luni, 9 mai 2011

Briose "flori de cires"




Este o reteta grozava,preluata de la Laura Laurentiu,de pe blogul ei "Retete ca la mama" .Le-am facut in varianta initiala cu gem dar am incercat si cu piure de castane si nu mi-a parut rau.

INGREDIENTE:
-3 galbenusuri
-60 de grame de unt topit si racit
-220 de grame de iaurt gras (3,5%)
-80 de grame de zahar
-1 plic de zahar vanilat
-1 praf de sare
-1 cub mic (20 de grame) de drojdie,eu am folosit drojdie uscata pakmaya,1 plic si jumatate
-500 de grame de faina
-esente de vanilie si lamaie (sau coaja rasa de lamaie)

Umplutura:

-50 de grame de unt moale
-300 g gem de merisoare
-fructe de padure congelate, pentru decor

-zahar tos sau zahar cubic zdrobit grosier,pentru finisaj

sau
-un borcan piure de castane
-50 g unt
-zahar tos sau zahar cubic zdrobit grosier,pentru finisaj

 MOD DE PREPARARE :


-am respectat intru totul reteta aluatului,atata doar ca eu l-am facut in masina de paine.Am pus galbenusurile,2 Lg de unt topit,iaurtul,zaharul si zaharul vanilat,esentele de vanilie si lamaie.Restul de unt topit l-am adaugat pe rand in primele 10 minute de framantare.Apoi am lasat aluatul sa dospeasca tot in masina de paine.
-Cine framanta aluatul de mana,sa procedeze ca la orice aluat cu mentiunea ca untul il adaugam treptat pe masura framantarii.Dupa ce se obtine un aluat elastic si nelipicios, se pune intr-un castron uns cu ulei ,la dospit si acoperit cu un prosop curat,intr-un loccaldut, ferit de curenti de aer .Se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul.
-dupa aproximativ o ora si jumatate,am uns locul cu ulei ,am pus aluatul si l-am intins cu sucitorul in forma dreptunghiulara si l-am uns cu unt

 -apoi l-am uns cu gem de merisoare,l-am rulat porind de la latura mica 


-apoi l-am intins si l-am rulat din nou pornind tot de la latura mica,l-am taiat felii de grosime 1,5 cm aproximativ, apoi cu foarfeca l-am crestat pe raza. Atentie mare la consistenta gemului.Daca gemul ,e prea apos,desi nu pare,se aduna totul la capatul rularii cum am patit eu,pentru ca aluneca pe unt.Parerea mea dupa ce am facut reteta asta,este ca gemul,jeleul sau ce folosim,trebuie sa-l amestecam in prealabil cu untul,pentru nu a pati ce am patit eu.
Aluatul e super bun,restul e tehnica.
 -fiecare bucata crestata am pus-o in forma de briosa (muffins).Am uns cu ou batut,apoi la mijloc am pus o jumatate de cireasa, visina din compot  sau fructe congelate si am presarat cu zahar tos sau zahar cubic zdrobit grosier.Am pus totul la cuptorul incalzit la 200* c pentru aproximativ 30 de minute,nu mai mult.
 -lasam sa se raceasca in formele de briosa si l-am presarat doar cu zahar vanilat
 -bun rau !
- sectiunea
-ma frige ! dar merita !
 -tare bun si pufos !!!!!!data viitoare am sa incerc cum am spus ! poate am sa postez tot aici o  varianta cu piure de castane sau dulce de leche .reteta merita exploatata la greu !!!!!
Iata si varianta cu umplutura de piure de castane (am frecat un borcan de piure de castane cu cele 50 g de unt si apoi am uns foaia ,in rest am procedat la fel ).Decorarea la cele cu piure de castane am facut-o dupa ce s-au copt si racit.

15 comentarii:

  1. am avut ceva probleme cu postarea asa ca a trebuit s-o refac,pentru ca nu mi se inregistrase textul de la modul de preparare,asa ca s-au pierdut comentariile lui zazuza,antonina S,retete-ina,diamond,micul,carora le multumesc.Aluatul asta este grozav si merita facut.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce imi plac briosele astea! si mie mi-au facut cu ochiuul, dar pana la urma am ales alta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca masina de paine e menita sa faca minuni.Arata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. ophelia draga,pentru briose cu aluat dospit,aluatul asta e foarte bun.am uitat sa spun c la cele 500 g de faina am mai adaugat 2 linguri,dar asta e nesemnificativ,pentru ca depinde de faina si grasimea folosita.

    RăspundețiȘtergere
  5. haplea,chiar ca fae minuni masina de paine daca nu ai un kitchen aid ,kenwood sau mai stiu eu ce pentru framantat.masina de paine e super.eu o folosesc pentru orice aluat dospit,pentru ca nu imi place sa framant aluat.

    RăspundețiȘtergere
  6. asaca in general adaptez retete la masina de paine,tocmai din motivul expus.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am intrat sa caut premiul pe care mi l-ai oferit mai demult, dar am dat peste minunile astea si am uitat de premiu. Nici nu-l merit ca eu din lipsa de aparat fot, n-am mai scris nimic, si nici pe la blog n-am mai dat. Dar imi fac mea culpa ca nam mai fost pe la voi.
    Zilele trecute am vrut si eu sa fac briosele astea, aveam reteta de mult, tot de la Laura, dat mi s-a parut ca pierd prea mult timp si am facut 2 chekuri. hahahahaha
    Dar asa cu framantatul si dospitul in masina de paine, mi se pare ok. Multumesc de sugestie! Pupici!
    Aaaa, mai am ceva sa-ti spun! Gustoasele(si eu) se intalnesc iar anul acesta. Mergem la Alba si pe urma la Arieseni. Ziceai ca ai vrea sa te intalnesti si tu cu noi. Mai vrei? intra pe forum la Gustos si gasesti mai multe amanunte. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc Mari de vizita si de informatii.Ma duc acum sa vad ce si cum !

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai Mari draga,nu ma pot loga pe forum sa zic ca ce si cum.ca nu-mi recunoaste parola.le-am scris pe e-m ail sa vedem ce or zice.adica vroiam sa spun ca particip cu mare drag la tpate actiunile,e bine sfarsitul lui iunie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ces muffins sont des plus délicieux et semblent très très moelleux.
    Je t'en pique un.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoase flori de cires, iau una pana nu se scutura :D ;-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce faine ti-au iesit!Trebuie sa le încerc si eu.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. Unos muffines muy originales me imagino el aroma a la flor de cerezos,una buena idea,cariños y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vai da 'ce fain arata....
    Musai testate, dar...asa cum ai spus tu Geta, cu piure de castane !
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...