duminică, 10 octombrie 2010

Veniti sa ridicati premiile !

Am primit premii de la Danutza, Nadji ,Medi 



le ofer si eu mai departe lui Fimere,Alison,Liana si Janet ,Liei, Lissei, Diamantinei , Judy, Gabriela, Blueeyes, JustMe, Yafei, Furnicutei boscodina ,Miha,Petite foury, Doinitza, Mononoke, Paradis, Elena, Nela, Geta, Lira,  Mama lui Alex, Craita ,Annie 

si tuturor prietenelor mele virtuale nementionate aici ,ca sa ma ierte, un buchet  de flori

joi, 7 octombrie 2010

Vinete impanate cu branza si rosii

Reteta asta am gasit-o pe blogul lui Cami,mi-a facut tare cu ochiul asa ca am pus-o in executie.(nesilita).

INGREDIENTE :
ptr 6 portii :
-3 vinete nu prea mari,mai degraba mici
-4 catei mari de usturoi 
-ulei de masline 
-1 Lg otet balsamic
-ierburi de Provence
-4 rosii carnoase
- aprox 200 g mozzarella 
-aprox 150 g cascaval
-sare,piper

MOD DE PREPARARE :




-se taie vanata vinetele in doua pe lungime ,apoi pe partea opusa taieturii se mai taie putin coaja,cat sa stea drept,cand e asezata in tava cu fata in sus.grosimea sa fie cam de 3-4 cm.apoi se cresteaza transversal,cam pana la jumatate,se presara cu sare si se lasa la scurs cam o jumatate de ora.
-se prajesc vinetele pe ambele parti,in putin ulei,ca la musacaua de vinete.Operatia asta poate fi facuta si la cuptor,asezate in tava si stropite cu ulei de masline.Eu am ales prima varianta pentru ca mi se pare ca sunt mai bune vinetele asa.Apoi se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei (sau puteti folosi hartie de copt ) si se ung cu un amestecat facut din usturoiul zdrobit si frecat cu uleiul de masline,sare si otetul balsamic,la care adaugam ierburile de Provence.


-in fiecare crestatura se pune o felie de rosie si o felie de mozzarella.Eu am alternat mozzarella cu cascaval.Adica intr- crestatura rosie cu mozzarella in urmatoarea,rosie cu cascaval.Data viitoare am sa incerc cu mozzarella si gorgonzola.

 -se pun in cuptor la 200 * aproximativ 30 de minute,sau pana branza se topeste frumos si se aureste putin

  Se serveste ca atare sau ca si garnitura la friptura.Noi le-am mancat alaturi de filet mignon umplut cu gorgonzola

Muschiulet de porc umplut cu gorgonzola


 Un fel extrem de gustos si foarte usor de facut. Alaturarea cu branza gorgonzola ii da o savoare deosebita, asa ca eu zic sa incercati muschiuletii gatiti astfel.

INGREDIENTE:
-2 muschiuleti de porc
-75 g gorgonzola (jumatate de cutie )
-2 linguri sos de soia
-ierburi de Provence
-unt
-sare, piper si ce condimente mai doriti dumneavoastra, dupa gust

MOD DE PREPARARE :

1.Muschiuletii i-am crestat pe lungime, i-am stropit cu sos soia, i-am masat putin, apoi i-am presarat  cu  piper si ierburi de Provence, apoi i-.am umplut cu gorgonzola si i-am inchis legandu-i cu sfoara.
2. Am incins vasul zepter(in cazul meu) sau o tigaie aderenta,sau gratarul, dupa preferinta, cu o nuca de unt, am presarat muschiuletii pe deasupra cu piper si putina sare si i- am fript , aproximativ 5 minute pe fiecare parte (pana carnea se albeste pana la mijloc). In privinta condimentelor, puteti  improviza dupa dorinta. Untul si gorgonzola care se topeste in tigaie, fac un mic sos foarte gustos, numai bun de stropit carnea in farfurie, in momentul servirii.
3. Serviti cu o salata sau garnitura dorita.

