joi, 30 septembrie 2010

Prajitura Lissa



Prajitura asta am numit-o asa pentru ca am vazut-o mai demult pe blogul Lissei si mi-a placut mult.Dar de groaza scosului samburilor nu m-am incumetat.Acuma ,ca mi-am luat aparatul de desamburizat am zis ca e momentul s-o incerc.Multumesc Lissa !

INGREDIENTE:
ptr.blat: 
 -9 oua
-300 g zahar
-45 ml apa
-60 ml ulei
-30 g cacao
-12 Lg faina  

sirop ptr blat :
-400 ml apa
-200 g zahar
-2 plicuri capucino
-esenta rom



jeleu umplutura:
-2 borcane mari de compot de visine
-suc de visine
-300 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-3 plicuri gelatina tort gelee de la dr oetker


crema: 
-750 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-150 g zahar pudra
-3 plicuri creme ole de ciocolata,de la dr oetker
-2 pliuri zahar vanilat
-esenta de rom

glazura :  
-500 ml suc
-6 Lg zahar
-2,5  plicuri tort jele rosu sau alb



MOD DE PREPARARE :


 -scula cea noua in functiune,la scos samburii din compot.
-se bat albusurile spuma impreuna cu apa,apoi cu zaharul
-galbenusurile se freaca cu uleiul,ca la maioneza,apoi se adauga peste albus
-faina se cerne impreuna cu cacaoa dupa care se incorporeaza treptat in amestecul de mai sus.
- se toarna aluatul  intr-o tava  (26x38 cm a fost tava mea) tapetata cu hartie de copt si se pune in cuptorul preincalzit la 180* timp de 35 -40 de minute,pana trece proba scobitorii.

-intretimp confectionam ,in cazul in care nu avem un cadru dreptunghiular reglabi,un cadru din carton pe care il invelim cu folie de aluminiu.
-pentru siropul cu care insiropam blatul,fierbem apa cu zaharul,pana se topeste acesta din urma,apoi adaugam cele 2 plicuri de capucino si dupa ce luam de pe foc,adaugam si o esenta de rom (cred ca merge si visinata,dar eu nu am avut)
-blatul,dupa ce s-a racit  si dupa ce am sos hartia de copt si l-am asezat din nou in tava il insiropam bine.
-montam cadrul cat mai fix posibil pe langa blat
-visinele le imprastiem pe blat si le acoperim cu jeleul facut dupa cum urmeaza:
zeama de la compot o masuram si completam pana la 800 ml cu suc de visine (eu am folosit suc de la granini) ,o amestecam cu 300 g zahar o fierbem pana la topirea zaharului,lasam sa se raceasca putin apoi adaugam si cele 3 plicuri de gelatina tort gelee,dizolvate in prealabil in 2 linguri de suc ,dam un clocot apoi lasam sa se racoreasca 1 minut si o turnam calda peste visine.Dam la rece pana se intareste gelatina.



-se mixeaza bine toate ingredientele pentru crema pana se leaga,apoi se intinde crema peste jeleu,avand grija sa nu lasam spatiu liber langa peretele cadrului. Dupa care dam iar la rece sa se intareasca crema de data asta
-dupa ce s-a intarit si crema,facem glazura de jeleu de deasupra prajiturii :amestecam sucul cu zaharul si gelatina dupa care punem la foc ,fierbem doar pana se dizolva zaharul si incepe sa clocoteasca ,o luam de pe foc,o lasam sa se raceasca 1 min ut apoi o turnam cu grija peste crema,avand grija sa nu dizlocam crema ( cum am facut eu ).Lasam 2-3 ore la frigider sa se patrunda aromele,apoi scoatem cu grija cadrul,trecand cu un cutit subtire si ascutit si incazit sub jet de apa calda,de jur imprejur.Apoi se poate portiona cu acelasi cutit usor incalzit,cum am zis.Se orneaza dupa preferinta.

 -asta-i felia Lissei !
 -o bucatica si pentru voi.


miercuri, 29 septembrie 2010

Pangasius cu capere gatit in vas Zepter

 Nu prea imi place mie pangasius,nu din cauza zvonurilor cu Mekong-ul,dar nu imi place gustul lui. Cercetand ce e cu pestele asta,am constatat ca la originea zvonului sunt francezii pentru ca piata lor a fost invadata de pestele asta ieftin ,vietnamez,ceea ce a dus la scaderea vanzarii de peste autohton.In general nu imi place pestele cu gust accentuat de mal.Prefer pestii de apa iute sau cei de mare.Dar a cumparat sotul meu ,asa ca a trebuit sa-l gatesc si zic eu ,rezultatul nu a fost rau.Cand am pesti de tipul asta ii condimentez cat mai aromat ,sa contracarez gustul (se preteaza bine la curry de peste) si iute.Eu l-am gatit in vas zepter,dar cine nu are,poate utliza o tigaie antiaderenta.

