vineri, 14 octombrie 2016

Piept de pui la gratar cu dovlecei si salsa de rosii


 Am primit în primăvară de la prietena mea Sorina, două cărți ale lui Raymond Blanc. Nu vă mai spun spun cât de mult îmi place acest mare chef francez, trăitor în Marea Britanie. Așa că am să vă arăt pe rând, ce mâncăruri minunate am gătit urmând rețetele lui.Această rețetă este una dintre ele. .

 INGREDIENTE:
  -un piept mare de pui
 Ptr. marinadă:
 -o lingură suc de lămâie
 -un cățel de usturoi zdrobit
 -un praf de cimbru
 -1/4 de linguriță de rozmarin
 -o lingură ulei de măsline
 -sare, piper după gust
 Ptr. dovlecei:
 -2 dovlecei
 -un cățel mic de usturoi
 -2 linguri de ulei de măsline
 -4 frunze de busuioc verde tocat
 -sare, piper după gust
 Ptr. salsa de roșii:
 -2 roșii mari 
 -o ceapă roșie mică tocată
 -2 linguri ulei de măsline
 -1/2 linguriță oțet de vin alb
 -1/4 de linguriță de zahăr
 -sare, piper după gust
 -busuioc sau pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se prepară marinadă amestecând ingredientele, mai puțin sarea care se va adaugă înainte de frigere. 

 2.Se filetează pieptul de pui în 4 bucăți, apoi se adaugă în marinadă, se acoperă cu folie și se dă la rece pentru cel puțin o oră.


 3.Se taie dovleceii pe lung în fâșii de aprox 3 mm, se pun într-un castron, se stropesc cu ulei, usturoiul zdrobit, sare, piper și busuiocul verde tocat. Se lasă, acoperiți cu folie în frigider pentru cel puțin o oră.
 4.Roșiile se scobesc de semințe și se tăie carnea roșiilor în cubulețe.Se adaugă la ele ceapa tăiată mărunt, uleiul, oțetul, zahărul, sare, piper.Se rezervă la rece până în momentul servirii, când se va încălzi, fără a aduce amestecul la fierbere.
 5.Carnea se scoate din frigider cu cel puțin 15 minute înainte de a începe să gătim, pentru a-i da posibilitatea să ajungă la temperature camerei, evitând astfel se devină tare după frigere. Se sărează. 

 6.Se frige carnea pe grătarul încins  câte 2 minute pe fiecare parte.
 7.Dovlecei se pun într-o tigaie încăpătoare, se acoperă cu capac și se frig la foc mare timp de 2 minute, cât se înmoaie.
 8.Intretimp se încălzește și salsa de roșii puțin, fără a o aduce la fierbere.
 9.Se servesc în farfurii dovleceii, deasupra carnea și se presară cu salsa de roșii și busuioc verde tocat sau pătrunjel verde.

 Poftă bună !               

 Notă: Pieptul de pui și dovleceii se pot marina în frigider de seara până a doua zi, vor fi cu atât mai aromați.

joi, 13 octombrie 2016

Prajitura cu prune


  Dacă au scăpat prune de la țuică și magiun și vă plac prunele, atunci trebuie să încercați și rețeta asta simplă de prăjitură, dacă vă plac prăjiturile cu fructe. 

INGREDIENTE:
 -300 g făină
 -200 g unt
 -250 g zahăr pudră
 -6 ouă
 -50 ml smântână
 -aprox 0,8 kg prune
 -coaja rasă de la o lămâie
 -scorțișoară măcinată

 MOD DE PREPARARE:

 1.Se freacă untul cu 100 g zahăr, se adaugă apoi 3 gălbenușuri și făina. Se frământă.Se învelește aluatul obținut în folie și se dă la rece pentru o oră.
 2.Prunele se taie jumătăți, se scot sâmburii și se presară cu zahăr și scorțișoară măcinată.

 3.Se amestecă smântâna cu restul de 3 gălbenușuri, 150 g zahăr, coajă de lămâie. La sfârșit se adaugă cele 6 albușuri bătute spumă. Se omogenizează cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, prin mișcări de jos în sus.

 4.Se scoate aluatul de la rece și se întinde cu mână în tava unsă cu unt.Se așază prunele pe aluat și se toarnă deasupra crema de smântâna și ouă.
 5.Se coace în cuptorul preîncălzit la 170*C, timp de aproximativ 40-50 de minute.
 6.Se servește pudrată cu zahăr.



 Poftă bună ! 

miercuri, 12 octombrie 2016

Chiftelute de dovlecei cu sos de ardei


Iata o alta varianta de chiftelute de dovlecei.Un aperitiv rapid, numai bun si daca iti vin niste prieteni neanuntati in vizita.Alaturi de un pahar de vin alb sau o bere, sunt grozave.

