Ca sa ne aducem aminte de vara, am facut o negresa ciocolatoasa cu visine.In perioada asta a anului se pot folosi visine congelate, din compot sau din visinata (cele mai bune zic eu).
INGREDIENTE:
masura ceasca =240 ml
-2 cești zahăr
-3/4 ceașcă lapte
-3 linguri de
cacao
-200 g unt
-1 1/2 cești făină
-5 ouă
-2 plicuri cu zahăr
vanilat
-un plic de praf de
copt
-100 g nuci prăjite
și mărunțite grosier
-coaja rasă de la o
lămâie
-esența de rom după
gust
-500 g visine fara samburi
-2-3 linguri de fulgi migdale ptr.decor
ptr sirop:
-1/2 ceașca apa
-1/2 ceașca zahăr
-3 linguri zeamă de lămâie
-esența de rom după
gust
MOD DE PREPARARE:
1.Laptele ,zahărul și
cacaua se amestecă și se fierb până ce se topește zahărul și se leagă puțin
sosul,după care se lasă la răcit și se dă la rece
2.Nucile se rumenesc
într-o tigaie antiaderentă (fără ulei),apoi se mărunțesc și se adaugă în sosul
de ciocolată
3.Untul se bate spumă
cu zahărul vanilat,apoi se adaugă aprozimativ 3/4 din sosul de ciocolată răcit
(restul va folosi folosi la decorare,deci aici depinde de voi cât opriți ).apoi
se încorporează gălbenușurile pe rând,amestecad continuu, făina cernută
amestecată cu praful de copt și la sfârșit albușurile bătute și ele spumă cu
puțină sare și câteva picături de zeamă de lămâie.Atenție,încorporarea
albușurilor se face cu o lingură,nu cu mixerul ,altfel ratați prăjitura.
4.Se adauga visinele decongelate,daca e cazul ,scurse si presarate in prealabil cu 2 linguri de faina, se amesteca usor.
5.Compoziția obținută
se toarnă în forma unsă în prealabil cu puțin unt sau ulei și se pune în
cuptorul preîncălzit la 180*C,foc
mediu, timp de aproximativ 40 de minute (până trece proba scobitorii ).După ce
s-a copt ,se lasă la răcit în formă 15 minute,timp în care preparăm siropul (
ce-l vom folosi la însiropat blatul ) : fierbem apa, zahărul, până se leagă
siropul apoi adăugăm zeama de lamaie și romul.După ce se răcește siropul ,se însiropează prăjitura și se glazurează cu restul
de sos de ciocolată,rămas de la pasul 3.
6.Se poate decora
după preferință. Eu am presarat cu fulgi de migdale si frunze de menta verde.
o minunatie!!! vreau si euuuu...
RăspundețiȘtergerepastrez o bucatica si pentru tine !
Ștergere