy... hellooo... chiar ma gandeam ca nu mai apari... nu stiam ce e cu tine... speram maca ca disparitia ta sa fie legata de o plecare in tarile calde la relaxare... Te pup... tot ce gatesti tu arata f bine...

    RăspundețiȘtergere
  8. daca spui ca-s bestiale apoi trebuie musai incercate,altfel nu se poate,ca arata tare sfarmicioase,sa se bucure si papilele mele gustative :-))te pup

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani pe anul asta Pansy!
    Arta atat de bine cornuletele tale ca-mi ploua in gura de pofta!
    Nu am mai mancat cornulete de 15 ani cred....poate ma incumet sa fac si eu o data numai ca ma sperie cantitatea de unt sau untura stiu ca se mai foloseste?!
    CE mai poti pune inauntru inafara de rahat?Aici rahatu este cam scump la vedere si cand il gasesti este scump si nu ar fii asta problema daca nu ar fi numai 5 bucatele la cutie..ca un stic mai bine spus.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. Acum am vazut ca ai scris si alta varianta de umplutura....

    RăspundețiȘtergere
  11. blue eyes ,untura poate fi inlocuita cu succes cu unt.cornuletele astea sunt din ce in ce mai bune pe masura ce timpul trece.adica rezista si 3-4 saptamani,daca faci cantitate mai mare.altfel le mananci ca pe seminte,da'silueta are de suferit a noastra,ca a copiilor de fel.

    RăspundețiȘtergere
  12. doinitza draga,am fost la baia mare da'nu cu masina,ca mi-a fost frica ca ma inzapezesc,mai ales ca am plecat singura.da'pana la urma nu scapi de vizita mea,care nu stiu cand o sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  13. felis draga,n-am fost in tari indepartate,ci doar la baia mare cu treaba,unde am stat o saptamana.am plecat pe intai ianuarie.cand m-am intors mi s-a stricat ceva la calculator.abia ieri m-au pus pe picioare,ca sa zic asa.da'sa stii ca vizita la baia mare e o ca o excursie in america.

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi place "Top 10".
    Iar cornuletele sun tpisa mea de rezistenta de Craciun. Am sa retin si reteta mamei tale, desi nici a mea nu-i de lepadat.
    Pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am vrut sa scriu" piesa mea de rezistenta" Scuze ca n-am verificat inainte de a posta.

    RăspundețiȘtergere
  16. mari draga,cornuletele sunt printre dulciurile mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
  17. Intradevar,sunt bestial de gustoase.Aveam si eu op reteta de la mama f buna...am ratacito pe undeva..asa am ajuns la tine.Sunt super fragede si gustoase.Am sa urc poze pe blogul meu si am sa pun desigur si sursa de inspiratie.I-mi place mult blogul tau.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  18. Delicioasa cornulete , merita in top 10 cu siguranta .Mama face mereu cornulete,cu bors,cu untura,cu margarina ,oricum le face sunt bune .Super bune!!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Mirela eu le fac in general cu untura,sunt cele mai fragede sau cu unt.Cu margarina le-am facut numai pentru campania asta la care am participat.Sunt foarte bune si e una din retetele mele traditionale de Craciun.Pe masura ce trece timpul gustul lor devine tot mai bun.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...