INGREDIENTE:
-fileuri de pangasius
-ulei de masline
-lamaie
-2 catei de usturoi zdrobiti
-1 Lg capere (le ador la mancarurile de peste)
-piper cu lamaie (condiment de la Kamis)
-creole seasoning (este un amestec de condimente pe baza de ardei iute si usturoi si alte condimente pe care ei nu le mentioneaza )
- sos soia
-sare,daca credeti ca mai este necesara,avand in vedere ca sosul de soia e sarat.

  MOD DE PREPARARE:


- fileurile se stropesc cu lamaie,sos de soia si restul condimentelor si se da la rece pentru o jumatate de ora.
-se stropeste vasul de frigere cu foarte putin ulei de masline (normal,rafinat, nu extravergine ) si se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie,se incinge si se adauga pestele .
-dupa 2 minute,se intoarce pe cealalta parte, se adauga caperele si se stropeste iarasi cu sos de soia..Daca e nevoie se mai stoarce lamaie.Trebuie sa se formeze un mic sosisor acoloSe frige inca 2 minute si se scoate pe un platou sau farfurie.

-noi l-am mancat cu o salata simpla verde cu ceapa rosie,asezonata cu ulei de masline extravergine si lamaie.

Alte gadget-uri

 Rasnita de piper electrica (merge cu 4 baterii ) .are si un ledulet sa vezi unde rasnesti .Probabil ca asta e in caz ca manaci la lumina lumanarilor.22 lei la Selgros.
 Aparatul de scos samburi de visine sau cirese,ce l-am vazut pe blogul Lyrei,la un pret rezonabil (fata de ce am vazut la decorix parca).27 lei la Domo.Azi l-am si folosit,urmeaza si reteta zilele astea.
Gratar pentru pus la racit painea,chiflele,cornurile,briosele sau ce vreti voi.Diametrul 30 cm,de la Carrefour.L-am primit cadou,asa ca nu stiu pretul,da'cica a fost ieftin,e marca magazinului.

luni, 27 septembrie 2010

Galusti cu prune (gomboti)

Vedeta incontestabila a toamnei acestea,la noi in familie sunt galustile cu prune,numiti gomboti in Transilvania din ungureste(gomboc insemnand ca o sfera ).Este un desert comun spatiul est european : Romania, Ungaria, Polonia,Croatia.Este unul din deserturile la care cu greu rezist.Adica nu prea rezist.Poate din cauza amintirii copilariei

INGREDIENTE:
-1 kg cartofi
-2 oua
-3 cani de faina
-1/2 lingurita sare
-aprox 32 de prune
-zahar 
-zahar vanilat
-1-2 lg scortisoara
-1/4 lg cardamom sau nucsoara
-ulei sau unt (eu folosesc intotdeauna ulei)
-pesmet

MOD DE PREPARARE:
-cartofii se fierb si se face un piure din ei,la care se adauga dupa ce s-a racit,ouale,faina si sarea.Se acopera cu o folie de plastic si se da la rece pentru cel ptin 30 de minute.
-taiem prunele atat cat sa putem scoate samburele si le presaram cu zahar,zahar vanilat,scortisoara si cardamom sau nucsoara.
-cu mainile infainate se ia cate o lingura de aluat si se aplatizeaza,apoi se pune pruna in mijloc si se inchide bine aluatul in jurul ei cat mai strans,ruland-o intre palme.Aluatul este cam moale,dar daca adaugati mai multa faina,nu va mai fi la fel de gustos.

-se pune o cratita cu apa si o lingurita cu sare la clocotit si se aseaza usor galustile in apa,avand grija sa trecem usor o spumiela pe sub ele,ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei.

- se fierb la foc mijlociu 12-15 minute,pana incep sa se ridice la suprafata apei.
 - intretimp se pune ulei intr-o tigaie,se incalzeste si se adauga pesmetul pe care il rumenim.Noua ne place pesmetul mai rumenit.
 -se ia cu grija cate o galusca si se tavaleste prin pesmet,dupa care se aseza intr-un vas.
 -pudram cu zahar si zahar vanilat.
 -se servesc calde sau reci.Eu le incalzesc mai nou in cuptorul cu microunde.
-Eu zic ca aluatul asta e cel mai gustos desi e mai lipicios si mai putin rapid.Se simte gustul de cartof nu de faina.

duminică, 26 septembrie 2010

Meniu de week-end de toamna frumoasa

 Iata ce am gatit week-endul asta .Se cunoaste ca a venit toamna pentru ca am facut galusti cu prune.



