luni, 6 iunie 2011

Tort punci (punch)


Asta-i un tort care il facea mama cateodata de Craciun.Probabil ca se numeste asa,deoarece la interior este o umplutura ce aminteste de punci.Intretimp am aflat ca tortul este de origine vieneza, de fapt ei il fac sub forma de prajiturele glazurate cu glazura roz si se numeste Punschkrapfen sau  Punschkrapferl.Istoria lui o puteti citi aici .Ideea de baza este ca tortul are blat de pandispan si umplutura din gem de caise si blat de pandispan cu cacao, totul insiropat cu rom.Mama vad ca a fost mai inventiva si a facut blatul de umplutura in mai multe culori, asta m-a dus cu gandul la punch-ul englezesc.Ea facea glazura roz, din serbet , aici am inovat eu ca am mai adaugat culoare in decoratie.

INGREDIENTE :
ptr.blat :
-6 oua
-200 g zahar
-180 g faina
-1 plic zahar vanilat
-1 coaja rasa de la o lamaie

ptr.umplutura:
-gem de caise
-4 oua
-4 lingurig de zahar
-4 linguri de faina
-coloranti :rosu,verde,cacao

 ptr.sirop :
-2 oua
-50 ml rom
-200 g zahar
-100 ml apa

MOD DE PREPARARE :

-se face blatul de pandispan :se bat albusurile tare,tare cu un vf de cutit de sare,apoi se aduga galbenusurile,se bate in continuare,apoi se incorporeaza faina si coaja rasa de lamaie

-se pune in forma unsa cu unt si se da la cuptorul incalzit la 180*,pentru aproximativ 30 de minute,pana trece proba scobitorii.
-intretimp se pregateste umplutura,se face la fel un pandispana din cele 4 oua,4 Lg zahar si 4 de faina.Se imparte compozitia in 3 sau 4 (eu am impartit-o in 4 ).O parte ramane necolorata,o parte o coloram cu rosu,o parte cu cacao (dizolavata in prealabil in putina apa calda),o parte am colorat-o cu verde .In colorantul rosu eu am zdrobit o capsuna iar in cel verde niste frunze de menta verde,Asta pentru aroma,dar e o operatiune neobligatorie.
-apoi am pus aluatul colorat intr-un cadru reglabil ce poate fi impartit .Daca nu aveti nu-i bai coaceti intr-o tava mica (cam 10x16-18 cm) sau intr-o tava mai mare faceti-va despartiturile din carton invelit cu folie de aluminiu.Atata doar ca trebuie sa lucrati repede sa nu se scurga aluatul pe sub despartituri.
-coaceti in cuptorul preincalzit la 180*,pana trece proba scobitorii.
-dupa ce s-a racit, taiati aluatul colorat cubulete
-Pana se racesc blatul si umplutura,facem siropul :batem cele 2 oua bine apoi fierbem zaharul si apa pana se leaga siropul,adaugam romul si lasam sa se racoreasca putin,dupa care adaugam incet peste ouale batute ,amestecand continuu.Se va forma o spuma pe care o dam de-o parte.Lasam sa se raceasca complet siropul.

-taiem blatul in doua si-l ungem cu gem de caise,cat mai solid.Eu am folosit gem de visine, ca asta am avut.
-am pus siropul peste patratele colorate si le-am lasat sa se insiropeze bine.
-apoi le-am pus peste stratul de gem,am inchis tortul cu al doilea blat
-am pus din nou inelul formei si deasupra fundul formei de copt
-peste toate am pus 2 kg de zahar,sau de orice,o greutate, care sa preseze tortul cateva ore bune.ideal e de seara pana dimineata.
-se orneaza cu glazura dorita,mama il ungea cateodata cu serbet.Eu am facut glazura de ciocolata alba,topita cu putin unt si colorata apoi cu roz,verde si galben
.

Si o feliuta pentru voi !

47 de comentarii:

  1. Foarte colorat tortul! foarte bine arata cred ca afost pe masura! arata bine si sectiunea, as fi papat tot de acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti o draguta Adela,da'sa vezi cum arata sectiunea cand iese cum trebuie !

