Iata si reteta curcanului cu sos de merisoare si piureul 2.Carnea fripturii asteia,e fin aromata si foarte tandra.Poate va inspira de Craciun sau Anul nou.De sosul de ciuperci am sa va spun mai incolo.Reteta fripturii e aceeasi de aici ,doar ca e adaptata unui curcan intreg,cam de 6 kg.
INGREDIENTE :
-1curcan (cum am zis ,al meu a avut aprox 6 kg )
-2 cani cu varf de zahar brun
-3 Lg (lingura) praf de usturoi
-1 1/2 Lg praf de ghimbir
-1 Lg scortisoara macinata
-1 Lg cuisoare
-1 Lg piper macinat grosier
-2 mere
-3 cepe mari
-1 capatina de usturoi
-aprox 1 l supa de pui sau curcan
MOD DE PREPARARE :
Ca timp de gatire a curcanului intreg se socoteste cam 45-60 de minute de fiecare kilogram de carne, depinde daca curcanul este umplut sau nu.Curcanul e gata cand termometrul infipt in in zona cea mai grosa arata 60 *C,sau daca il intepam cu o scobitoare in partea cea mai groasa a carnii,zeama care iese este limpede.
1.Se amesteca intr-un castron toate ingredientele solide
2.Se freaca bine carnea cu ele si se acopera curcanul cu acest amestec ca si cum ar fi o crusta sa zic asa.cuisoarele le putem infige in carne daca nu stau in crusta de zahar.
3.Curcanul se da la rece pana a doua zi.,cand se scurge de zeama lasata,se umple cu cele 2 mere intregi si cu o ceapa,i se leaga picioarele,se pun in tava celelalte 2 cepe taiate in sferturi si cateii de usturoi,2 cani de supa,se acopera cu folie de aluminiu
4. Se pune curcanul in cuptorul incins la 160 *C (300 F).Dupa 2 ore,se ridica folia si din jumatate in jumatate de ora se unge cu sosul din tava.Dupa alte 2 ore,scoatem complet folia ,neuitand sa ungem curcanul din cand in cand.daca ni se pare ca se rumeneste prea tare si el inca nu e facut,il acoperim la loc cu folia.Curcanul e gata cand termometrul infipt in in zona cea mai grosa arata 60 *C,sau daca il intepam cu o scobitoare,zeama care iese este limpede.
Dupa ce il scoatem din cuptor,il lasam 1 ora sa se odihneasca,apoi putem purcede la atac.
Servit cu sos de visine si merisoare ,piure,etc. este o nebunie !
Ca sa nu spun de o feteasca neagra buna,care i se potriveste manusa. Up to you !
Arata minunat! Si mi s-a facut o pofta.....!!!
RăspundețiȘtergerearata bestial...
RăspundețiȘtergereincercati reteta ca n-o sa va para rau
RăspundețiȘtergereAr trebui sa inventam si noi Thanksgiving Day, ca sa servim curcanul "oficial" :)
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereARATA SUPER TARE CURCANUL TAU!MAMMA MIA,I-MI IMAGINES GAT DE GUSTOS A FOST!YAMMY,YAMMY!
RăspundețiȘtergerehaplea draga,la noi e cu anul nou.da'nu stiu de unde vine traditia,poate din vest de undeva.de la francezi.
RăspundețiȘtergeresuper tare arata , nicely browned.
RăspundețiȘtergereSi la noi vine sarbatori cu curcanul in curand..o seara faina.
multumesc nawal !astept retetele tale !
RăspundețiȘtergerearata minunat!
RăspundețiȘtergeredrept e ca e cam tare pentru cine tine post,da'm-am gandit ca foloseste ca idee de masa pentru sarbatorile ce le asteptam.
RăspundețiȘtergerece bine rumenit e,ca-mi lasa gura apa,la finuta mea io furat doi si era atat de suparata,ca aveau o gramada de kilograme,de ciuda pe toti io taiat si la frigider cu ei ca avea vreo 10 bucati,pupici
RăspundețiȘtergereApai draga mea Pansy,mi-ai facut o pofta cu curcanul asta rotunjor si rumenit asa frumooos...sincer iti spun ca nu am facut pana acum un curcan asa intreg si tot ma bate gandul dar tot zic ca e prea mare numai pt noi doi...dar pana la urma tot am sa fac.Te pupacesc si ramansei cu gandul la curcan.
RăspundețiȘtergere