 INGREDIENTE:
 -un dovlecel (200 g)
 -150 g smântână
 -150 g brânză de vaci
 -150 g griș
 -1-2 căței de usturoi zdrobiți
 -2 ouă medii sau un ou mare și un gălbenuș
 -sare, piper după gust
 -un vârf de cuțit de nucșoară
 Ptr. sos:
 -o ceapă mică tocată 
 -2 ardei grași roșii
 -100 ml supă de legume sau apă
 -150 ml smântână de gătit
 -o linguriță paprika dulce
 -o linguriță de amidon
 -sare, piper

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se spală dovlecelul și se taie cubulețe.

 2.Se călește ceapa, se adaugă cubulețele de dovlecei și se călesc și ele până se înmoaie puțin, apoi se lasă la răcit.

 3.Într-un castron se amestecă smântâna cu brânza de vaci, grișul, ouăle, se asezonează cu sare, piper și nucșoară, apoi se încorporează cubulețele de dovlecel și ceapă.

 4.Pentru sos se toacă ceapa și ardeiul gras cubulețe mici, se călesc într-o lingură de unt, apoi se adaugă smântâna, supa și boiaua, se fierbe la foc mic 2 minute, apoi se zdrobește totul cu un blender de mână. Se pune la loc pe foc, se mai dau 2 clocote, apoi se adaugă lingurița de amidon dizolvat în prealabil  într-o lingură de apă rece. Se aduce la fierbere și se închide focul

. 5.Din aluatul de brânză și dovlecei se formează cu mâna udă chiftele care se prăjesc pe ambele părți în ulei fierbinte, după care se scot și se lasă pe un șervet de hârtie absorbantă la scurs.
 6.Se aranjează chifteluțele pe farfurii sau platou, iar sosul de ardei se servește separat, alături. Chifteluțele se înmoaie în sosul de ardei.



 Poftă bună ! 

marți, 11 octombrie 2016

Cheesecake cu pepene galben si limeta (fara cuptor)


 Acuma e drept că a venit toamna, dar prin magazine se mai găsește pepene galben. Îmi pare rău că am ajuns să postez rețeta atât de târziu, dar am avut parte de întâmplări neplăcute și nedorite: prietena mea cea mai bună, Sorina, a plecat dintre noi. Dar cum ea a apucat să guște această prăjitură și i-a plăcut mult, dedic această postare memoriei ei. 

 INGREDIENTE:
 Formă de tort cu diametrul de 20 cm
 -200 g biscuiți digestivi
 -80-100 g unt topit
 -200 g cremă de brânză tip Philadelphia
 -250 g mascarpone
 -200 ml smântână de frișcă
 -1/2 pepene galben aproximativ 500 g
 -80 g zahăr pudră
 -coajă rasă de la 2 limete
 -2 linguri suc de limetă
 -2 plicuri zahăr vanilat sau o lingură extract de vanilie
 -4 foi de gelatină
 Ptr.decor:
 -1/2 de pepene galben aprox 500 g
 -o lingură de zahăr pudră
 -2 plicuri de gelatină tort gelee dr. oetker
-apă până la completarea a 500 ml

 MOD DE PREPARARE:

 1.Se topește untul și se amestecă cu biscuiții zdrobiți în robotul de bucătărie sau prin orice altă metodă.

 2.Prăjitură se poate monta în formă de tort, iar după întărire va rămâne pe fundul formei, sau se poate folosi doar inelul exterior, poziționat cu șanțul pentru fund în sus, direct pe platoul de servire.Voi decideți.Eu am folsit a doua variantă. Am poziționat inelul în centru platoului și am pus amestecul de biscuit și unt, pe care l-am presat cu ajutorul unei linguri sau al unui fund de pahar.Se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute, până ce se întărește blatul prăjiturii.
 3.Intretimp se curate de semințe pepenele, se taie în două, fiecare jumătate se taie cuburi și apoi, fiecare se pasează cu ajutorul unui robotului sau a unui blender vertical.Jumătate se va folosi la umplutura prăjiturii, cealaltă jumătate se va folosi la glazură pentru decor.
 4.Foile de gelatină se pune la hidratat în apă conform indicațiilor de pe pachet. După 10 minute se storc foile de gelatină și se adaugă în  frișca încălzită la maxim 60*C, se amestecă până se ce gelatina se topește apoi se lasă la răcorit.
 5.Se mixează crema de brânză cu mascarpone, zahăr și zahărul vanilat. Se adaugă pepenele pasat, se omogenizează, apoi se adaugă frișca răcorita, coaja de limetă și sucul de lămâie.