O imbucatura si pentru voi !

marți, 5 octombrie 2010

Meniu de weekend ploios da'vesel

Iaca a trecut si weekend-ul asta si eu postez abia acum.Weekend-ul a fost vesel da'cu niste dureri de spate corespunzatoare.
-suberek-uri pentru dimineata si seara,cu iaurt.
-calamari umpluti,reteta urmeaza s-o postez

-vinete impanate cu rosii si mozzarella (si reteta asta urmeza) si filet mignon cu gorgonzola
-iar ca desert am avut prajitura lissei,pe care am reusit s-o dovedim in cele din urma.

joi, 30 septembrie 2010

Prajitura Lissa



Prajitura asta am numit-o asa pentru ca am vazut-o mai demult pe blogul Lissei si mi-a placut mult.Dar de groaza scosului samburilor nu m-am incumetat.Acuma ,ca mi-am luat aparatul de desamburizat am zis ca e momentul s-o incerc.Multumesc Lissa !

INGREDIENTE:
ptr.blat: 
 -9 oua
-300 g zahar
-45 ml apa
-60 ml ulei
-30 g cacao
-12 Lg faina  

sirop ptr blat :
-400 ml apa
-200 g zahar
-2 plicuri capucino
-esenta rom



jeleu umplutura:
-2 borcane mari de compot de visine
-suc de visine
-300 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-3 plicuri gelatina tort gelee de la dr oetker


crema: 
-750 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-150 g zahar pudra
-3 plicuri creme ole de ciocolata,de la dr oetker
-2 pliuri zahar vanilat
-esenta de rom

glazura :  
-500 ml suc
-6 Lg zahar
-2,5  plicuri tort jele rosu sau alb



MOD DE PREPARARE :


 -scula cea noua in functiune,la scos samburii din compot.
-se bat albusurile spuma impreuna cu apa,apoi cu zaharul
-galbenusurile se freaca cu uleiul,ca la maioneza,apoi se adauga peste albus
-faina se cerne impreuna cu cacaoa dupa care se incorporeaza treptat in amestecul de mai sus.
- se toarna aluatul  intr-o tava  (26x38 cm a fost tava mea) tapetata cu hartie de copt si se pune in cuptorul preincalzit la 180* timp de 35 -40 de minute,pana trece proba scobitorii.

-intretimp confectionam ,in cazul in care nu avem un cadru dreptunghiular reglabi,un cadru din carton pe care il invelim cu folie de aluminiu.
-pentru siropul cu care insiropam blatul,fierbem apa cu zaharul,pana se topeste acesta din urma,apoi adaugam cele 2 plicuri de capucino si dupa ce luam de pe foc,adaugam si o esenta de rom (cred ca merge si visinata,dar eu nu am avut)
-blatul,dupa ce s-a racit  si dupa ce am sos hartia de copt si l-am asezat din nou in tava il insiropam bine.
-montam cadrul cat mai fix posibil pe langa blat
-visinele le imprastiem pe blat si le acoperim cu jeleul facut dupa cum urmeaza:
zeama de la compot o masuram si completam pana la 800 ml cu suc de visine (eu am folosit suc de la granini) ,o amestecam cu 300 g zahar o fierbem pana la topirea zaharului,lasam sa se raceasca putin apoi adaugam si cele 3 plicuri de gelatina tort gelee,dizolvate in prealabil in 2 linguri de suc ,dam un clocot apoi lasam sa se racoreasca 1 minut si o turnam calda peste visine.Dam la rece pana se intareste gelatina.



-se mixeaza bine toate ingredientele pentru crema pana se leaga,apoi se intinde crema peste jeleu,avand grija sa nu lasam spatiu liber langa peretele cadrului. Dupa care dam iar la rece sa se intareasca crema de data asta
-dupa ce s-a intarit si crema,facem glazura de jeleu de deasupra prajiturii :amestecam sucul cu zaharul si gelatina dupa care punem la foc ,fierbem doar pana se dizolva zaharul si incepe sa clocoteasca ,o luam de pe foc,o lasam sa se raceasca 1 min ut apoi o turnam cu grija peste crema,avand grija sa nu dizlocam crema ( cum am facut eu ).Lasam 2-3 ore la frigider sa se patrunda aromele,apoi scoatem cu grija cadrul,trecand cu un cutit subtire si ascutit si incazit sub jet de apa calda,de jur imprejur.Apoi se poate portiona cu acelasi cutit usor incalzit,cum am zis.Se orneaza dupa preferinta.

