luni, 27 iunie 2011

Minitarte cu crema de migdale (frangipane) si fructe de sezon

Astazi incercam o reteta frantuzeasca de tarta. Am auzit de crema frangipane, dar abia acum m-am invrednicit s-o incerc. Frangipane e o crema pe baza de pudra de migdale, folosita in patiseria franceza , la tarte si alte prajituri specifice Craciunului mai ales si care se coace o data cu aluatul tartei.Dupa coacere, capata o consistenta mai solida. Are aroma specifica migdalelor, pe care o putem accentua, folosind esenta de migdale sau amaretto.Cu amaretto e mai buna.

INGREDIENTE :
ptr blatul de tarta :
-340 g faina
-1 vf de cutit de sare
-150 g unt
-90 g zahar pudra
-2 oua batute

ptr crema frangipane:
-250 g unt
-250 g zahar pudra
-250 g migdale macinate
-esenta de migdale sau amaretto
-40 g faina
-5 oua batute usor

ptr decor :
-fructe,aprox 400 g
-1 plic gelatina tort gelee rosu de la dr oetker

MOD DE PRPARARE:
-prima data facem crema frangipane,pentru ca ea trebuie sa stea la frigider 12-24 de ore.Acuma eu va spun ca am tinur-o vreo 6 ore si a fost ok.
-migdalele le-am uscat putin in cuptor,vreo 10 minute,dupa care le-am lasat la racit si le-am tocat marunt cu mixerul
-batem untul spuma,apoi adaugam zaharul,migdalele,esenta de migdale si faina,mixand continuu.

-batem ouale usor si le adugam gradual compozitiei

-acoperim cu folie si dam la frigider pentru 12-24 ore.


-ptr blatul tartei,cernem faina,o amestecam cu sarea si o punem pe blatul de lucru sau intr-un castron cu gura larga.Facem un crater in centrul ei in care punem untul,pe care il framantam sa se inmoaie cu varfurile degetelor,apoi adaugam zaharul si procedem la fel amestecandu-l cu untul
 -batem ouale si le incorporam in unt si zahar

-apoi,putin cate putin incepem sa introducem faina in amestecul de unt
-framantam pana se obtine un aluat elstic.Acoperim cu folie si il dam la rece pentru o ora,dupa care il scoatem,il intindem intr-o foaie groasa cam 2 mm,decupam corespunzator formelor de tarta folosite,tapetam formele cu aluatul si mai dam formele la frigider pentru inca 10 minute.Formele mele au diametrul de 10 cm.Din aluatul asta ies cam 15-16 tarte.Spun asa aproximativ,pentru ca eu am facut 10 tarte si din restul am facut o tarta mai mare intr-un vas cu diametrul de 27 cm.

 -apoi le scoatem si le umplem cu crema de migdale,fie cu un pos fie cu lingura.
-cocem in cuptorul preincalzit la 180* pana se auresc frumos (in jur de 15-20 de minute,depinde de cuptor)
-dupa ce le scoatem din cuptor le lasam sa se raceasca ,apoi le decoram.
- am pus cirese negre,capsuni si zmeura,pe care le-am acoperit cu gelatina tort gelee rosu,pe care am facut-o conform indicatiilor de pe plic.

29 de comentarii:

  1. Multumesc frumos Pansy pentru participare... Sunt absolut minunate tartele !! Imi place tare ca ai folosit migdale.. Im combinatie cu fructele proaspete aroma e dementiala ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce minunatii de tarte,vreau si eu cateva sa ma satur,ca mi pofta!!!!!spune-mi tu te-ai legat la Blogobo,ca-mi tot trimit mesaje si nu stiu daca-s seriosi,sa nu ma trezesc ca ma loghez la un virus cum avea Cakeni,de cate ori intram imi apareau niste secvente porno saracuta deabia s-o scapat de el :-)))te pusi

    RăspundețiȘtergere
  3. Pfuai fata,
    Ce-ai facut tu aici !
    Sa le mananci dintr-o muscatura !

    RăspundețiȘtergere
  4. Antonina,mi-a placut si mie combnatia asta ,de crema de migdale si fructe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doinitza draga,nu stiu ce sa-ti spun de blogobo.n-am idee ce e cu ei.
    pupu-te!

    RăspundețiȘtergere
  6. Lia draga,ti-am urmat sfatul,le-am mancat !!!!!da'nu dintr-o muscatura.

    RăspundețiȘtergere
  7. super faine..
    da si mie una, pansy...pls...

    RăspundețiȘtergere
  8. Une recette délicieuse. J'aime beaucoup les cerises.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  9. Apetisante si foarte aromate!!! minunate:)

    RăspundețiȘtergere
  10. vai, ce minunatii se gasesc la tineee! arata superbissim!

    RăspundețiȘtergere
  11. Taaare faine tartinele astea cu fructe.Îmi place combinatia!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Exquisitas tartaletas se ven muy lindas con cerezas me encanta, cariños grandes.

    RăspundețiȘtergere
  13. Crema aia de migdale e martipan curat! Ma servesc ca-mi place de mooor! puup

    RăspundețiȘtergere
  14. Pansy, ce bine suna crema aia de migdale, si arata asa de bine tartele. Imi plac formele tale colorate :) O saptamana frumoasa si insorita sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  15. multumesc fetelor pentru aprecieri.crema e intr-adevar buna si se potriveste de minune cu fructele.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mihaela,formele le-am luat de la kaufland,sunt italienesti.au fost cam scumpe,dar merita pentru ca sunt foarte bune,nu se lipeste absolut nimic de ele.sunt ambalate cate 5 si au costat in jur de 20 si ceva de lei.

    RăspundețiȘtergere
  17. yay tare bune trebuie sa fi fost.cu siguranta o sa incer dar voi coace intr-o forma mare de tarta ca din pacate din astea mici n-am desi sunt foarte dragalase.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  18. O bunatate de minitarte ai facut acolo.

    RăspundețiȘtergere
  19. pai sarah draga am zis eu pe acolo ca in loc sa fac 15 cate cred ca ar fi iesit ,am facut 10 si o tarta mare,care am s-o postez zlele astea.aia am facut-o su piersici si frangipane-ul ramas,care n-a fost suficient l-am completat cu budinca de vanilie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Wow ce bine arata!!!Si ce-mi place crema!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Danutza eu zic ca merita incercata !

    RăspundețiȘtergere
  22. cred ca au iesit super aromate !!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. pisicuta mea,incearca-le ca altel nu vei sti !

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce minunatie de tarte ai facut tu aici, gand la gand cu bucurie cu crema de migdale:) eu am mancat niste prajiturele cu crema de migdale si am zis sa incerc sa vad ce iese daca reinventez gustul, am fost destul de departe. chiar nu stiam ca e asa cunoscuta ba chiar are un nume asa pompos crema. eu am descoperit-o acum vreo doua luni cand in super,la bar ,au aparut prajiturelele cu crema de vanilie -migdale ca noutati. Nu mi-am inchipuit ca migdalele pot face o crema asa buna. Ma gandesc la crema si imi dau seama cat de delicioase sunt tartele tale , la noapte le visez :)

    RăspundețiȘtergere
  25. furnicuto si eu am descoperit acum aceasta crema si imi place cum da cu tartele cu fructe.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...