miercuri, 12 februarie 2014

Pulpe de rata cu chutney de smochine


 Îmi place carnea ( în special de rată, gâscă, curcan, chiar și porc sau rasolul de vacă) asociată cu sosuri dulci.O reminiscență a bucătăriei austro-ungare am spune.Așa că azi vă propun această rețetă, care merită încercată, din punctul meu de vedere. 
 Chutney este o denumire englezeasca împrumutata din limba hindi pentru un preparat picant, un sos de fapt, ce însoțește un fel principal, fie el cu carne sau legume.

Chutney desemnează de fapt o familie de condimente din sudul Asiei ( India, Pakistan, Bangladesh), ce conține un amestec de mirodenii, vegetale sau fructe.Varianta cu fructe este asemănătoare cu un gem ușor sărat , eventual acrișor și poate fi  iute sau nu. 

 Am găsit la Lidl chutney de smochine și pentru că mi s-a părut puțin anost, i-am adăugat câteva condimente, care se regăsesc de obicei în chutney, aducându-l la ceea ce mi-aș fi dorit eu de la acest sos.Nu găsiți chutney de smochine, nu disperați, pentru că puteți face chutney din orice alt fruct care vă place și aveți la îndemână :afine, vișine, merișoare, mango, etc.Fierbeți fructele cu puțină apă și zahăr, iar când începe să se lege sosul, condimentați și fierbeți în continuare până la obținerea consistenței dorite. 

INGREDIENTE:
-4 pulpe de rata
-4 buc piper lung indonezian
-sare,piper rosu
ptr chutney
-un borcan chutney de smochine de la Lidl
-2 boabe de ienibahar zdrobite
-2 cuisoare
-un varf de cutit de scortisoara
-un varf de cutit de fulgi de ardei, optional
-o lingura de otet de afine sau sos worchester

MOD DE PREPARARE:
 1.Se presară pulpele de rață cu sare, piper roșu și piper indonezian, se masează.
 2.Se rumenesc pulpele într-o tigaie antiaderentă, câte 2-3 minute pe ambele părți, după care se transferă cu grăsimea pe care o lasă cu tot, într-o tavă sau alt vas termorezistent, uns cu ulei dacă mai este nevoie.Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de aproximativ 15 minute, după care se scoate folia și se continuă coacerea încă 15 minute sau până ce pulpele sunt frumos rumenite și pătrunse.

 3.Pentru că sosul ăsta chutney pe care l-am cumpărat mi s-a părut că are nevoie de ceva condimentare, am vărsat conținutul într-o crăticioară, am adăugat cuișoarele, scorțișoara, fulgii de ardei și oțetul sau sosul Worchester.Dacă e nevoie se mai adaugă 2 linguri de apă și se lasă la fiert la foc mediu, până ce sosul se formează de consistența dorită.Se asezonează cu sare și piper.
 4. Se servește friptura stropită cu sos chutney alături de garnitură dorită, piure de cartofi cu parmezan în cazul de față.


 Poftă bună ! 

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...