joi, 11 noiembrie 2010

Pastrav a la provencale (aioli)

 E o poveste intreaga cu aioli asta.Aioli este un sos,un fel de maioneza de fapt,traditional facut din usturoi,sare si ulei de masline.Diferitele regiuni ale Frantei ii mai adauga cate ceva:.in mod obisnuit se adauga si galbenusuri de ou,cam unul de persoana,2 catei de usturoi,tot de persoana ,zeama de lamaie si cam o ligura de ulei de masline extravergine.Asta in Provence,in alta parte se adauga si mustar.
In Provence insa,aioli desemneaza si un fel de mancare care se face cu peste fiert,legume fierte (de obicei,cartofi,morcov si fasole verde) si sosul aioli.Asa ca iata aioli-ul meu,facut dupa o reteta de la Avignon :

INGREDIENTE :
-3 pastravi
-3 cepe rosii
-1 legatura de marar
-3 catei de usturoi
-1 ceasca vin alb sec
-1 kg de cartofi
-10 morcovi
-200 g fasole verde (eu nu am avut,asa ca nu am pus )
-5 foi de dafin
-sare,piper
ptr sosul aioli :
-3 galbenusuri
-8 catei de usturoi
-aprox 50  ml ulei de masline extravergine
-sare
- 1 Lg zeama de lamaie.

MOD DE PREPARARE :

-intr-o tigaie care sa cuprinda cei 3 pesti,cam  de diametru 30 cm,puneti legatura de marar,ceapa taiata in 2-3,cateii de usuroi,2 foi de dafin,vinul si cantitatea egala de apa la fiert


-cand fierbe amestecul puneti pestii si cand fierbe din nou,acoperitii cu un capac si fierbeti  pestii timp de 10 minute,dupa care ii scoateti si ii pasrtati calzi.
-in acelasi timp puneti o cratita cam de 5-6 litri cu apa la fiert ,in care ati adaugat 1 Lg sare,3 foi de dafin,cateva boabe de piper,2 catei de usturoi si 2 jumatati de ceapa..Dupa ce fierbe intregul  amestec , adaugati  legumele si fierbeti cam 20 de minute pana sunt fierti cartofii.Dupa care strecurati legumele.
Intretimp faceti sosul aioli ,care este un fel de mujdei lipovenesc facut cu ulei de masline,galbenusuri si zeama de lamaie :adica zdrobiti cateii de usturoi in mojar,adaugati putina sare ,cam 1/4 lg si frecati pana incepe sa se emulsioneze.Adaugati cateva picaturi de ulei de masline ,pe rand  si cateva picaturi de zeama de lamaie pana incepe sa se lege sosul ca o maioneza .Apoi adaugati galbenusurile pe rand frecand in continuare,alternativ cu uleiul.Iese un sos aproximativ ca o maioneza,dar mai moale si mai fin ,desi iute.
-puneti pe farfurie un peste,legume presarate cu patrunjel si sosul aioli alaturi.Se manaca trecand pestele si legumele prin sosul cu pricina.
Ca de obicei e mai complicat de spus ca si de facut.Incercarea moarte n-are !
Asa ca pofta buan va doresc si curaj sa incerati acest fel de mancare simplu,bun si tare mediteraneean prin sosul sau.

17 comentarii:

  1. Pansy, I like it, is tasty and very healthy.
    Big hug

    RăspundețiȘtergere
  2. am tot citit despre aioli,dar de facut ,inca nu am ajuns!oricum,platoul tau arata foarte imbietor,stii ca eu ador pestele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu refuz niciodata peste......tare mult imi place iar ce ai preparat tu este un adevarat deliciu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Simplu, sanatos si bun.Aioli cu pastravul tau merg brat la brat de minune!

    RăspundețiȘtergere
  5. c'est savoureux et parfumé, moi qui adore le poisson cette préparation me met en appétit
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  6. alison,e o intreaga istorie cu aioli asta.e de tipul cate bordeie atatea obiceie.In Provence se foloseste si ou.se socoteste cam 1 ou si 2 catei de usturoi de persoana.si neaparat ulei de masline.

    RăspundețiȘtergere
  7. maria,Lilly,intr-adevar pestele preparat asa iese tare aromat si gustos.

    RăspundețiȘtergere
  8. c'est vrai Fimere ! bonne journee a toi aussi !

    RăspundețiȘtergere
  9. Faina idea cu pestele preparat asa! Mi-ai dat o idee grozava, doar ca eu nu pot pune cartofi langa peste. Nu-i bai, exista solutie! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai innebunit iar ai facut ce-mi place mie!Sambata fac si eu!pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. elena draga,pune fasole verde de exemplu si morcovi daca ai voie.

    RăspundețiȘtergere
  12. pestele iese foarte gustos gatit asa,usor aromat si cu legumele si sosul de usturoi e super!

    RăspundețiȘtergere
  13. minunata reteta...mai ales ca e pastrav!imi place tare...am sa incerc si eu sosul..

    RăspundețiȘtergere
  14. nu-s mare fan peste fiert dar al tau arata bine rau, iar sosul de usturoi, eeeee, o una din primele mele iubiri

    RăspundețiȘtergere
  15. green girl,pestele fiert asa in apa putina si cu ce am pus eu pe acolo,aroma o aroma fina si e foarte gustos.eu zic sa incerci,ca incercarea moarte n-are !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...