marți, 14 septembrie 2010

Negresa

De data asta am incercat o forma ce am v-am aratat-o ieri.Vazusem mai de mult pe blogul lui Diamond o reteta de negresa ,cu niste poze tare apetisante,asa ca m-am gandit s-o folosesc la inaugurarea noii mele forme de copt .

INGREDIENTE:

-2 cesti (cup 240 ml)  zahar
-3/4 ceasca lapte
-3 Lg de cacao
-200 g unt
-1 si 1/2 ceasca faina
-5 oua
-2 plicuri cu zahar vanilat
-1 praf de copt
-o mana de stafide si una de merisor (cranbery) inmuiate in rom
-100 g nuci prajite si maruntite grosier
-coaja rasa de la o lamaie
-coaja rasa de la 2 mandarine
-esenta de rom

 ptr sirop:
-1/2 ceasca apa
-1/2 ceasca zahar
-3 Lg zeama de mandarine
-esenta de rom



MOD DE PREPARARE:

-laptele ,zaharul si cacaoa se amesteca si se fierb pana ce se topeste zaharul si se leaga putin sosul,dupa care se lasa la racit si se da la rece
-nucile prajite putin intr-o tigaie antiaderenta (fara ulei),le maruntim si le adaugam in sosul de ciocolata
-untul se bate spuma cu zaharul vanilat,apoi se adauga aprozimativ 3/4 din sosul de ciocolata racit (restul va folosi folosi la decorare,deci aici depinde de voi cat opriti ).apoi se adauga galbenusurile pe rand,amestecad continuu,apoi faina cernuta amestecata cu praful de copt si la sfarsit albusurile batute si ele spuma cu putina sare si cateva picaturi de zeama de lamaie.Albusurile le amestecati cu o lingura,nu cu mixerul .Zice ca asa e de bine penru prajitura.
-compozitia se pune in forma ,a mea a fost antiaderenta si nu am unso,dar daca aveti  o altfel de forma ungeti-o cu ptin unt sau ulei si apoi  in cuptorul incins la 180*, cam 40 de minute (pana trece proba scobitorii ).Daca faceti prajitura in tava normala,cred ca 30 de minute sunt suficiente.Scobitoarea e de baza pentru control.Dupa ce s-a copt se lasa la racit in forma 15 minute,timp in care preparam siropu l( ce-l vom folosi la insiropat blatul,evident) : fierbem apa,zaharul,pana se leaga siropul apoi adaugam zeama de mandarina si romul.Dupa ce se raceste siropul si am scos prajitura din forma ,o insiropam si o glazuram cu restul ramas de sos de ciocolata, 1/4.



 -decoram dupa preferinta

Pofta buna!

29 de comentarii:

  1. J'espère qu'il te reste une part pour moi.
    Bonne semaine et à bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Yummy a delicious cake I want a little piece. Congratulations.

    A big hug and have a nice week

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca tare buna a fost,dupa cum arata!

    RăspundețiȘtergere
  4. E foarte apetisanta!!
    Iti raspund cu intarziere la comentariul de pe blog, sigur ca doresc sa facem schimb de link-uri.
    O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce deliciu...yummmi!!!

    Ai un premiu pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vad k arata tare bine ciorangleza ta!Si mie tare mi place negresa......da nu mi ieseeeeee......cred k o sa testez si reteta ta....poate....cine stieeeee...FELICITARI pt tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc danutza,trec acum sa-l ridic

    RăspundețiȘtergere
  8. me and you,incearc-o ca nu ai cum s-o ratezi.

    RăspundețiȘtergere
  9. il a l'air délicieux j'adore le chocolat
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  10. Pansy,te astept la mine sa iei un premiu dragut!!!Sa ai o zi Superba!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce nebunie, ce bunatate!
    Trebuie sa incerc si eu neaparat.

    RăspundețiȘtergere
  12. cat de bine arata,imi place la-nebunie.jos palaria

    RăspundețiȘtergere
  13. Tare mult imi place forma asta.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  14. reteta e grozava ! merita incercata

    multumesc fetelor,multumesc Ionut pentru aprecieri si vizita

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte buna negresa facuta asa. Tot asa o face si mama si cu glazura de ciocolata pe desupra ...e de vis! :)
    Multumesc epntru comentariul pe blogul meu. Te-am adaugat in blogroll la lista blogurilor delicioase! :)
    La cat mai multe retete! :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc Pofticioaso ! si tie la fel !

    RăspundețiȘtergere
  17. Mmm buna! Negresa e una dintre favoritele mele :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Edith,am vazut multe retete de negresa ,dar asta mi-a pacut cel mai mult, o reteta foarte buna! cam cu multe oua,dar am pe blog si o reteta fara oua,asa ca aveti de unde alege.

    RăspundețiȘtergere
  19. mii de scuze ca raspund dupa secole. la prajitura cu branza,curmale si smochine se pun 3 oua intregi,nu se separa albusuri sau galbenusuri.
    la cea cu ricoota,malai si curmale, cred ca de ea era vorba in postarea anterioara,malaiul e malai normal, chiar instant,pentru mamaliga. se simte chiar zgrumturos in prajitura , dar mie mi-a placut deosebit de mult asa

    RăspundețiȘtergere
  20. multumesc furnicuto pentru precizari.de cum fac aprovizionarea cu smochine si curmale am s-o incerc

    RăspundețiȘtergere
  21. arata bine rau. am o intrebare : merge ca blat de tort? sau e faramicioasa? m-ar tenta s-o fac zilele astea, si-s in pana de idei iar miercuri imi trebuie un tort

    RăspundețiȘtergere
  22. gringarl, merge ca blat de tort.nu e sfaramicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  23. gringarl ,am uitat sa-ti cer scuze ca nu am raspuns mai devreme,dar am avut ceva probleme cu internetul.

    RăspundețiȘtergere
  24. Este o reteta excelenta, una din prajiturile mele preferate pe care am incercat-o si mi-a iesit foarte bine !

    RăspundețiȘtergere
  25. e foarte buna si poti folosi reteta in fel si chip

    RăspundețiȘtergere
  26. si cu oualale ce facem, cele 5? tava nu trebuie si ea unsa cu ceva sa nu se lipeasca?

    RăspundețiȘtergere
  27. anonimule multumesc din suflet ca mi-ai atras atentia ca am sarit o etapa,am corectat.cat priveste unsul formei,eu am avut o forma antiaderenta si nu am uns-o.dar am adaugat si asta ca daca nu ai o forma antiaderenta trebuie unsa.
    thks again!

    RăspundețiȘtergere
  28. e tare de tot ca atatea comentarii cate au fost,nici unul n-a semnalata faptul ca reteta era incompleta.drept e ca eu am dat link la reteta de inspiratie.asa ca mai poate fi o scuza.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...