 -Minitarte cu vinete ,a doua oara intr-o saptamana la cererea 'telespectatorilor'

 -limba cu sos remoulade , care vam aratat-o deja



-cu zeama ramasa in urma fierberii limbii am facut  supa tatarasca cu coltunasi,in varianta lenesului 


-un fel de plachie de macrou: adica macrou la cuptor pe un pat de ceapa,ardei,morcov,sos de rosii si capere.


-gomboti (galusti )cu prune ,care sunt dulciurile vedeta ale sezonului,la mine in familie.

sâmbătă, 25 septembrie 2010

Limba cu sos remoulade

Limba cu sos remoulade este un fel foarte simplu de mancare,dar foarte gustos.Eu va prezint varianta simpla,de aici puteti compozitiona dupa dorinta.

 INGREDIENTE :

-1 limba de vaca sau 1 kg limba de porc (eu am avut porc)
-1 borcan de castraveti in otet
-0,5 l maioneza (de care doriti)
-1 legatura marar verde tocat
-sare,piper dupa gust

MOD DE PREPARARE:

-limba se spala bine,apoi se fierbe (eu am fiert-o in oala cu presiune 40 de minute) in apa cu sare pana ce observam ca pielita ce o acopera face mici umflaturi (adica se desprinde de muschiul propriu-zis).Zeama in care a fiert poat fi folosita apoi pentru o supa cu galusti sau taitei.
- se lasa sase racoreasca,apoi se decojeste de pielita c o acopera.Se decojeste mai usor daca e calduta,decat daca este rece.
-se taie cubulete,sau felii mai mici si se amesteca cu castraveciorii taiati si ei cubulete ca pentru salata de boeuf,mararul si maioneza.Eu am facut ca de obicei, o maioneza mai dietetica,in sensul ca este cu mai putin colesterol rau,reteta aici.Se asezoneaza dupa gust cu sare,piper.E mult mai buna,daca se lasa macar o ora,doua, la frigider.

 -se poate servi ca aperitiv sau ca fel de mancare de sine statator.

joi, 23 septembrie 2010

Minitarte cu vinete

Aceasta reteta este inspirata dintr-una gasita pe blogul lui Nadji, o prietena internauta frantuzoaica. Mi-a placut , am incercat-o si nu am regretat. E un aperitiv foarte gustos, dupa parerea mea si nici greu de facut nu este.Ca sa nu mai spun ca poate fi facuta si vara dar si iarna, daca avem vinete congelate.
INGREDIENTE:
ptr 8 tarte (diametru 10 cm)
-1 pachet aluat foietaj
-2 vinete marisoare
-3-4 rosii ( sau 8 rosii uscate la soare si pastrate in ulei)
-1 ceapa mare
-2 catei de usturoi zrobiti
-2 oua
-300 ml smantana
-150 g branza telemea rasa
-parmezan
-1 ardei iute (optional)
-sare,piper
-ulei de masline
-4 felii de prosciutto crudo pentru decor

MOD DE PREPARARE:

-se coc vinetele pe o plita sau in cuptor,se decojesc si se lasa la scurs timp de o ora, apoi se toaca grosier ca pentru salata de vinete.
-ceapa se toaca marunt,rosiile, daca sunt zemoase si cu seminte se scobesc ,iar carnea ramasa se taie cubulete
-se amesteca smantana cu oul batut apoi se amesteca toate ingredientele impreuna(vinetele tocate,ceapa,usturoiul,rosiile,branza rasa,parmezanul,smantana cu oul) ,adaugandu-se putin ulei de masline si se potriveste gustul de sare,piper


-aluatul fraged se decupeaza si se imbraca formele de tarta cu el,se inteapa cu o furculita (fiecare tarta se poate acoperi cu hartie de copt si se presara cu boabe de fasole sau orez pentru a impiedica cresterea aluatului ,dar eu nu am procedat asa ) si se baga in cuptorul preincalzit la 200* C,timp de 15 minute.Daca nu ati pus boabe si aluatul a crescut (cazul meu) ,apasa-ti-l usor cu mana si umpleti tartele cu amestecul de vinete,apoi mai bagati in cuptor,tot la 200*C,pentru aproximativ 10-15 minute.
-ornati cu prosciutto crudo si stropiti cu putin ulei de masline.

-sper sa va placa !