 6.Se toarnă amestecul de mai sus peste blatul de biscuiți și se dă la rece, până ce se întărește. Pentru scurtarea timpului de răcire, se poate pune în congelator pentru 30 de minute, sau până ce crema este întărită.

 7.Când crema s-a întărit, procedați la efectuarea glazurii de jeleu: măsurați piureul de pepene rezultat din jumătate de pepene, cu o cană de 250 ml. Adăugați zahărul și completați cu apă până la 500 ml, depinde cât piure v-a ieșit. Amestecați cu 2 plicuri de gelatină tort gelee (un plic este pentru 250 ml lichid) într-o crăticioară și puneți la fiert. Se fierbe timp de un minut, din momentul în care a început fierberea, apoi se ia de pe foc și se lasă câteva secunde,15-20, la răcorit, apoi se toarnă cu grijă peste cremă, după care se dă din nou la rece până ce se întărește și glazura de jeleu.
 8.Se poate decora cu bucățele de pepene galben și frunzulițe de mentă.


 Poftă bună ! 

marți, 13 septembrie 2016

Spaghete carbonara


 Originea denumirii spaghetelor carbonara este incertă și disputată.Una din legende o atribuie minerilor din minele de cărbune din Umbria, care ar fi făcut rețeta cunoscută romanilor, adică locuitorilor Romei, în secolul XIX. Altă legendă o atribuie unui nobil napolitan, Ippolito Cavalcanti, care ar fi publicat rețeta într-o carte a sa.Probabil că nu se mai găsește cartea aceea.Cum în cărțile de rețete apare abia după la doilea război mondial, se mai spune că rețeta a fost inventată de bucătari romani, în timpul celui de-al doilea război mondial, când americanii au venit cu provizii mari de bacon și praf de ouă. Oricare ar fi adevărul, ne bucurăm de o rețetă simplă și în același timp foarte gustoasă.Este printre preferatele mele.

  INGREDIENTE: 
Ptr. doua portii:
  -200 g spaghete 
  -100 g bacon  
  -50 g parmezan ras sau brânză pecorino rasă sau și una și alta
  -2 gălbenușuri 
  -sare, piper proaspăt măcinat 

  MOD DE PREPARARE:  
  1.Puneți la fiert spaghetele în apă cu sare, conform indicațiilor de pe pachet. 
 2.Tăiați baconul cubulețe.

  2.Intretimp încingeți o tigaie încăpătoare și prăjiți baconul până devine crocant, apoi stingeți cu 2 plonice de apa în care fierb spaghetele și lăsați să scadă.Va rezulta un sos maroniu.

 3.Amestecați într-un bol cu ajutorul unui tel gălbenușurile împreună cu parmezanul ras.
  3.Adăugați spaghetele fierte în tigaie, închideți focul , apoi adăugați amestecul de parmezan ras și gălbenușuri, amestecați bine și mai adăugați jumătate de polonic din apa fierbinte în care au fiert spaghetele, amestecați. 
  4.Serviți spaghetele de îndată, într-un bol sau farfurie, presărate cu piper proaspăt măcinat.
 

  Poftă bună!  
Aceasta reteta am publicat-o prima data pe site-ul www.hobbychef.ro .

duminică, 14 august 2016

Chiftelute de dovlecei si cartofi cu salsa de porumb


 Vara e mereu problemă cu gătitul.Vrem să gătim repede, mâncare cât mai ușoară, etc. Rețeta asta e numai potrivită pentru vară. E drept că având acum și in timpul sezonului rece conserve și dovlecei proaspeți, se poate face la fel de bine și iarna. Poate fi un fel de mâncare de sine stătător, sau un aperitiv, sau chiar și mic dejun. De bun, garantez că e bun. 

