Reteta asta am gasit-o pe site-ul nainei,( a fost foarte draguta si m-a ajutat la construirea blog-ului meu )care l-a randul ei a preluat-o de la gourmandine.
E foarte buna ,merita s-o incercati.puteti sa o umpleti cu ce vreti voi: stafide,alte fructe uscate sau confiate.de aici trebuie sa functioneze imaginatia voastra.Trimiteti-mi e-mail cu realizarile voastre referitor la retele mele si am sa incerc sa le postez pe blog.E drept ca intai trebuie sa invat cum.
INGREDIENTE:
600 gr faina(4 CESTI (CUPS ))
75 gr unt
2 oua
25 gr drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata( la plic)
200 ml lapte caldut
coaja rasa de la o portocala sau lamaie
esente ( eu am pus de portocale in a doua varianta,in prima am pus lamaie )
5 linguri zahar
un strop de sare(1/2 lg ( lingurita ))
Pentru uns foaia ne trebuie 50 gr unt topit
Pentru umplutura: ciocolata taiata marunt neagra si alba (2-3 bucati ptr fiecare culoare,in cazul ciocolatei menaj.oricum in total 200 g )
Pentru uns deasupra: 1 galbenus, 50 ml lapte
Mai intai drojdia se pune intr-un castronel cu o Lg faina, 50 ml lapte si o lingurita (lg ) de zahar, si se lasa langa o sursa de caldura pana cand creste.
Faina se pune intr-un castron mare, se toarna drojdia, zaharul,praful de sare, untul taiat cubulete, laptele, ouale si esentele .
Se framanta toate cca 20 minute.
Daca aveti masina de facut paine, este foarte bine, ca face ea toata munca de framantare in locul dumneavoastra.. Puneti ingredientele in ordinea aratata de cartea aparatului vostru(eu topesc untul la cuptorul cu microunde ).de regula ingredientele lichide ,urmate de cele solide si faceti ciclul de framantare al painii albe sau al briosei ,care dureaza cam 30 minute.
Dupa care scoateti aluatul si puneti-l la dospit 1 ora intr-un loc caldut, ferit de curenti.Asta e operatie comuna cu cei care nu framanta aluatul la masina de paine.( asta pentru a face economie de electricitate,ca si in masina de paine,dospitul tot o ora aproximativ dureaza),eu pun aluatul intr-un castron acoperit cu un servet curat si il pun pe aragaz,care are cuptorul pornit.
Dupa ce aluatul a dospit, se intinde cu sucitorul o foaie de cca 1 cm,cam 40x40 cm care se unge cu untul topit si se presara ciocolata taiata cubulete ,rahat sau ce vreti dumneavoastra ca umplutura.Dupa ce am presarat ciocolata si rahatul uniform pe toata suprafata, rulam foaia strans, pana se formeaza un rulou. Dupa ce am format ruloul, il taiam transversal in rondele de cca 2 cm.
In tava de tort,( diametru 26-27 ) punem hartie de copt (,eu am uns marginile cu unt,nu m-am omorat sa pun hartie si pe margini) si aranjam rondelele de aluat taiate ,in cerc, petrecandu-se una cate una.
Lasam apoi la dospit pentru inca 1 ora.
Ce frumoasa este coronita................))))............Felicitari!
RăspundețiȘtergereSeara buna!
incearc-o, n-o sa regreti
RăspundețiȘtergereHello d-na incoronata...:-) Sa stii ca arata super, si buna ideea cu rahatul. Bravo!!!
RăspundețiȘtergereCred ca ai muncit mult la reteta asta dar rezultatul e de nota 10 ! De mult cautam o prajitura asa de buna si de aratoasa.
RăspundețiȘtergereFrumoasa coronita..chiar astazi am rasfoit revistele practic in bucatarie primite anul trecut din Ro,si-am vazut-o,si-am placut-o,si ramine sa o pun si eu in practica.
RăspundețiȘtergeream facut de 2 ori coronita asta.o data cu drojdie uscata si a doua oara cu drojdie proaspata,e drept ca din congelator.prima data a crescut mai frumos.coaja iese putin cam crocanta pentru dantura noastra,asa ca m-am gandit ca data viitoare o voi face cu 4 galbenusuri,in loc de 2 oua intregi.
RăspundețiȘtergereFrumoasa coronita ai mesterit! :)
RăspundețiȘtergere