miercuri, 17 februarie 2010

Orez prajit indonezian (Nasi Goreng )



Asta este varianta de baza a orezului prajit. Cea care este un fel de mancare de baza in Indonezia. O am de la un foarte bun prieten indonezian. Exista si variante,cu diferite adaosuri :chilli, creveti, pui, diferite legume,etc. Este un fel de mancare usor de preparat si rapid. Esential este sa fierbeti orezul cu o zi inainte de a pregati orezul prajit, sau fierbeti orezul dimineata si-l pregatiti seara, dupa ce a stat la rece.

INGREDIENTE:

masura ceasca=240 ml

-1 ceasca orez cu bobul lung
-2 cesti apa
-o ceapa mare,taiata solzisori
-2-3 oua
-ulei
-sare,piper,
-1/2 lingurita curcuma (turmeric ) optional
-1 lingura sos soia
-2 linguri sos soia dulce (kecap manis ) optional

MOD DE PREPARARE

1.Se spala orezul bine, pana ramane apa curata.



2.Se pune la fiert in apa cu sare si curcuma, acoperit cu capac, intai la foc mare, pana incepe sa fiarba, apoi la foc minim , cam 15 minute, pana incep sa apara mici cratere in orez. Se opreste focul si se lasa la racit. Cat este inca caldut, se aereaza cu ajutorul unei furculite, ca sa se deslipeasca boabele de orez unele de altele. Apoi se da la rece, ideal ar fi de seara pana a doua zi. Cu cat sta mai mult rece,cu atat mai bine.
 

  

 
3.Se caleste ceapa in 2-3 linguri de ulei, apoi se adauga ouale se amesteca repede (nu trebuie sa fie prajite ouale prea tare ) si se adauga orezul pe rand,amestecand continuu si se lasa la prajit timp de aproximativ 5 minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se pringa de fundul tigaii sau al cratitei.


4.se adauga piperul, sosul de soia , sosul de soia dulce daca aveti si se mai lasa pe foc,amestecand,1-2 minute.




Acest fel de orez poate fi folosit ca atare, el putand constitui o mancare in sine, sau se poate folosi ca si garnitura la diverse feluri cu carne :curry, frigarui, fripturi, peste, fructe de mare sau legume .
Pofta buna !


5 comentarii:

  1. Recomand la toata lumea reteta asta ca e de nota 10+ .Am mincat orezul chiar la Pansy acasa si stiu ce zic , asa ca incercati-l toata lumea !

    RăspundețiȘtergere
  2. Reteta mea preferata din cele inscrise de tine la concurs. In weekend ma gandesc sa o incerc.

    Bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  3. Incearc-o,sunt convinsa ca o sa-ti placa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am sa incerc aceasta reteta. Sunt mare fan orez de oricare ar fi el.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...