sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Dulce de leche

Cui i-au placut caramelele cu lapte in copilarie,sigur se va bucura de dulce de leche (dulceata de lapte).Asta iarna am primit de la prietenul meu Catalin,din Chile o punga (asa era ambalat) cu acest dulce minunat.Asa ca am avut si un exemplu de cum ar trebui sa arate si ce consistenta sa aiba.Asa ca ,la noi negasindu-se,am pornit in cautarea de retete de preparare.Pana la urma m-am oprit la doua.
Prima,a lui David Leibovitz ,are ca ingredient de baza laptele condensat indulcit.Mi-a mai placut reteta asta si pentru ca e sigura,fara posibilitatea de accident in bucatarie.Adica nu se incalzeste conserva de lapte condensat nedesfacuta(caz in care exista posibilitatea exploziei ei).
A doua metoda este obtinerea dulcelui de leche din lapte integral .Reteta pe care am agreat-o a fost cea gasita pe blogul Liei  ,pupu-te Lia!


 INGREDIENTE (metoda 1)
-1-2 cutii lapte condensat (eu am facut aici din 2 cutii)
-un varf de cutit de sare

 MOD DE PREPARARE : 



 1.Se preincalzeste cuptorul la 220*C
 2.Se toarnă conținutul cutiilor de lapte condensat (397 g) într-un vas de sticlă termorezistentă,se pun câteva granule de sare,se amestecă și se acoperă bine cu o folie de aluminiu.Vasul se așează într-o altă tavă adâncă,în care se toarnă apă fierbinte până la jumătatea vasului cu lapte condensat
 3.Se pune totul în cuptor,pentru 2 ore si 30 de minute.Se verifică din când în când nivelul apei și se completează cu apă fierbinte dacă mai este nevoie.În acest timp laptele  condensat se va carameliza transformandu-se în dulce de leche. 



 4.După ce scoateți din cuptor, lăsați să se răcească 35-40 de minute,amestecați să se omogenizeze,apoi transferați crema obținută într-un borcan cu închidere bună,iar după ce s-a răcit complet, puneți-l la frigider,unde se va mai intari putin. 

Aici vedeti dulce de leche cumparat de-a gata.

INGREDIENTE metoda 2 :


 -1000 ml lapte integral,minim 3,5% grăsime
 -250 - 300 g zahăr
 -puțină sare
 -un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu

 MOD DE PREPARARE :
 Se pun toate ingredinetele într-o cratiță de 4 l, dacă se poate antiaderentă, pentru că într-o prima fază,amestecul își va tripla volumul.
 Punem pe foc și amestecăm mereu până se dizolvă zahărul și începe să fiarbă,la început va fierbe mai violent și își va tripla volumul. În momentul ăsta facem focul minim și lăsăm să fiarbă încet aprox 1.5-2 ore.După această etapă nu mai este necesar să amestecăm.Timpul de fierbere depinde de cât de tare vrem să se caramelizeze și cât de consistentă vrem să fie,dar sa tineti seama de faptul că în momentul în care se răcește, crema se va întări,așa că ea trebuie să fie relativ lichidă când terminăm fierberea.Puteți face probă cu picătura,exact ca la dulceață.Eu am tinut-o pe foc 2 ore si 10 minute,nu de alta,dar am uitat de ea ,drept care dupa ce s-a racit s-a intarit tare de tot,de a trebuit incalzita la microunde pentru a o putea utiliza.Asa ca mai bine puneti ceasul sa sune,sa nu patiti ca mine.
 Turnați crema obținută într-un borcan cu capac și puteți să o păstrați la frigider. 


7 comentarii:

  1. Imi pare rãu ca se gaseste greu in România aceste produse,eu am fost acasã acum doi ani si nu am gãsit nici lapte condensat :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Ramona,ai dreptate si laptele condensat e o problema,se gaseste destul de greu.dar in magazinele arabesti ,dar se poate comanda si de pe internet.Am prins o promotie anul trecut si am cumparat un box cu 10 sau 12 cutii la jumatate de pret.

      Ștergere
  2. imi place ...o sa incerc reteta ...am cumparat de acasa o cutie de lapte condensat si chiar ma gandeam ce bunatate sa fac:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta-i pentru mine,una din intrebuitarile preferate,ale laptelui condensat

      Ștergere
  3. E asa de bun, ca cremã pt. torturi si prãji, yummy! ai prins bine promotia, poate mai apare:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru invitatie Cristina!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...