miercuri, 3 noiembrie 2010

Taietei de orez crocanti, cu legume ( inclusiv bok choy)


 Am avut intalnirea de gradul 3.Una din participante a fost Elena.Ea a venit cu un cadou extraordinar,ce a continut si Bok Choy,o leguma chinezeasca din familia verzei,ceva intre varza si spanac.Asa ca poate fi inlocuita cu succes cu varza chinezeasca (din aia din care in unele mari magazine ii zice salata chinezeasca,cu sau spanac in lipsa ,sau cu ambele) .Drept care ieri m-am apucat s-o fac.Am studiat cartile mele de bucate asiatice si am ales aceasta reteta absolut extraordinara, dupa gustul meu, incredibil de buna

INGREDIENTE :

-5-6 legaturi de baby bok choy.Dar cum stiu ca aceasta leguma  nu este la indemana(se gaseste la chinezii ce vand legume langa  Dragonul rosu ,cel din complezul Europa) puteti folosi in schimb o varza chinezaeasca ( ce in anumite super maketuri se cheama salata chinezeasca),spanac sau si una si alta.
-2 morcovi mari taiati julienne,sau dati pe razatoare
-4 cepe verzi sau o ceapa normala
-un gogosar sau un ardei rosu
-1/2 cana muguri de soia,daca nu aveti nu-i nici o problema
-un ardei iute tocat
-2,5 cm ghimbir proaspat ras (in lipsa 1 lingurita de ghimbir macinat)
- o ceasca de ciuperci shitake sau altceva (eu nu am avut )
-2 linguri de sos soia
-2 linguri de mirin ( vin de orez ) in lipsa vin alb demisec,de tipul chardonnay.
-1/2 lingurita sare
-1/2  lingurita pasta de ardei iute
-piper
-150 g (jumatate de pachet) fidea de orez
-ulei de arahide,in lipsa ulei de floarea soarelui

MOD DE PREPARARE:


1.In wok sau un vas inalt se pun cam 2-3 cani de ulei,se incing bine  la 180* ,se pune pe rand cate o mana de taieiti de orez, zdobiti in prealabil. Ei se expanteaza in contact cu uleiul cald ca peletele de creveti pe vremuri.Se rumenesc foarte putin si se scot pe o hartie absorbanta, pentru a inlatura excesul de ulei.Operatia nu dureaza mai mult de 1 minut.
2.Se pastreaza in wok 2 linguri de ulei, restul se da de-o parte si se adauga ceapa, coditele de la bok choy, sau varza chinezeasca dupa caz, ghimbirul, ardeiul iute, ardeii, morcovii(adica toate legumele ,mai putin frunzele de bok choy,in cazul in care folositi leguma asta) si prajiti la foc iute 1-2 minute,nu mai mult.
3.Apoi adaugati frunzele de bok choy (sau spanac ,daca folositi asta ca inlocuitor), mai prajiti la foc iute 1 minut, apoi adaugati sosul de soia si vinul de orez (mirinul), amestecati cateva secunde si adaugati fideaua prajita . Amestecati usor, inchideti focul si asezati-va la masa.

Pofta buna !
Folositi -va imaginatia.Diverse legume prajite chinezeste la foc iute (adica styr fry) amestecate cu taietei de orez prajiti.N-o sa va para rau ca ati incercat.

16 comentarii:

  1. I like it. Healthy and tasty.
    Big hug

    RăspundețiȘtergere
  2. Pansy draga,ma tremini cu retetele asiatice...wok am,sambata ma duc sa-mi cumpar betisoare si condimente specifice si ma apuc de treaba...(un curs intensiv despre cum sa folosesc betisoarele nu ai?spre rusinea mea,nu stiu sa mananc cu ele}

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant...cred ca este un deliciu!O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, ce minunatie ai facut! Sosul de soia si mirinul le-ai pus la sfarsit, nu? Stii ca pot gusta si eu la ziua de amidonuri (desi sunt paste, dar sunt din orez!) aceasta bunatate? Iti dai seama ca nu ratez asa ceva? Multam fain!

    RăspundețiȘtergere
  5. geta draga,betisoare eu nu prea folosesc,tot cu furculita mananc.La mancarea asta mai merge da'la mancat orezul e mai greu,trebuie exercitiu si nici nu mi se pare prea elegant mancatul orezului cu betisoare.daca ma stradui gasesc scheme de tinut betisoarele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nela draga,e intr-adevar tare buna mancarea asta.legume pui de care ai,totul sa le gatesti la foc iute si nu mai mult de 1-2 minute.la sfarsit soia si putin vin si gata.mai mult iti ia sa pregatesti legumele,decat prepararea mancarii in sine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Elena draga,incredibil de buna a iesit mancarica asta.soia si mirinul se pune dupa bok choy ,inainte de fidea .acum vad ca nu am scris,am sa corectez.imi place gustul lui bok choy si cred ca poate fi bine inlocuit cu varza chinezeasca si o mana de frunze de spanac.

    RăspundețiȘtergere
  8. hmmm...ce mancarica buna ai facut!arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. avec tous ces légumes mijotés c'est sain et délicieux, j'adore
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  10. c'est vrai Fimere ! bonne soiree a toi aussi!

    RăspundețiȘtergere
  11. Îmi place tare mult bok choy-ul!As merge a pascut! =))

    RăspundețiȘtergere
  12. si mie imi place,pacat ca e asa de greu de gasit in romania:doar la mama dracului in afara de bucuresti intr-un complex comercial predominant chinezesc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...