 -asta-i felia Lissei !
 -o bucatica si pentru voi.


miercuri, 29 septembrie 2010

Pangasius cu capere gatit in vas Zepter

 Nu prea imi place mie pangasius,nu din cauza zvonurilor cu Mekong-ul,dar nu imi place gustul lui. Cercetand ce e cu pestele asta,am constatat ca la originea zvonului sunt francezii pentru ca piata lor a fost invadata de pestele asta ieftin ,vietnamez,ceea ce a dus la scaderea vanzarii de peste autohton.In general nu imi place pestele cu gust accentuat de mal.Prefer pestii de apa iute sau cei de mare.Dar a cumparat sotul meu ,asa ca a trebuit sa-l gatesc si zic eu ,rezultatul nu a fost rau.Cand am pesti de tipul asta ii condimentez cat mai aromat ,sa contracarez gustul (se preteaza bine la curry de peste) si iute.Eu l-am gatit in vas zepter,dar cine nu are,poate utliza o tigaie antiaderenta.

INGREDIENTE:
-fileuri de pangasius
-ulei de masline
-lamaie
-2 catei de usturoi zdrobiti
-1 Lg capere (le ador la mancarurile de peste)
-piper cu lamaie (condiment de la Kamis)
-creole seasoning (este un amestec de condimente pe baza de ardei iute si usturoi si alte condimente pe care ei nu le mentioneaza )
- sos soia
-sare,daca credeti ca mai este necesara,avand in vedere ca sosul de soia e sarat.

  MOD DE PREPARARE:


- fileurile se stropesc cu lamaie,sos de soia si restul condimentelor si se da la rece pentru o jumatate de ora.
-se stropeste vasul de frigere cu foarte putin ulei de masline (normal,rafinat, nu extravergine ) si se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie,se incinge si se adauga pestele .
-dupa 2 minute,se intoarce pe cealalta parte, se adauga caperele si se stropeste iarasi cu sos de soia..Daca e nevoie se mai stoarce lamaie.Trebuie sa se formeze un mic sosisor acoloSe frige inca 2 minute si se scoate pe un platou sau farfurie.

-noi l-am mancat cu o salata simpla verde cu ceapa rosie,asezonata cu ulei de masline extravergine si lamaie.

Alte gadget-uri

 Rasnita de piper electrica (merge cu 4 baterii ) .are si un ledulet sa vezi unde rasnesti .Probabil ca asta e in caz ca manaci la lumina lumanarilor.22 lei la Selgros.
 Aparatul de scos samburi de visine sau cirese,ce l-am vazut pe blogul Lyrei,la un pret rezonabil (fata de ce am vazut la decorix parca).27 lei la Domo.Azi l-am si folosit,urmeaza si reteta zilele astea.
Gratar pentru pus la racit painea,chiflele,cornurile,briosele sau ce vreti voi.Diametrul 30 cm,de la Carrefour.L-am primit cadou,asa ca nu stiu pretul,da'cica a fost ieftin,e marca magazinului.

luni, 27 septembrie 2010

Galusti cu prune (gomboti)

Vedeta incontestabila a inceputului de toamna,la noi in familie sunt galustile cu prune,numiti gomboti in Transilvania din ungureste(gomboc insemnand ca o sfera ).Este un desert comun spatiul est european : Romania, Ungaria, Polonia,Croatia si este unul din deserturile la care cu greu rezist. Adica nu prea rezist. Poate din cauza amintirii copilariei. Aluatul asta cu cartofi este cel mai gustos, desi e mai lipicios, mai greu de lucrat cu el, deci mai putin rapid. Dar se simte gustul de cartof, nu cel de faina si asta face diferenta.