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata atat de bine si cred ca este asa de bun, incat nu mai tinem cont de sectiune:)Il voi incerca in curand, este o reteta noua pentru mine.
    O dupa-amiaza placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Danutza,incearca-l, ca se face repede si e bun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Colorat cum imi place mie!Ai dreptate,la sectiune,trebuia sa se vada ca un mozaic,cubuletele colorate.
    Eu aveam o reteta,eram tanara,de rulada punch,dar nu reusesc sa dau nici cum de ea!Cgiar si asa,nu cred ca ai ramas cu vreo firimitura!
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie imi place foarte mult cum arata iar de voi gasi dulceata de trandafiri...sigur il voi face exact asa caci gustul SIGUR a fost sublim...e adevarat caci conteaza,.."sectiunea pentru blog"dar pe mine ma intereseaza GUSTUL!!!
    Te pup si o saptamana minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Apetisant!!!!!!!!! Imi place foarte mult, draga Geta tortul tau.

    RăspundețiȘtergere
  8. pai janet draga,nu poate sa fie foarte diferit.da'asta tu stii mai bine,cum era umplutura de la rulada,ca aia nu poate fi presata,poate avea un liant,ceva,o gelatina sau ceva crema incolora.ai dreptate, asa ca un mozaic trebuia sa iasa.si e mai buna a doua zi.

    RăspundețiȘtergere
  9. petronela draga,sa stii ca e tare buna si cu gem de caise,pe langa faptul ca o mananci din ochi.eu va sugerez sa aromatizati culorile pentru un plus de arome,in afara de faptul ca siropul ala are si el schepsisul lui.mie mi se pare ca a iesit cam dulce din cauza dulcetii de trandafiri.data viitoare am sa experimentez si altfel de glazura.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Maria Elena.A iesit un tort colorat varatico-primavaratic.M-am distrat si io cu culorile alimentare,pe care nu prea le-am folosit pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. hey,
    daca ciocolata nu ti s-a parut ok, pt ca era prea dulce eu cred ca idea de jeleu e cea mai buna. insa, cum la tine ultimul strat este blat, nu crema, nu ar arata deloc aspectuos jeleu peste blat. sfatul meu ar fi sa pui fructe deasupra feliate si peste torni jeleul. daca tot e cu gem de caise, pune felii de caise taiate sutire si peste un jeleu. tre sa iasa f bun. pe lateral poti pune fulgi de migdale. merg de minune cu gemul de caise. gemul de caise facut cu migdale in el e preferatul meu. cat despre frisca. ar fi ok. nu ar strica dar cred ca nici nu ar completa cu nimic gustul tortului tau; parca ar fi ceva ce nu apartine totusi acestei retete. in schimb dupa gustul meu, fructele si jeleul ar fi alegerea perfecta.
    sper sa fie si pe gustul tau. te pusi.
    Ps. si bunica mea are alzheimer.

    RăspundețiȘtergere
  13. pupu-te giovanna ! eu sper sa nu am alzheimer ! ideea ta e buna cu fructele,mai ales ca se cheama tort punch,cu o gelatina alcoolica .nu-i rea de loc ideea.

    RăspundețiȘtergere
  14. de fapt ma bucur,ca se zice ca copilul care nu plange nu primeste de mancare.asa si io. ma minunez in continuare ce grozava e societatea asta virtuala!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. de fapt ma tot gandeam la ceva care sa acopere torta asta si care sa inglobeze jeleuri colorate de fructe.m-a gandit si la fructe,dar parca nu era de acolo,pentru ca aveam cu totul alta idee in cap de decorare si m-am blocat.asta va sa zica sa nu ai experienta :era o vorba pe vremurile pe care voi erati prea mici sa le stiti,chiar era un banc,reluat intr-o reclama geniala : meseria ,bratara de aur.si noi toti faceam misto de vorba asta.si facem in continuare,ca vremurile s-au schimbat.da'cine stie,cunoaste ...!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. nici pe mine nu ma intereseaza sectiunea,ci gustul,cand vi la Zalau te astept cu tortul asta:-))))ca-mi place ideea si cu dulceata de trandafiri si cu cea de caise,iar ornarea e super cool!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Doinitza draga esti o draguta ! din pacate nu sunt prea mobila din cauza mamei,dar ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi ca traieste.Ma leaga de glie,ca de multe ori as vrea sa scap,dar pe urma ma gandesc ca n-am sa mai fiu copilul nimanui.Desi ea nici macar nu ma recunoaste de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  18. foarte interesanta reteta,cred ca e bun:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Daca ar fi fost inteaga la minte,va spargeam cu prajiturile.Cand am facut prima data prajitura mmoza,am chemat-o si mi-a spus ca foile nu sunt in regula cum arata,gresisem temperatura.a fost in stare sa-mi spuna doar ca nu e bine cum arata si cm trebuie sa arate.am chemat-o acum la torta si n-a stiut sa-mi spuna ce am gresit.tare m-a intristat

    RăspundețiȘtergere
  20. E foarte interesant tortul. Am să-l fac. Dar eu tot n-am înţeles de ce dulceaţa de trandafiri a intrat în blat şi cea de caise n-ar intra. :O
    Nu putem folosi o altă cremă în loc de dulceaţă?

