Pana atunci incercati-o pe asta.
INGREDIENTE:
-3cani faina
-1 plic praf de copt
-6 galbenusuri
-1 varf de cutit de sare
-3 plicuri zahar vanilat
-2 1/2 cesti zahar pudra
-250g unt topit
-cate o fiola cu esenta de vanilie si rom
-coaja de la o lamaie
-1 borcan gem de zmeura
-9 albusuri
-150 g nuci prajite si macinate
-2 Lg (linguri) amidon de porumb
MOD DE PREPARARE
-se prajesc nucile in cuptor5-10 minute,iar dupa ce se racesc le maruntim in robotul de bucaratie si adaugam 2linguri de amidon de porumb si mixam bine,bine impreuna.(operatiunea asta eu nu am facut-o ca nu am stiut de ea,decat dupa ce a fost gata prajitura )
-Se freaca galbenusurile cu sarea,o ceasca de zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat
-se adauga untul topit si esentele de rom si vanilie,coaja rasa de lamaie.
-faina se cerne si se amesteca in prealabil cu praful de copt,apoi se adauga in compozitia de mai sus si se mixeaza.
-se ia o tava ( a mea are 28x35 cm,dar merge pana la 40),se acopera cu hartie de copt,se pune aluatul rezultat in mijloc si se intindecu mana uda sau infainata,pe toata suprafata tavii.
-se pune tava in cuptorul preincalzit la 180*c si se lasa la copt timp de 10 minute.
-intretimp batem cele 9 albusuri de ou cu 1 1/2 ceasca zahar pudra,si un plic de zahar vanilat,ca pentru bezele,pana compozitia devine tare .
In reteta initiala nucile nu trebuiau amestecate cu bezeaua,ci veneau presarate deasupra,ele trebuind zdrobite mai mare .Asa ca m-a descurcat matusa mea care mi-a spus ca daca vreau sa pun nucile in bezea atunci e obligatoriu sa le amestec foarte bine cu 2 linguri de amidon de porumb si apoi sa le pun in bezea si sa le amestec cu o lingura,nu cu mixerul.Altfel patiti ce-am patit eu,se fleoascaie toata compozitia,devine lichida.
-dupa ce am scos tava cu foaia din cuptor,lasam la racit ,dupa care ungem foaia cu gemul si turnam amestecul cu nuca si bezea peste.
-se pune astfel tava in cuptorul racit la 150* C si se tine acolo pana e bezeaua capata o culoare aurie-maronie deshis.
Atentie ca temperatura in cuptor sa nu creasca,s-o mentineti la 150 de grade,mai putin poate sa fie mai mult nu.Cam 45 de minute dureaza operatiunea asta.
-dupa ce se scoate prajitura din cuptor,se lasa la racit si abia apoi se taie si nu se acopera.
eu zic ca arata chiar foarte bine si daca zici ca a mai fost si gustoasa atunci inseamna ca a fost prefect.breveteza reteta .pup
RăspundețiȘtergeream brevetat-o ,gata ! si sa stii ca e si buna intr-adevar ca altfel nu as fi postat-o.am sa revin cu pozele pe duminica sau luni.
RăspundețiȘtergereun premin te asteapta la mine pe blog.pup
RăspundețiȘtergereinca un premiu...te astept sa-l ridici
RăspundețiȘtergeremerci ,ma duc acuma
RăspundețiȘtergereune gourmandise qui ne se refuse pas excellent
RăspundețiȘtergerebonne journée
merci,fimere,a bientot
RăspundețiȘtergerePansy, reteta nu e de loc gresita. Si eu am o reteta asemanatoare(difera nr de oua si gemul)si amestec bezeaua cu nucile. Mai e o diferenta! Le pun pe toate in tava de la inceput, nu coc blatul cu gemul inainte. Prajitura mea se numeste Figaro.
RăspundețiȘtergeremari,la mine e gresita ,ptr ca trebuia sa iasa precum prajitura capricii si am inteles eu gresit,ca mama e cam telegrafica in retetele ei si eu nu am avut experienta in lucrat cu albusul si a iesit asta.de aia zic ca e gresita.o mai fi gresit-o si figaro asta al tau.!
RăspundețiȘtergere