Sunt convinsă că multora din cei ce au trecut pe la IKEA le plac chifteluțele suedeze. Bănuiesc că și la ei, la suedezi, ca peste tot, sunt o mulțime de variante de rețete tradiționale, pentru sosul ce însoțește chifteluțele. Eu am ales să fac o variantă a sosului prezentată de Jamie Oliver, pentru că mi s-a părut mai interesantă.Mie personal îmi place combinația de sărat-dulce-acrișor, dar vouă, dacă nu vă place, puteți să eliminați dulceața din combinație.
INGREDIENTE:
Ptr.chiftelute:
INGREDIENTE:
Ptr.chiftelute:
-500 g
carne tocată amestec
-o
ceapă tocată
-3
linguri de pesmet
-un ou
-50 ml
smântână
-sare,
piper alb
-un
vârf de cuțit de nucșoară
-un
vârf de cuțit de ienibahar măcinat
-50 g
unt
-o
lingură de ulei
Ptr.sos:
-30 g
unt
-o
lingură de făină
-250 ml
supă de vită
-200 ml
smantana de gătit
-o
lingură de sos worchester
-o
lingură sos soia
-50 ml vodca
-sare,
piper alb după gust
Ptr.servit:
-dulceata de merisoare (eu am folosit de visine)
Ptr.servit:
-dulceata de merisoare (eu am folosit de visine)
MOD DE
PREPARARE:
1.Faceți întâi cheiftelutele:
Topiți
untul în tigaie, adăugați o lingură de ulei și căliți ceapa, până devine
sticloasă.După ce s-a răcorit puțin, turnați ceapa împreună cu untul peste
restul ingredientelor și amestecați.Lăsați o oră la frigider să se
întrepătrundă aromele.
2.Formați chifteluțe rotunde mici, așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau foaie de silicon și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180*C, foc mediu, circa 30-40 de minute sau până ce se rumenesc și sunt pătrunse.
2.Formați chifteluțe rotunde mici, așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau foaie de silicon și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180*C, foc mediu, circa 30-40 de minute sau până ce se rumenesc și sunt pătrunse.
3.Intretimp faceți sosul: într-o crăticioară
sau o tigaie, topiți untul adăugați făina, amestecați bine să se incorporeze
făina în unt și stingeți adăugând treptat supă caldă de vită .Fierbeți la foc
mediu ,ușor circa 3-4 minute, adăugați vodca, smântâna, sosul worchester și
sosul de soia.Sărați dacă mai este nevoie și piperați.
4.Adăugați chifteluțele în sos și mai dați 2 clocote.
4.Adăugați chifteluțele în sos și mai dați 2 clocote.
Chifteluțele suedeze se prăjesc întotdeauna în tigaie, din 2 motive:
RăspundețiȘtergere1. Sunt foarte mici și se pătrund repede, deci nu necesita coacere îndelungată la cuptor.
2. Resturile de carne ramase în tigaie de la prăjit sunt esențiale în gustul final al sosului.
Cred ca asa este, dar eu am vrut o varianta fara prajire.In mod sigur gustul sosului este mai bogat.Multumesc pentru interventie, desi nu v-ati dat numele.
Ștergere