Asa ca am sa postez reteta asa cum o am de la mama.
INGREDIENTE:
-550g faina
-5 galbenusuri
-200 g unt topit
-200 ml lapte
-150 g zahar
-2 pliculete drojdie uscata dr oetker sau un cub (25g) drojdie proaspata
-coaja rasa de la o lamaie
-2 plicuri zahar vanilat
-esenta de rom,dupa gust
ptr umplutura:
-600 g nuca macinata
-300 g zahar
-100 ml lapte
-coaja rasa de la o lamaie
-zahar vanilat,esenta de rom dupa gust
-100 g stafide
-1 Lg de pesmet
-1 galbenus
sau
-400 g mac MACINAT
-250 g zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-zahar vanilat si esenta de rom dupa gust
-100 ml lapte
-2 albusuri
MOD DE PREPARARE:
Eu prepar aluatul la masina de paine,punand ingredientele in ordinea indicata de manualul masinii: lichide, oua, solide, drojdie.Dar se poate face (mama asa il facea ) aluatul in mod clasic.Daca folositi drojdie proaspata,faceti intai o maia : frecati drojdia cu o lingura de zahar,adaugati o lingura de faina si lasati la crescut maiaua pentru 10-15 minute,dupa care o adaugati la celelalte ingrediente si framantati.
In cazul in care framantati cu mana aluatul,in mijlocul fainii faceti un crater in care puneti ouale si maiaua si incepeti sa framantati adaugand treptat untul topit si laptele,timp de 30 de minute,pana aluaul devine elastic .si se intinde.Apoi acoperiti-l cu un servet de bucatarie si puneti-l la dospit intr-un loc caldut si lipsit de curenti de aer,pentru o ora,sau pana isi dubleaza volumul.
Lasam cozonacii la cald sa mai creasca o jumatate de ora,dupa care ii punem in cuptorul incins la 225*,dupa 15-20 de minute reducem focul la 200 *,pana se rumenesc frumos,cam 45-50 de minute in total.
Dupa ce ii scoatem din cuptor,ii acoperim cu un servet de bucatarie,ii lasam sa se racasca apoi ii pastram intr-o incapere mai racoroasa,acoperiti.Vor fi pufosi si aromati.
Umplutura :
Se amesteca nuca macinata cu zaharul si laptele si se pune la fiert,pana rezulta o pasta mai groasa.Dupa ce luam de pe foc,adaugam mirodeniile (stafidele le inmuiem in prealabil in putin rom ) si galbenusul de ou.
Amestecul de mac se face ca si el de nuca,dar nu uitati in prealabil sa macinati macul.Apoi ,dupa ce a fiert amestecul si s-a racit adaugam cele 2 albusuri batute spuma .
Umplutura :
Se amesteca nuca macinata cu zaharul si laptele si se pune la fiert,pana rezulta o pasta mai groasa.Dupa ce luam de pe foc,adaugam mirodeniile (stafidele le inmuiem in prealabil in putin rom ) si galbenusul de ou.
Amestecul de mac se face ca si el de nuca,dar nu uitati in prealabil sa macinati macul.Apoi ,dupa ce a fiert amestecul si s-a racit adaugam cele 2 albusuri batute spuma .
Ce frumusete de cozonaci Pansy...............imi plac si cei cu nuca dar si cei cu mac.
RăspundețiȘtergerePup!
la mine in Moldova se fac altfel cozonacii.sincer nu ma omor dupa ei deoarece cauti cu FBI umplutura sau rahatul.ai tai insa sunt foarte bogati in umplutura.ma tenteaza sa incer jumatate de reteta dar cu nuca ca cu mac n-am mancat niciodata si mi-este teama sa experimentez
RăspundețiȘtergeremultumesc medi
RăspundețiȘtergereSarah si mie imi plac cozonacii cu multa umplutura.din cantitatea asta ies 3 cozonaci,eu te sfatuiesc sa incerci unul si cu mac,pentru ca te asigur ca o sa-ti placa.nu te zgarci la coaja rasa de lamaie si la vanilie.fa umplutura din 150 g de mac
RăspundețiȘtergereFoarte frumosi cozonaci ai facut,cred ca sant deliciosi!draga meaPansy ai la mine pe blog cateva premii special pentru tine te astept sa le ridici daca i-ti face placere!pup!
RăspundețiȘtergereParca vad cozonaci lui mama!!!!Sunt exact la fel!!!Esti de prin Baia Mare?????
RăspundețiȘtergeregabriela draga am fost la tine mai de dimineata si mi-am ridicat premiile ce le-am primit,unele ca altele le aveam si am lasat si un mesaj.iti multumesc din suflet,esti tare draguta ! am sa le postez zilele astea,impreuna cu altele care le-am primit.
RăspundețiȘtergereda,judy,sunt din baia mare.daca si tu ai originile pe-acolo,inseamna ca multe retete de dulciuri ,din cele ce le postez eu din caietul mamei,le stii si tu.
RăspundețiȘtergereEhhhhehhei,una de-a mea!!!!Ce bine i-mi pare!!!
RăspundețiȘtergereEu sunt din Lapusel,la 9 km spre Cluj!!!Cat despre retete,o sa-mi improspatezi tu memoria cu cate una de pe la noi!!!Sa ai spor la tot ce faci!!!
am amintiri grele din tinerete cu malurile lapuselului !
RăspundețiȘtergereBravo mon amie. Tes gâteaux semblent délicieux.
RăspundețiȘtergereA bientôt.
j'aime beaucoup j'ai une recette presque similaire que je fais souvent
RăspundețiȘtergerele tien est magnifique, bravo
bonne soirée
merci mes amies virtuelles !vous etes magnifiques !parseque vous m-encouragee.merci de tout mon coeur!
RăspundețiȘtergerec'est interessant fimere,que tu as un recette similaire,d'ou ?parceque je dit que le cozonac c'est une recette roumaine.
RăspundețiȘtergerePansy promit sa incerc cat de curand.si mie imi place umplutura din cozonacei de aceea cand eram micuta mancam doar partea cu umplututa dar eram certata de mami care zicea ca nu-i frumos.stiu ca nu-i frumos dar e gustor :D
RăspundețiȘtergeremerci de raspuns
identici si la fel :))) cu strudelele cu nuca si cu mac din Austria :)). fenomenal! ce mica e lumea, inclusiv cea culinara!
RăspundețiȘtergere