luni, 5 noiembrie 2012

Alfajores cu dulce de leche




Este o reţetă din patiseria clasică chiliană dar care se regăseşte în tot spaţiul sud –american (Argentina,Peru,Venezuela,etc) şi are origini andaluze,numele se pare că îi provine din arabă.Deşi în Spania şi forma şi reţeta sunt total diferite,în America de Sud,s-a păstrat numele, probabil pentru că e o tot prăjiturică umplută, iar reţeta a fost adaptată la produsele locale.
În orice caz,în opinia mea este o reţetă de fursecuri grozavă.Cât despre umplutură se pot folosi cremă de ciocolată,vanilie,nutela,gem,ce vă trece prin minte şi cămară.
Reteta o am de la simpaticul meu tânar prieten Cătălin,ce a trait o vreme pe meleaguri chiliene.La sfarsitul postarii am pus si poza fursecurilor facute de mainile lui indemanatice.

INGREDIENTE:

- 200 g făină
- 300 g maizena (amidon de porumb)
- 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu
- 2 linguriţe rase de praf de copt
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 3 gălbenuşuri de ou
- 1 linguriţă cu vârf de coajă rasă de lămâie
- 2 linguri brandy/cognac
- un praf de zahăr vanilat
Ptr umplutură:
- 400 g dulce de leche, reteta aici sau altă cremă
- fulgi de cocos pentru ornat
-zahăr pudră pentru ornat

MOD DE PREPARARE :

1.Făina cernută se amestecă împreună cu maizena, bicarbonatul şi praful de copt.


 2.Într-un bol separat se bate untul cu zahărul apoi se adăugă gălbenuşurile unul câte unul, amestecând bine după fiecare iar la sfârşit se încorporează lingura de brandy/cognac şi zahărul vanilat.




3.Făina se adaugă treptat în compoziţia de unt şi se formează un aluat ,cu mixerul sau cu mâna,care atunci când se desprinde de pe pereţii bolului este gata.Se acoperă cu o folie şi se dă la rece pentru 30 de minute.





4.Se  întinde o foaie de aprox. 5mm grosime. Cu o formă rotundă sau de care doriţi,se decupează din aluat medalioane de aprox. 4 cm diametru. Acestea se aşeaza pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc 15 min la foc mediu ,nu trebuie să se coloreze prea tare,după care se scot şi se lasă pe un grătar să se răcească.


5. Biscuiţii se ung (cât mai generos) pe o parte cu dulce de leche, se unesc doi câte doi ca un sandwich şi asemenea unei roti, se dau prin fulgii de cocos.Se presară cu zahăr praf şi se lasă,acoperiţi cu un plastic până a două zi,la temperatura camerei,să se frăgezească.Vor deveni uşor crocanţi la exterior şi moi la interior.
Astea-s alfajores facute de  însusi Cătălin.Talentat,nu-i asa ?

16 comentarii:

  1. Fac schimb cu cornulete cu ciocolata si migdale , ce zici ? :);)
    PS.Ce frumos e setul !! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. De incercat, arata bine si nici nu sunt asa greu de facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i greu de loc si ies niste fursecuri tare bune,crocante in exterior si moi la interior

      Ștergere
  3. Yummy, dar scuza-mi ignoranta....ce-i maizema???? :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravoooooo...una gran receta chilena te han quedado de lujo lucen exquisitos,abrazos y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Abia astept sa le fac cit de curind!De circa o luna ma tot gindesc la ele dar n-am avut timp sufficient .Arata tare yummie!.pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai ce frumos arata, sunt convinsa ca sunt un deliciu cu dulche de leche!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Paula.Sunt foarte buni si cu dulce de leche si cu oricare umplutura.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...