Dovlecei,ardei si rosii umplute

Toata lumea face legume umplute cu carne.De data asta am experimentat carnea condimentata putin mai altfel,adica m-am inspirat din mititeii Laurei.

INGREDIENTE :
-ardei,rosii dovlecei
-1 kg carne tocata de vita
-1 ceasca orez
-2 cepe mari
-2 catei de usturoi
-o legatura de marar
-2 Lg coriandru macinat
-1 Lg menta uscata maruntita
-1 lg busuioc uscat
-1 ardei iute tocat sau fulgi de ardei iute (optional,functie de cat va place de iute mancarea)
-sare,piper
-4 Lg pasta de tomate
-aprox 150 g afumatura
-smatana

MOD DE PREPARARE:

-carnea se amesteca cu condimentele si orezul spalat bine,dupa care se acopera si se da la rece cateva ore,preferabil de seara pana dimineata,sa se amestece aromele.
-ardeii se curata de cotor si nervurile interioare,dovleceii se curata de coaja ,se scobesc de semninte si se taie la dimensiunea potrivita,iar rosiile se scobesc si ele de miez.
-umplem legumele cu carne,le asezam in cratita,asezam afumatura printre legume si turnam peste ele apa clocotita,miezul rosiilor scobite si  pasta de tomate .Lasam sa fiarba la foc mic,cam 20 de minute,dupa care punem cratita in cuptorul incins pentru inca vreo 20 minute,sa prinda legumele o mica crusta.
-si servim desigur cu smantana sau iaurt.

miercuri, 22 septembrie 2010

"Mititeii" Laurei Laurentiu


Sunt imtr-o perioada in care incerec diverse retete ale doamnelor din blogrolul meu.Asa am incercat-o si pe aceasta,care se cheama  Punjeni cevapi. Adica  o varianata de chebab muntenegrean .Mititeii nostri fac parte din aceeasi famillie, de aceea i-am numit mititeii Laurei. Reteta Laurei aici, Spre deosebire de ea,am accentuat condimentele si i-am faut numai din carne de vaca,ca numai asta am avut ,ceea ce nu a fost tocmai bine,pentru ca s-a simtit  nevoia si de ceva grasime.Cascavalul continut nu da suficienta grasime,ca mancarea sa nu fie fada.Asa ca amestecul de carne de vaca cu miel sau ,pe gustul romanesc porc(jumi juma) , e perfect ,iar condimentarea e grozava.Cred ca se poate folosi la diverse tocaturi.Eu am folosit amestecul la ardei umpluti si a iesit grozav.

INGREDIENTE

-500 de grame de carne de vita (pulpa)
-500 de grame de carne de miel (tot pulpa) sau porc,eu zic ca pe romaneste merge
-2 cepe mari
-4-5 catei de usturoi mari
-1 Lg (lingura) de boia dulce
-3 Lg de coriandru macinat
-1 varf de cutit de nucsoara rasa
-1 Lg de busuioc uscat macinat
-sare
-piper din belsug,sau cat de condimentat va place
-o legatura de verdeata tocata (patrunjel sau marar sau combinate )
-cascaval taiat bastonase,cred ca aprox 200 gr



MOD DE PREPARARE:

-se amesteca foarte bine  toate ingredientele ,mai putin cascavalul  ,se inveleste cu un film de plastic si se da la frigider,de preferat peste noapte (adica vreo 12 ore )
-
Carnea se imparte in bile de dimensiunea   unei mingi de ping-pong. Cate bile, atatea bastonase de cascaval sunt necesare:

Pe suprafata de lucru umezita cu apa, se aplatizeaza fiecare bila de carne si se aseaza pe ea un bastonas de cascaval:eu am avut o folie de silicon si nu a fost nevoie de apa.Se aplatizaeaza carnea cu palma,in forma de elipsa, cat sa fie de dimensiunea bastonasului de cascaval (cam de lungimea unui mititel obisnuit,6-7 cm )
Se modeleaza mititelul, inchizand bine cascavalul in interior:
Se incinge gratarul (in cazul Laurei gratarul de fonta pentru aragaz), in  cazul meu gratarul Zepter. Se pensuleaza  gratarul de fonta(la cel zepter nu e nevoie) cu un strat fin de ulei si se aseaza mititeii.
Se frig pe toate partile ,nu mai mult de 2 minute pe parte si se servesc, fierbinti, cu  garnitura sau salata la alegere.

joi, 16 septembrie 2010

Mancare de vinete cu dovlecei

Mancarea asta e una ce am facut-o repetat in vara asta la cererea "telespectatorilor".Poate fi consumata ca atare ,cu smantana , iaurt ,sau ca si garnitura la friptura.

