miercuri, 1 aprilie 2015

Pui cu 40 de catei de usturoi



 Puiul cu 40 de căței de usturoi, este o rețetă franțuzească rustică, clasică, foarte populară în Provence și alte regiuni din sudul Franței. Rețeta franțuzească originală se face cu pui  întreg, dar  în rest,la fel. În interiorul puiului punem 6 din cei 40 de căței de usturoi și binenteles căƒ timpul de coacere este altul, spre o oră și 20 de minute, depinde de mărimea puiului. Sigur că se poate face și cu diferite părți din pui. Bine ar fi să folosiți părți care au piele, care devine crocantă și carnea moale și aromată la interior.Cu toate acestea eu am ales s-o fac cu pulpe superioare fără piele, pentru că asta aveam în frigider. 40 de căței de usturoi sunt cam 3 căpățâni. O să spuneți că e mult. Nu este,pentru că ei vor fi copți în coaja lor și vor dezvolta o aromă, nu puternică, dar vor avea o dulceață caramelizată și o textură fină, când îi vom împrăștia peste carne și pe pâinea prăjită cu care vom mânca puiul. 
 
INGREDIENTE:
 -1,3 kg pulpe superioare de pui
 -40 căței de usturoi necurățați de coajă
 -2 rămurele de rozmarin verde (se poate înlocui cu o linguriță de rozmarin uscat)
 -4 rămurele de cimbru verde( se poate înlocui cu o linguriță de cimbru uscat)
 -o legătură de pătrunjel verde tocat
 -o ceapă tăiată felii mari
 -2 morcovi tăiați felii mari
 -o tulpină de țelină verde (apio) tocată
 -250 ml vin alb
 -2 linguri de ulei
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:

 1.Amestecați cimbrul, rozmarinul, o lingură de pătrunjel verde, 4 căței de usturoi zdrobiți, sare, piper și 2 linguri de ulei.Puneți pulpele în acest amestec și amestecați bine.


 2. Într-o tavă care să cuprindă toate pulpele, puneți o lingură de ulei, tapetați-o cu ceapa tăiată felii, morcovul, țelină și jumătate din usturoiul rămas, necurățat de coajă. Așezați deasupra feliile de carne, presărați ddeasupara restul cateilor de usturoi și amestecul rămas de la marinare.Adăugați vinul și scuturați tava, să pătrundă vinul peste tot.
 3.Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 *C, puțin peste mediu, timp de 40-50 de minute, sau până ce carnea este rumenită și pătrunsă.
 4.Serviți presărată cu pătrunjel verde tocat, alături de pâine prăjită, pe care stoarceți minunatul usturoi copt.Gustul lui este deosebit și se poate împrăștia și peste carne. Strângând ușor dinspre coadă, pulpa dulce și ușor aromată a usturoiului copt va ieși din coajă.
 Poftă bună !


6 comentarii:

  1. Ma tenteaza reteta. O sa o fac si eu. O zi frumoasa sa ai !

    RăspundețiȘtergere
  2. Musai sa incerc reteta, Getutzo ! Te tzuc si multzam de idee !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Usturoiul ala copt intins pe carne si pe painea prajita este o nebunie !

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ce e interesant ca gustul de usturoi nu e pregnant cum ai crede.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...