joi, 9 decembrie 2010

Mancare de praz cu masline


Daca tot e post  ,post sa fie,iata si varianta mea de praz cu masline cum o stiu de la mama.Poate fi folosita cu succes zic eu si ca aperitiv si ca garnitura si ca mancare de sine statatoare.mai ales daca aveti invitati ,poate straini,care nu tin postul .In acest din urma caz ,trebuie sa dublati cantitatea,cel putin.

INGREDIENTE:

-1 kg praz
- 1 conserva de rosii decojite si taiate cubulete
-200 g masline (eu cumpar fara samburi)
-aprox 4-5 Lg ulei
-1 foaie de dafin
- sare dupa gust
-piper macinat,cam 1 lg
-1 pahar de vin alb sec (eu am pus 2 Lg de mirin,ca vinu' l-am baut aseara)
-2 Lg de zahar
-4-5 Lg de apa fierbinte
-2 Lg patrunjel uscat
-1 legatura patrunjel proaspat

MOD DE PREPARARE :
 -prazul se taie cam de 3 cm lungime si se inabusa 6-7   minute in 2 linguri de ulei
-se adauga rosiile decojite ,taiate cubulete,maslinele,2-3 felii de lamaie carora le taiem coaja si partea alba,vinul,foaia de dafin,sare,piper.cele 2 linguri de zhar le caramelizam in tr-o tigaie fara grasime,cand incepe zaharul sa faca bulbuci,adaugam 2-3 linguri de apa fierbinte si lasam sa se retopeasca zaharul.apoi adaugam peste amestecul din cratita,amestecat usor .Introducem in cuptor cratita pentru aproximativ 20-30 de minute.
Eu am folosit cratita zepter,asa ca nu am pus mancarea la cuptor si am inabusit-o aproximativ 10minute,dupa care am lasat cratita fara capac si am mai lasat mancarea pe foc mic,inca 5-10 minute.Daca folositi cuptorul,lasati mancarea 30 de minute(20 la foc mediu,10 minute la foc tare)
E foarte important sa nu uitati de zaharul caramelizat,care schimba total gustul intregii mancari.
La sfarsit am presarat cu patrunjel tocat.
Noi am mancat mancarea asta  cu piure de cartofi si chiftele de manzat aromate cu mult coriandru si parmezan.Voi puteti manca mancarea cu ce va trece prin cap:simpla,cu orez, cu legume potrivite,cu chiftele sau snitele de soia,cu tofu prajit,in rest improvizati.

6 comentarii:

  1. O mancare delicioasa ,mie imi place foarte mult dar din pacate familia nu o agreaza .O seara placuta

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata delicios si ingredientele sunt printre preferatele noastre asa ca sigur va fi o reusita:D. Multam de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. fetelor,e foarte important sa faceti zaharul caramelizat,ii schimba total gustul,poate de aia draga nela,ai tai nu o agreeaza.cu piure si cu chiftele sau snitele,pe post de sos,in mod normal ar trebui sa le placa.

    RăspundețiȘtergere
  4. iulia,neaparat sa faci zahar caramelizat,pentru ca,cum am spus mai sus si nelei,asta ii schimba radical gustul.

    RăspundețiȘtergere
  5. ce pofta de mancare de praz mi-ai facut, off, si abia miercuri ajung in oras
    o saptamana cat mai frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc green girl si tie la fel!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...