INGREDIENTE:
-2 vinete taiate cubulete
-1 dovlecel taiat cubulete
-2 cepe mari tocate
-2 catei de usturoi 
-1 ardei gras rosu
-1 ardei iute (optional)
- 1 kg de rosii taiate cubulete sau 2 conserve de rosii decojite
-1/2 lg busuioc uscat sau 1 lg busuioc proaspat si tocat
-sare,piper dupa gust
-200 g branza telemea de oaie (sau de care aveti)
-o legarura marar
-cateva fire de patrunjel tocat
-smantana sau iaurt,dupa preferinta
-2 catei de usturoi ( la final,dupa gust)
-2 Lg ulei de masline extravergine
-parmezan ras

MOD DE PREPARARE:

-dovleceii taiati cubulete se calesc, in ulei,dupa care se scot deoparte,intr-un castron
-apoi,in aceeasi cratita vinetele( taiate cubulete se stropesc cu sare si se lasa o jumatate de ora sa-si lase zeama ),dupa care se calesc si ele in ulei,pana se moaie usor
-urmeaza ceapa tocata,ardeiul si ardeiul iute care se calesc si ele in aceasi cratita,cu ulei pana ceapa devine aurie

-se amesteca toate cele dinainte in cratita,se adauga rosiile taiate si ele cuburi,se lasa se se lege sosul,apoi se adauga branza,busuiocul si mararul.Daca doriti se poate da la cuptorul incins pentru 15 minute.Eu avand cratitile mele nu mai fac aceasta operatie.
-se adauga alti 2 catei de usturoi maruntiti,asta daca doriti,2 linguri de ulei de masline ,se potriveste de sare,pipersi se presara cu parmezan ras si patrunjel 

-se serveste ca atare cu smantana sau iaurt
-sau ca si garnitura la o friptura.

marți, 14 septembrie 2010

Negresa

De data asta am incercat o forma ce am v-am aratat-o ieri.Vazusem mai de mult pe blogul lui Diamond o reteta de negresa ,cu niste poze tare apetisante,asa ca m-am gandit s-o folosesc la inaugurarea noii mele forme de copt .

INGREDIENTE:

-2 cesti (cup 240 ml)  zahar
-3/4 ceasca lapte
-3 Lg de cacao
-200 g unt
-1 si 1/2 ceasca faina
-5 oua
-2 plicuri cu zahar vanilat
-1 praf de copt
-o mana de stafide si una de merisor (cranbery) inmuiate in rom
-100 g nuci prajite si maruntite grosier
-coaja rasa de la o lamaie
-coaja rasa de la 2 mandarine
-esenta de rom

 ptr sirop:
-1/2 ceasca apa
-1/2 ceasca zahar
-3 Lg zeama de mandarine
-esenta de rom



MOD DE PREPARARE:

-laptele ,zaharul si cacaoa se amesteca si se fierb pana ce se topeste zaharul si se leaga putin sosul,dupa care se lasa la racit si se da la rece
-nucile prajite putin intr-o tigaie antiaderenta (fara ulei),le maruntim si le adaugam in sosul de ciocolata
-untul se bate spuma cu zaharul vanilat,apoi se adauga aprozimativ 3/4 din sosul de ciocolata racit (restul va folosi folosi la decorare,deci aici depinde de voi cat opriti ).apoi se adauga galbenusurile pe rand,amestecad continuu,apoi faina cernuta amestecata cu praful de copt si la sfarsit albusurile batute si ele spuma cu putina sare si cateva picaturi de zeama de lamaie.Albusurile le amestecati cu o lingura,nu cu mixerul .Zice ca asa e de bine penru prajitura.
-compozitia se pune in forma ,a mea a fost antiaderenta si nu am unso,dar daca aveti  o altfel de forma ungeti-o cu ptin unt sau ulei si apoi  in cuptorul incins la 180*, cam 40 de minute (pana trece proba scobitorii ).Daca faceti prajitura in tava normala,cred ca 30 de minute sunt suficiente.Scobitoarea e de baza pentru control.Dupa ce s-a copt se lasa la racit in forma 15 minute,timp in care preparam siropu l( ce-l vom folosi la insiropat blatul,evident) : fierbem apa,zaharul,pana se leaga siropul apoi adaugam zeama de mandarina si romul.Dupa ce se raceste siropul si am scos prajitura din forma ,o insiropam si o glazuram cu restul ramas de sos de ciocolata, 1/4.



 -decoram dupa preferinta

Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...