sâmbătă, 5 martie 2011

Pui iute-aromat Szechuan ( Sichuan)


O alta reteta de inspiatie asiatica, aromata si iute, dar asta depinde de gustul vostru. Adica reglati iuteala scazand cantitatile de condimente iuti.In mod normal se face cu piper szechuan sau sichuan cum scrie pe condimentele de aici. Piperul Sichan (szechuan) nu este inrudit cu piperul , ci provine din planta piperului japonez, care creste in muntii din sud-vestul Chinei ,in provincia  Szechuan (Sichuan). Fructele fac parte din familia citricelor, ceea ce explica aroma de lamaie pe care o confera acest condiment mancarurilor. Se gaseste pe net, la emag, elefant.ro in magazinele chinezesti si am vazut la Kaufland si la Cora, de la Fuchs.Se poate inlocui foarte bine cu piper negru si eventual putina coaja de lamaie rasa.

INGREDIENTE :

-un piept de pui mare ,fara piele fara os,taiat fasii
-1 lingurita zahar brun,sau de care aveti
-3 linguri sos de soia
-2 linguri otet de orez
-2 linguri amidon
-1/4 ceasca apa ( 60 ml)
-3 catei de usturoi
-2 cm radacina de ghimbir sau 1 lingurita ghimbir macinat
-1 lingurita fulgi de ardei iute,sau ardei iute proaspat
-2 linguri ulei ptr prajit
-1 ceapa taiata solzisori
-2 morcovi mari taiati felii subtiri
-1 ardei rosu sau verde taiat fasii
-200 g ciuperci taiate lamele fine
-1 ceasca muguri de bambus (se poate si fara)
-1 lingurita piper szechuan (sichuan) sau piper negru dupa gust
-sare daca mai simtiti nevoia,eu o inlocuiesc cu sos de soia.
-semnte de susan
-ulei de susan ( optional )

MOD DE PREPARARE :

1.Se taie pieptul fasii,ceapa solzisori,ardeiul fasii (bastonase) si morcoviisi ciupercile felii subtiri.
Se toaca usturoiul si ghimbirul
Se amesteca amidonul cu apa si se adauga sosul de soia,otetul de orez.. In cazul in care folosim ghimbir uscat si macinat,il adaugam tot aici.

2.Se prajeste la foc iute carnea in ulei,sa-si schimbe culoarea,sa fie rumenita

3.Se adauga ceapa, usturoil, ghimbirul, fulgii de ardei iute, piperul si apoi legumele, tot la foc iute, pana se moaie usor, apoi se adauga mixtura de sos cu amidon, se presara cu seminte de susan.Asteptam sa se lege sosul cam 3-4 minute , dupa care se adauga uleiul de susan si se inchide focul.

Se serveste cu orez fiert simplu, (in cazul meu cu ceapa si turmeric), sau cu paste de orez sau normale.  
Pofta buna !
                                                                                                                                              



10 comentarii:

  1. vai ce bine-i prezentat,viu maine la o portie ,amu Pansy,de ghimbir,susan,mai gasim si noi paicelea,da de unde sore sa facem rost de muguri,auzi de bambus,mai terminat,no bine ca se pote si fara:-)))))pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, da, da! Reţetă fix pe gustul meu! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am niste muguri proaspeti de soia in frigider si am sa fac niste pui din asta, dar am sa pun niste piper de Szechuan, sa fie in ton cu toate si pentru ca nu l-am prea folosit. Sta acolo si se plictiseste langa celelalte condimente!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti dai seama ca vreau si io o portie, nuu? :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Pui iute zci?Aici este de mine,ador mancarea picanta!
    O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. A mai ramas si pentru mine? Ca asa ceva chiar nu pot rata, e in topul preferintelor mele. Grozav arata !

    RăspundețiȘtergere
  7. Ei bine nici eu nu pot lipsi de la o asa bunaciune asa ca te rog mai pune inca un scaun la masa.

    RăspundețiȘtergere
  8. adica mai fetelor,bag de seama ca trebuie sa bag wok-ul la lucru.nu e rau ! da'si mancarea e buna,n-am zis eu cat de iute sa fie excat,ca noua ne place iute,da'cat puteti duce!

    RăspundețiȘtergere
  9. Elena draga,eu am trait cu impresia ca piperul rosu este piper sichuan !inca sunt nedumerita !

    RăspundețiȘtergere
  10. uite ca am mai citit si desi la culoare sunt cam la fel se pare ca provin din plante diferite.aduma nu stiu ce am eu piper rosu sau szichuan ?poate ma edifici facand o poza la boabele tale.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...