miercuri, 3 martie 2010

Prajitura Capricii


 Iata varianta initiala a prajiturii gresite.Este o reteta ungureasca veche.Denumirea ei ,tradusa ar fi Capricii de femeie (Noi szeszely).

INGREDIENTE:
ptr blat:
-3cani faina
-1 plic praf de copt
-6 galbenusuri
-1 varf de cutit de sare
-3 plicuri zahar vanilat
-1 ceasca zahar pudra
-250g unt topit
-cate o fiola cu esenta de vanilie si rom
-coaja de la o lamaie

-1 borcan gem de zmeura

ptr bezea:
-9 albusuri
-1 1/2 cesti zahar pudra
ptr decorare
-100 g nuci  macinate grosier

MOD DE PREPARARE


-Se freaca galbenusurile cu sarea,o ceasca de zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat

--se adauga untul topit si esentele de rom si vanilie,coaja rasa de lamaie

 -faina se cerne si se amesteca in prealabil cu praful de copt,apoi se adauga in compozitia de mai sus si se mixeaza.

 -se ia o tava ( a mea are 28x35 cm,dar merge pana la 40),se acopera cu hartie de copt,se pune aluatul rezultat in mijloc si se intindecu mana uda sau ,pe toata suprafata tavii.



-se pune tava in cuptorul preincalzit la 180*c si se lasa la copt timp de 25 minute.


 -intretimp batem cele 9 albusuri de ou cu 1 1/2 ceasca zahar pudra,si un plic de zahar vanilat,ca pentru bezele,pana compozitia devine tare .


 

  

 

-dupa ce am scos tava cu foaia din cuptor,lasam la racit ,dupa care ungem foaia cu gemul si tunam amestecul bezea peste si prearam cu nuca macinata grosier.

-se pune astfel tava in cuptorul racit la 150* C si se tine acolo pana e bezeaua capata o culoare aurie-maronie deshis. 
Atentie ca temperatura in cuptor sa nu creasca,s-o mentineti la 150 de grade,mai putin poate sa fie mai mult nu.Cam 45 de minute dureaza operatiunea asta.Dupa care inchidem focul si lasam sa se raceasca prajitura o data cu cuptorul,eventual chiar cu usa putin deschisa la cuptor,depinde de cuptorul fiecaruia.


7 comentarii:

  1. Deja salivez...pe asta o incerc si eu. Abia astept!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa fie buna daca e ungureasca.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata delicioasa si trebuie sa fie si mai buna la gust ! Cred ca numele ei exact este " capricioasa " , ca am auzit vorbindu-se mult de prajitura asta.Neaparat am s-o fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. numele ei exact este capricii de femeie,adica traducerea lui noi szeszely

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...