    Poate îl fac chiar vineri, pentru we. Mai dau pe-aici pentru lămuriri.
    Mulţam.

    RăspundețiȘtergere
  21. Arcadia ,dulceata are sos mai lichid,pe cand gemul e solid.asta-i secretul lui polichinelle.orice gem normal,e fara zeama,adica necurgator, deci nu patrunde in coca.gusul acrisor al gemului de caise se potriveste perfect cu restul ingredientelor,adica se compenseaza.am spus ca fac prima oara torta asta,asa ca inca nu am variante.dupa parera mea de acum,orice gem acrisor e bun,inclusiv marmelada,da'de aia nu am mai vazut de ani buni.cred ca e ceva legat si de cuoarea gemului,ca daca intra in coca prin presare sa nu se vada.ca fir-ar sa fie e nebunia cu sectiunea.si mama tinea la asta fara sa aiba blog.cred ca merge si orice crema necurgatoare,de fructe,poate chiar de ciocolata alba sau neagra,dar atunci trebuie sa faci o glazura mai acrisoara.ca altfel iese ca al meu, prea dulce, dupa gustul meu.cred ca ar merge bine si cu o crema de vanilie sau lamaie.darcel mai simplu e sa cumperi un gem de caise,fara sa iti mai bati capul.

    RăspundețiȘtergere
  22. Arcdia draga,am sa stau pe receptie

    RăspundețiȘtergere
  23. Imi place combinatia de culori !Si apoi daca a fost gustos ce mai conteaza ca s-a "insiropat"ceva mai mult blatul!

    RăspundețiȘtergere
  24. Pansy nu-i problema de sectiune, important este ca ai facut cu siguranta un dulce suuuper gustos.

    RăspundețiȘtergere
  25. Je le trouve très beau. Un intérieur très original.
    Bravo Pansy.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  26. haplea draga,multumesc pentru incurajare

    RăspundețiȘtergere
  27. It is a very original and different cake and looks delicious.

    Big hug

    RăspundețiȘtergere
  28. ce nebunie colorata! arata superb!

    RăspundețiȘtergere
  29. Annie,it's really simple and delicious !

    RăspundețiȘtergere
  30. zazuza,de mult mi se invartea prin cap cum sa decorez tortul asta,eu care la decorarea torturilor ,in felul in care o fac unele fete de pe aici,nu ma pricep.dar colorista pot sa zic ca sunt.aici chiar prea colorista ,dar mie imi place ca m-am distrat grozav la decorare.

    RăspundețiȘtergere
  31. Oau ce de culori, ce de arome.. ador combinatia.. !!

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Pansy eu mai am niste pierderi temporare de memorie, asa ca scuza-ma daca ma repet, sau daca am omis.. Te invit cu mare drag sa raspunzi Provocarii Dulce Romanie, pe care o gazduiesc luna aceasta pe blogul meu.. Mi-ar face o deosebita placere participarea ta. Ingredientele sunt menta si ciresele.. Sper sa te incante vreunul ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  34. thx Antonina !am sa particip si eu cu ceva,vad eu cu ce.macar cu un mojito,hi,hi...

    RăspundețiȘtergere
  35. Asa dezastre sa tot savurezi!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  36. Tortul tau punch arata ca o acadea si eu sunt moarta dupa acadele, deci ma servesc! :*

    RăspundețiȘtergere
  37. une magnifique réalisation, je te félécite
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  38. liana,simpatica ideea cu acadeaua,desi nu are ici o legatura,doar coloristica ,poate!

    RăspundețiȘtergere
  39. Fimere ,tu es tres gentille!bon we!

    RăspundețiȘtergere
  40. Bună ziua din Spania VIGO ... iubesc aceste prăjituri şi reţete faci .. tu .. şi vă invit să vă parts retetele mele si blogul ... felicitări Marimi

    RăspundețiȘtergere
  41. exquisita y linda torta ,un trabajo excelente y colorido a la vista y al paladar,te felicito,cariños y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  42. garlutti,te-am vizitat deja si mi-a placut blogul tau.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...