sâmbătă, 24 septembrie 2011

Gogosari murati,fara procesare termica

Reteta asta o am de la mama.Nu e nevoie de nici un fel de procesare termica.Dar cum eu am vrut sa ma asigur,desi am mancat de atatea ori gogosari de la mama,am facut cum va spun mai jos.Si cred ca nu gresesc,desi eu nu am facut chimie alimentara.dar decat sa vi se strice muraturile si sa nu fie asa cum trebuie...totul depinzand de conditiile si temperatura la care se tin.Deocamdata e fara poze ,ca am avut tot felul de experinete neplacute saptamana ce a trecut.De fapt cumparasem 10 kg de gogosari din care voiam sa fac cateva borcane cu zacusca de fasole si cateva borcane de gogosari,dupa metoda asta.Cum nu am avut timp si chef,am lasat gogosarii 4 zile,timp in care jumatate s-au stricat !!! Asa ceva n-am mai patit niciodata,mai ales cu o cantitate asa mica.Ca sa nu va spun ca am cumpara si 1 kg de castraveti,pentru salata si care in acelasi timp au ajuns muci ,in frigider stand.E drept ca gogosarii se taie sferturi,ma rog,felii,nu am avut curajul sa-i fac,pentru ca totusi cred ca legumele trebuie sa fie neatinse cand le conservi.Am sa revin zilele astea cu poze,ca acum trebuie sa cumpar alta transa.dar m-am gandit ca reteta merita incercata,desi poate acum va e frica.Dar eu asa pun gogosari de multi ani si sunt foarte buni,daca va plac gogosarii mai dulci,dupa metoda bulgareasca.Puteti folosi in cazul acesta zahar cu miere ,amestecate,asta din ratiuni economice,zic,pentru ca mierea e mai scumpa.In  plus , daca o procesezi termic isi pierde calitatile,asa ca reteta asta e perfecta pentru folosirea mierii.

INGREDIENTE:
-gogosari taiati sferturi,sau ma rog,felii,apoi ii cantariti
-la fiecare kilogram de gogosari :
            -100 g zahar (sau zahar si miere in cantitati egale)
            -100 ml otet de 9 *
            -1/2 lg sare
-la fiecare borcan,
-1/4 lg piper boabe
-1/4 lg seminte de mustar
-2-3 felii de bete de hrean
-1-2 catel de usturoi
-2 frunze de dafin
-eu pun si frunze de telina,pentru ca dau un clocot lichidului ce il lasa gogosarii,dar se poate si fara.Daca aveti frunze de visin,dau aroma foarte buna chiar daca gogosarii sunt in otet.

MOD DE PREPARARE:
-gogosarii se spala bine apoi se taie sferturi,

-se pun intr-un vas mai mare si se adauga peste ei zaharul ,otetul,sarea si boabele de piper.Se tin cam 2 zile,depinde de caldura,pana se topeste zaharul.Din cand in cand se scutura vasul,sau se amesteca cu o lingura de lemn.
-borcanele goale se sterilizeaza in cuptor,adica se lasa in cuptorul incins pentru cel putin 20 de minute,apoi se pun feliile de gogosar,in borcanele fierbinti,se pun mirodeniile,dupa care se adauga zeama,se rotesc borcanele rapid,pentru a scoate aerul din bocane,se unge gura borcanelor cu albus,se pune capacul si apoi se pun in camara rece.Daca nu aveti o camara rece,va sfatuiesc sa dati un clocot lichidului ramas dupa gogosari, si sa-l puneti fierbinte peste gogosari.
-Rotiti borcanul intre mainile protejate de manusi sau ce aveti prin bucatarie, sa scoateti aerul,apoi ungeti gura borcanului cu albus de ou,inchideti cu capac si puneti sub paturi.

9 comentarii:

  1. Merci pour la recette : j'aime beaucoup les poivrons marinés.
    Bon week-end et à très bientôt

    RăspundețiȘtergere
  2. Bon week-end pour toi ausi,ma chere Nadji!

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelente receta ,los pimientos son muy ricos,nunca los he preparado así es una buena versión,abrazos grandes.

    RăspundețiȘtergere
  4. excellente recette j'adore les poivrons marinés
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  5. AI mei nu manînca gogosari la borcan, asa ca mi-i cumpar! Sau trec pe la tine? :D
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Merci Rosita,Fimere,pour votre visite !

    RăspundețiȘtergere
  7. Maya nici noi nu suntem mari consumatori de muraturi,cum eram pe vremuri,asa ca pun foarte putini,daca pun.Da' la astia te astept !

    RăspundețiȘtergere
  8. Si mie imi plac gogosarii ,pacat ca ne bucuram de ei,neconservati, asa o perioada scurta din an.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...