INGREDIENTE:
-1 kg cartofi
-2 oua
-3 cani de faina
-1/2 lingurita sare
-aprox 32 de prune
-zahar 
-zahar vanilat
-1-2 lg scortisoara
-1/4 lg cardamom sau nucsoara
-ulei sau unt (eu folosesc intotdeauna ulei)
-pesmet

MOD DE PREPARARE:
1.Cartofii se fierb in coaja, apoi se lasa la scurs si racorit pana putem sa-i curatam fara sa ne frigem.Apoi pulpa cartofilor se zdrobeste bine ca pentru piure. Dupa ce s-au racit cartofii zdrobiti, se adauga ouale, faina si sarea. Se acopera cu o folie de plastic si se da la rece pentru cel putin 15 minute.
2.Intretimp taiem prunele atat cat sa putem scoate samburele si le presaram in interior cu zahar,,scortisoara si daca doriti , cu cardamom sau nucsoara.
3.Cu mainile infainate se ia cate o lingura de aluat si se aplatizeaza,apoi se pune pruna in mijloc si se inchide bine aluatul in jurul ei cat mai strans, ruland-o intre palme.Aluatul este cam moale, dar daca adaugati mai multa faina, nu va mai fi la fel de gustos si se va intari.

4.In timp ce formam galustile, se pune o cratita cu apa si o lingurita cu sare la clocotit. Dupa ce clocoteste apa, se aseaza usor galustile in apa, avand grija sa trecem usor o spumiera pe sub ele,ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei.

5.Se fierb la foc mare pana ce incepe sa fiarba iar apa, apoi la foc mijlociu spre mic, timp de 12-15 minute, pana incep sa se ridice la suprafata apei.
 6.Intretimp se pune ulei intr-o tigaie,se incalzeste si se adauga pesmetul pe care il rumenim.Noua ne place pesmetul mai rumenit.
 Se ia cu grija cate o galusca si se tavaleste prin pesmet,dupa care se aseza intr-un vas.
 Se pudreaza cu zahar si zahar vanilat.
 Se servesc calde sau reci. Eu le incalzesc mai nou in cuptorul cu microunde.

duminică, 26 septembrie 2010

Meniu de week-end de toamna frumoasa

 Iata ce am gatit week-endul asta .Se cunoaste ca a venit toamna pentru ca am facut galusti cu prune.



 -Minitarte cu vinete ,a doua oara intr-o saptamana la cererea 'telespectatorilor'

 -limba cu sos remoulade , care vam aratat-o deja



-cu zeama ramasa in urma fierberii limbii am facut  supa tatarasca cu coltunasi,in varianta lenesului 


-un fel de plachie de macrou: adica macrou la cuptor pe un pat de ceapa,ardei,morcov,sos de rosii si capere.


-gomboti (galusti )cu prune ,care sunt dulciurile vedeta ale sezonului,la mine in familie.

sâmbătă, 25 septembrie 2010

Limba cu sos remoulade

Limba cu sos remoulade este un fel foarte simplu de mancare,dar foarte gustos.Eu va prezint varianta simpla,de aici puteti compozitiona dupa dorinta.

 INGREDIENTE :

-1 limba de vaca sau 1 kg limba de porc (eu am avut porc)
-1 borcan de castraveti in otet
-0,5 l maioneza (de care doriti)
-1 legatura marar verde tocat
-sare,piper dupa gust

MOD DE PREPARARE:

-limba se spala bine,apoi se fierbe (eu am fiert-o in oala cu presiune 40 de minute) in apa cu sare pana ce observam ca pielita ce o acopera face mici umflaturi (adica se desprinde de muschiul propriu-zis).Zeama in care a fiert poat fi folosita apoi pentru o supa cu galusti sau taitei.
- se lasa sase racoreasca,apoi se decojeste de pielita c o acopera.Se decojeste mai usor daca e calduta,decat daca este rece.
-se taie cubulete,sau felii mai mici si se amesteca cu castraveciorii taiati si ei cubulete ca pentru salata de boeuf,mararul si maioneza.Eu am facut ca de obicei, o maioneza mai dietetica,in sensul ca este cu mai putin colesterol rau,reteta aici.Se asezoneaza dupa gust cu sare,piper.E mult mai buna,daca se lasa macar o ora,doua, la frigider.

 -se poate servi ca aperitiv sau ca fel de mancare de sine statator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...