vineri, 3 decembrie 2010
Sos de visine si merisoare
Acest sos obisnuit in Transilvania si in tari germanofone,adica asocierea de dulce cu carne (culmea e ca acceptam asta in bucataria asiatica ) poate acompania foarte bine orice friptura la cuptor ,de pui,curcan,gasca,vaca,porc.E foarte bun si cu snitele.Si mai cred ca merita incercat,nu pentru ca e sosul ce acompaniaza curcanul de thanksgiving,ci pentru ca putem sa fim deschisi experimentelor culinare,chiar romanesti din alte regiuni,decat cele din sudul tarii,unde totul se manaca acru.In Transilavania totul se mananca dulce.Ciorba nu e acrita cu bors,de exemplu.Ciorba se manaca cu smantana.Eventual acrita usor cu lamaie sau otet din vin.Inca o data spun ca romanii sunt deschisi experimentelor mult mai tare decat alte popoare.
Dovada sunt atatea bloguri ale romanilor plecati in strainatate,iar cei din tara, incearca retetele celor plecati. Fie ca le publica sau nu pe blogurile lor.Sigur ca Italia e lider pe acest segment.Si asta pentru ca de regula e ca bucataria italiana e o bucatarie,dupa parerea mea si nu numai ,de oameni saraci: paste bune cu legume .Am mancat paste extraordinare cu usturoi si ardei. Carne mai rar.Cat priveste pestele si fructele de mare ,mie mi s-au parut scumpe,dar oamenii de acolo cred ca pot sa le considere mai ieftine decat puiul.Depinde evident de regiune.Mai e o poveste cu oamenii care trebuie sa manance cu ce au fost obisnuiti la ei in tara de origine.Pentru ca altfel pot aparea tulburari de sanatate.(s-a intamplat asta in familia mea si asta a spus doctorul ).Asta a ideea , sa mancam cum am fost obisnuiti in tarile de origine,cu limitarile de rigoare ,dupa o anume varsta.Sosul asta nu o sa va faca rau,decat daca aveti diabet.
INGREDIENTE :
-1 kg de visine congelate
-250 g merisoare uscate (in caz ca nu aveti,cazul meu,proaspete)
-1 ceasca zahar brun
-1 baton de scortisoara
-1/4 lg sare
-coaja de la o portocala
MOD DE PREPARARE :
-se pun la fiert toate ingredientele impreuna ,la foc mic si se fierb pana se leaga sosul si scade zeama.Cand se serveste se scot batonul de scortisoara si cojile de portocale.
-iata un exemplu de servire ,cu curcanul de ziua recunostintei
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
ce bine arata,ceva interesant,n-am mai mancat,te pupic
RăspundețiȘtergeredoinitzo sa nu-mi spui ca n-ai macat carne rasol cu sos de mere sau visine !
RăspundețiȘtergerechiar foarte interesant,nici eu nu am mai mancat asa ceva,cred ca e foarte bun!weekend placut!
RăspundețiȘtergereCe sont des combinaisons que j'adore.
RăspundețiȘtergereJe note ta version.
Ma recette est britannique puisque c'est une recette de Nigella Lawson.
Peut-être l'a-t-elle inventée? Je ne sais pas.
Bon week-end et à bientôt.
Nadji,je vais voir ta recette !
RăspundețiȘtergerece bun trebuie sa fie... mai ales ca-mi plac mult merisoarele.
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa!
nadji je ne l'ai pas trouver.in s'agit de sauce de griottes e cranberry,je ne sais pas le terme francais pour cranberry.
RăspundețiȘtergereune sauce des plus succulentes, j'adore
RăspundețiȘtergerebonne soirée
vraiment,fimere.j'adore avec de la viande,meme ou surtout avec de la viande bouillie .
RăspundețiȘtergere