 INGREDIENTE:
 -3 cartofi roșii
 -2 dovlecei
 -un ardei gras
 -3 fire de ceapă verde tocată
 -2 căței de usturoi
 -2 ouă
 -1/2 de ceașcă de făină
 -sare, piper după gust
 -o legătură de mărar verde tocat
 Ptr.salsa:
 -o ceapă mică tocată
 -1/2 de ardei tăiat cubulețe
 -1/2 de conservă de roșii decojite tăiate cubulețe
 -o conservă de boabe de porumb
 -fulgi de ardei iute după dorință
 -sare, piper după gust
 -pătrunjel sau coriandru verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Spălați legumele și dați cartofii, dovleceii (cu coajă cu tot), ardeiul pe răzătoare.
 2.Amestecați legumele cu ceapă verde tăiată, mărarul tocat, usturoiul zdrobit, ouăle, făina.Asezonati cu sare și piper.
 3.Încălziți o tigaie mai mare cu circa 5 mm de ulei și când s-a încins puneți câte o lingură de amestec de legume, reduceți focul și prăjiți până se rumenesc frumos pe ambele părți.Scoateți chiftelele pe o farfurie întinsă acoperită cu șervețele de hârtie absorbante si lăsați-le să-și lasa excesul de ulei.
 4.Între timp, într-o crăticioară încălziți 2 linguri de ulei și sotați ceapa și ardeiul pentru salsa, timp de 3 minute, adăugați roșiile decojite, fulgii de ardei iute și porumbul, fierbeți la foc mediu spre mic 5 minute.Închideți focul și adăugați pătrunjelul sau coriandrul verde tocat.
 5.Serviți chifteluțele alături de sosul cald de porumb ( e mai gustos cald decât rece).



 Poftă bună ! 

joi, 28 iulie 2016

Vinete Szechuan








 Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi plac vinetele tare de tot, așa că de data asta vă propun o rețetă chinezească clasică : vinetele Szechuan.Ingredientele folosite sunt comune, singurul lucru mai deosebit între ingrediente este așa zisul piper szechuan, care de fapt nu e piper, dar seamănă ca formă, gustul și culoarea fiind diferite, în sensul că are o aromă spre citrice și o culoiare roșiatică.Sigur că dacă nu-l aveți( se găsește in magazinele chinezesti din Dragonul Roșu sau pe internet) puteți să-l înlocuiți cu piper cu lămâie, se găsește în supermarket-uri (adică piper măcinat și coajă rasă de lămâie). Piperul acesta este unul din condimentele prezente in celebrul condiment chinezesc "5 spices"( 5 condimente). Eu nu sunt o puristă în privință respectării rețetelor, dar dacă un ingredient este înlocuit cu altul, atunci ar trebui ca și rețeta să se numească altfel, în cazul de față vinete în stil chinezesc, de exemplu.Sunt niște vinete gustoase și cred că merg de minune și ca mâncare de post, dar și ca și garnitură la ceva carne roșie la grătar sau cuptor. 

INGREDIENTE:
 -2 vinete mici
 -1/2 ardei iute roșu
 -3-4 căței de usturoi tocați fin
 -un cm rădăcină de ghimbir rasă
 -4 fire de ceapă verde tăiate felii de un cm
 -o lingură de vin de orez sau vin alb sec
 -o lingură de sos de soia
 -o linguriță de zahăr
 -1/4 linguriță de piper szechuan (în lipsă puteți folosi piper negru)
 -o lingură de oțet de orez (în lipsă folosiți oțet de mere)
 -1/ 2 linguriță ulei de susan

 MOD DE PREPARARE:

 1.Tăiați vinetele fâșii de 4x2-3 cm, presărați-le cu sare și lăsați l-a scurs.

 2.Prăjiți vinetele în baie de ulei încins la 180 *C, până se rumenesc apoi scoateți-le pe un prosop de hârtie și lăsați-le la scurs.

 3.Turnați uleiul din wok, păstrând doar 1-2 linguri, încălziți-l și adăugați ardeiul iute, partea albă a cepelor, ghimbirul și usturoiul. Prăjiți la foc iute 30 de secunde, apoi adăugați vinetele, amestecați și adăugați sosul de soia, vinul, zahărul, piperul și oțetul. Mai prăjiți amestecând încă 1-2- minute.
 4.Serviți presărate cu cozile de ceapă verde și ulei de susan. 



 Poftă bună ! 

marți, 26 iulie 2016

Ciorba de dovlecei



  Nimic mai simplu și mai gustos pe timp de vară și nu numai. Eu am făcut ciorba neacrită, cu mult mărar verde, pentru că așa îmi place ciorba de dovlecei, dar dacă vouă vă place mai acră, puteți să folosiți cu încredere suc de lămâie sau borș. 

INGREDIENTE:
 -3 dovlecei potriviți
 -2 morcovi
 -50 g de țelină
 -un fir de praz subțire tocat, numai partea albă
 -o ceapă mică tocată
 -2 căței de usturoi
 -200 ml smântână
 -30 g unt
 -o legătură de mărar verde tocat
 -200 g bacon sau șuncă crud uscată afumată
 -sare după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Dați legumele pe răzătoare, tocați ceapa și prazul , apoi topiți untul într-o tigaie împreună cu o lingură de ulei și căliți legumele, apoi stingeți-le cu apă și fierbeți-le.
 2. Dregeți ciorba cu smântână, asezonați cu sare și mai dați 2 clocote, apoi adăugați usturoiul zdrobit.
 3.Tăiați feliile de bacon sau șuncă cubulețe și și frigeți-le într-o tigaie antiaderentă, fără ulei.
 4.Serviți ciorba caldă presărată cu cubulețe de bacon și mărar verde tocat
 Poftă bună !

