marți, 23 februarie 2010

Fasole batuta

Oldies but goodies !

Drept care postez aceasta reteta banala in Romania,cu o mica contributie a mea (radacina de telina fiarta si mixata impreuna cu fasolea,careia ii da o savoare deosebita,plus condimentele ),mai ales pentru prietenii mei americani si vegetarieni.

 INGREDIENTE:
-1/2 kg fasole alba cu bob de care vreti voi,eu prefer boabele mari
-o radacina de telina cu diametrul cam de 3-4 cm taiata in 4 (cred ca se pot folosi si bete de telina,cred ca vreo 3-4,eu nu am  folosit,pentru ca eu gasesc radacina de telina ),dar nu e necesar,asta e adaugirea mea la reteta de baza.
-4-5 catei mari de usturoi,dupa gust
-1/4 cana ulei de floarea soarelui (cu masline nu am incercat,dar cred ca trebuie folosit mai putin,cam 50 ml,sub 1/4 cana )
-1/4 cana de zeama in care a fiert fasolea
-4-5 catei de usturoi zdrobiti
-2 cepe mari
- sare
-1/2 lg (lingurarita )  menta
-!/4 lg anason sau chimion

MOD DE PREPARARE

1.Spalam fasolea si o punem in apa rece de seara pana dimineata,sau cel putin 6 ore,pana incepe sa se umfle.Cand observam ca a absorbit toata apa,clatim fasolea si ii adaugam apa,sa o acopere bine.Modul acesta de hidratare o face sa se gateasca mai repede si in acelasi timp elimina substantele balonante din ea.Daca nu avem timp s-o lasam atata la inmuiat,in timpul fierberii schimbam 3 ape.Se spune ca adaosul de bicarbonat de sodiu in apa de fierbere,are acelasi efect.La sfarsitul fierberii adaugam 1/2 lingurita de menta si 1/4 lingurita de chimion si inchidem focul.Lasam 5 minute,dupa care putem sa strecuram fasolea dar pastram 1 cana de zeama.

2.Punem fasolea cu telina fiarta in blender,sau mixer,adaugam uleiul si  zeama si mixam.La sfasit adaugam usturoiul zdrobit.

3.Ceapa o taiem solzisori si o prajim pana se rumeneste usor in ulei,apoi  adaugam putina boia dulce,si apoi punem tot amestecul de mai sus, peste fasole ca decor.
Exista variante in care se pune si bulion ,dar in acest caz nu va sfatuiesc sa puneti ceapa cu bulion deasupra,ci doar in farfurie,cand serviti fasolea ,pentru ca se intampla probabil un fenomen chimic si daca cumva ramane mancarea si pentru a doua zi,fasolea se strica.Ideea e sa nu puneti bulion,ca nu e nevoie,boiaua de ardei ii da suficienta culoare.

Acest fel de mancare poate sa fie unul independent,de post,poate fi prezentat cu adaosuri de ardei copt ,varza murata,sau alte muraturi , ca aperitiv,sau poate fi o garnitura,e foarte versatil.SI GUSTOS !!
Pofta buna!

8 comentarii:

  1. pansy pupici draguta.foarte faina reteta .o stiam si eu dar fara telina.cred ca este tare buna cu muraturi, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. menta si telina ii dau o aroma speciala.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ca "oldies, but goldies"!
    Mi-a venit apa-n gura instantaneu
    cand am vazut poza!
    (Nici eu n-am mai auzit de treaba
    cu telina, dar nu poate sa fie
    decat foarte bun. Si adaugirea
    de menta si de chimion e de apreciat.)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua!

    As fi incantata daca ati dori sa facem un schimb de adrese.
    Blogul meu http://bucatariaportocalie.blogspot.com/
    Multumesc frumos!
    Flori

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...