joi, 18 decembrie 2014

Tort de cacao cu crema de dovleac


 Nu sunt mare fan al plăcintei cu dovleac, dar îmi place dovleacul în amestec cu altceva, ca la cheesecake de exmplu.Așa și cu crema tortului acesta. Mi-a plăcut combinația dintre blatul de cacao, fără praf de copt, crema de dovleac și frișcă și stratul de marzipan de deasupra.A propos de marzipan, am găsit la Megaimage, batoane de marzipan de 150 g, netrase în ciocolată și moi, deci pot fi ușor întinse cu sucitorul sau modelate.

INGREDIENTE:
 Ptr.blat:
 -8 linguri de făină
 -200 g zahăr
 -6 ouă
 -30 ml apă
 -40 ml ulei 
 -20 g cacao
 -un plic zahăr vanilat
 -coaja rasă de la o lămâie
 -un praf de sare
 Ptr. cremă:
 -500 g dovleac plăcintar
 -200 g zahăr
 -400 ml frișcă
 -2 plicuri de gelatină mărunțită dr.oetker
 -2 plicuri zahăr vanilat
 -1/4 de linguriță scorțișoară
 Ptr.sirop:
 -150 g zahăr
 -300 ml apă
 -esență de rom
 Ptr. ornat:
 -150 g marzipan
 -esență de migdale

 MOD DE PREPARARE:
 1.Începem cu blatul: se cerne făina împreună cu cacaua.
 2.Albușurile se bat spumă tare împreună cu apa, apoi cu zahărul .
 3.Gălbenușurile se freacă puțin cu uleiul apoi se încorporează în albușuri.

 4.Se adaugă făina amestecată cu cacaua, în ploaie, amestecându-se ușor, cu o lingură de lemn.
 5.Se toarnă amestecul obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă și infainata.Se coace în cuptorul încins la 180*C, foc mediu, timp de 35-40 de minute sau până trece proba scobitorii.
 6.Coaceți dovleacul tăiat felii, eventual cu o seară înainte, apoi, călduț fiind, îl curățați de coajă și transformați pulpa în piure, fie de mână, fie cu ajutorul unui blender.
 7.Puneți într-un castronel gelatina la hidratat, conform indicațiilor de pe plic, aproximativ 10 minute și intretimp bateți frișca împreună cu zahărul vanilat.
 8.Amestecați zahărul cu gelatina hidratată și încălziți amestecul la bain marie, până se topește zahărul și gelatina. Apa din vas nu trebuie să ajungă la fundul castronului cu gelatină, pentru că la temperatură mare gelatina își pierde calitățile. Lăsați să se răcorească gelatina topită apoi adăugați-o în frișcă în fir subțire, mixând continu. Adăugați piureul de dovleac, scorțișoara și amestecați de sus în jos cu ajutorul unei linguri de lemn. Puneți crema la frigider pentru jumătate de oră.
 9.Preparați siropul fierbând zahărul cu apa, iar la sfârșit adăugați esență de rom după gust.

 10.Tăiați blatul răcit în 3 și montați tortul, neuitând să însiropați fiecare blat, după ce l-ați pus pe poziție. Ultimul strat va fi de cremă. Decorarea o puteți face după imaginație. În cazul de față am acoperit tortul cu un strat de marzipan amestecat cu 2 picaturi de esenta de migdale. Dați apoi tortul la rece pentru 3-4 ore .

 Poftă bună!

 Sfat : pentru că în perioada aceasta se găsesc dovleci plăcintari, puteți să vă preparați piure de dovleac și să-l păstrați la congelator, mai ales că sunt o mulțime de rețete  de dulciuri gustoase cu acest ingredient. Coaceți dovlecii la cuptor, apoi cât sunt calzi transformați pulpa în piure cu ajutorul unui blender, mixer vertical sau robot de bucătărie, apoi faceți porții de o cană, puneți-le în punguțe și congelați-le. O cană de piure înseamnă în general din 500 g pulpă de dovleac crud. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...