  

miercuri, 29 iunie 2016

Chiftelute de porumb cu sos tzatziki






Cum mai aveam o conservă de boabe de porumb dulce primită de la SunFood   și cum căldura e mare și chef de stat în preajma "furnalului" n-aveam, m-am gândit să fac ceva rapid și ușor și răcoros. Adică chifteluțele astea acompaniate de sos tzatziki rece, rece!! În 20 de minute sunt gata. Mai mult durează să-ți pregătești ingredientele, decât prepararea lor propriu-zisă.

INGREDIENTE:
 -o conservă de porumb boabe 340 g
 -100 g cașcaval ras
 -2 ouă
 -4 linguri de făină
 -sare, piper după gust
 -1/2 legătură de pătrunjel verde tocat 
 -ulei pentru prăjit
 Ptr.sos:
 -250 g iaurt
 -un castravete
 -un cățel de usturoi
 -o lingură de mărar verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Scurgeti conserva de porumb de apă, apoi clătiți boabele cu apă rece.

 2.Amestecați porumbul cu cașcavalul ras, făină, ouăle, verdeața.Asezonați cu sare și piper.

 3.Încingeți uleiul într-o tigaie, aveți grijă ca uleiul sa nu fumege, puneți câte o lingură din amestecul pentru chifteluțe și prăjiți timp de 2-3 minute pe fiecare față, apoi scoateți chifteluțele și așezați-le pe șervet de hârtie, pentru a pierde excesul de ulei.
 4.Intretimp curățați castravetele de coajă,  dați-l pe răzătoarea mare, stoarceți-l pentru a pierde excesul de apă, apoi amestecați-l cu iaurtul, mărarul și usturoiul zdrobit.Sărați, piperați.
 5.Serviți chifteluțele de porumb alături de sosul tzatziki.

 Poftă bună ! 

sâmbătă, 25 iunie 2016

Supa crema de vinete









 Ciudat nu-i așa ? Dar supa cremă de vinete este o rețetă mediteraneană, neobișnuită pentru noi românii, dar o data încercată, garantez că veți deveni fani ai acestei supe, așa cum am devenit și eu, mai ales dacă vă plac vinetele. Există mai multe variante ale rețetei. Eu m-am inspirat din cea a  marelui bucătar englez Yotam Ottolenghi, a cărui fană declarată sunt. Rețeta este publicată în cartea lui, Jerusalem.In rețeta originală, supa se servea decorată si cu mograbieh, un soi de cus cus gigant. Neavând nu am folosit, dar tot bună a fost.  

INGREDIENTE:
 -1,2 kg de vinete (4 vinete mai mici )
 -o ceapă tocată
 -o lingură chimion măcinat
 -2 lingurițe de pastă de tomate
 -1/2 conservă roșii decojite
 -350 ml supă de pui sau de legume, sau apă 
 -400 ml apă
 -4 căței de usturoi zdrobiți
 -2 ½ lingurițe de zahăr
 -2 linguri de suc de lămâie
 -sare, piper după gust
 -2 linguri de busuioc sau mărar verde tocat 

 MOD DE PREPARARE:



 1.Se coc 3 din cele 4 vinete, în cuptor sau pe aragaz, se curăță și se lasă la scurs, cel puțin 30 de minute.

 2.A 4-a vânătă se tăie cuburi de 1,5 cm, care se prăjesc în ulei, apoi se lasă pe o farfurie acoperită cu șervet de hârtie absorbant, pentru a-și lasă excesul de ulei.

 3.In tigaia în care am prăjit vinetele cuburi, se lasă o lingură de ulei, se sotează ceapa și chimionul aproximativ 7 minute, apoi se adaugă pasta de tomate, roșiile decojite, supa, apa, zahărul, usturoiul, sucul de lămâie, o linguriță și jumătate de sare și piper măcinat după gust. Se fierbe la foc mic 15 minute, după care se adaugă vinetele coapte și se pasează supa cu un blender de mână.
 4.Supă cremă rezultată se mai pune pe foc și se fierbe la foc mic 2 minute.
 5.Se servește presărată cu cuburile de vinete prăjite și busuioc verde sau mărar verde tocat.



 Poftă bună ! 
Rețeta am publicat-o prima dată pe site-ul www.hobbychef.ro 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...