duminică, 28 februarie 2010

Snitzelul Gabrielei cu ierburi si sos mozzarella


Reteta asta de snitzel e extraodinara.Am gasit-o pe blogul Gabrielei.Am prelut-o si v-o readuc in atentie ca sa zic asa ,pentru ca va asigur ca merita, iubitorilor de snitzele.


INGREDIENTE
-2 piepti de pui fara os si fara piele
-3 oua
-faina cat este necesar
-5 Lg (linguri ) pesmet
-1 Lg cimbru
-1 Lg busuioc
-3 Lg parmezan
ptr sosul mozzarella:
-50 g unt
-1 Lg faina
-0,5 l lapte
-150 g mozzarella
-sare,piper,nucsoara dupa gust


MOD DE PREPARARE


-pesmetul,cimbrul,busuiocul si parmezanul ras se amesteca

 - se fileteaza pieptul de pui

 

  

 

-apoi se procedeaa ca la orice snitzel,se da carnea prin faina,ou si amestecul de pesmet

 

- se prajeste in uleiul in prealabil imcins,apoi la foc mediu spre mic,ca la orice snitzel.3-4 minute pe o parte,pana primeste o culoare frumoasa aurie,  lapoi la fel pe partea cealalta la fel.
Intretimp facem sosul de mozzarella ,care este un sos bechamel din unt,o lingura de faina si 500 ml lapte




  

-adaugam mozzarella si amestecam pana se topeste,apoi potrivim de sare,piper si nucsoara macinata.


Servim snitzelul cu sos si garnitura pe care o dorim,eu am facut piureul meu reteta aici

Ciorba de curcan

E o ciorba grecita cum ar zice Dana.Nu e a la grec,a la carte,dar e dreasa a la grec.

INGREDIENTE :

Care va sa zica avem nevoie de :

1-2 gaturi de curcan
2 cesti de legume de ciorba congelate,dupa preferinta
2 cartofi taiati bucati dupa preferinta
1 morcov taiat la fel
1 pastarnac taiat la fel
1 telina taiata la fel
3 galbenusuri
zeama de la o lamaie
patrunjel, leustean
smantana pentru servit,daca dorim

MOD DE PREPARARE:
Fierbem carnea in oala cu presiune,sau in ce oala  vrem ,timpul depinde de ce oala folosim, adaugam legumele si mai fierbem,20 de minute in oala normala sau 6 minute in oala de presiune.
Iaca legumele.(In afara de legumele congelate de ciorba,am mai pus cartofi,morcovi si pastarnac.)

 

Batem galbenusurile cu sare, adaugam zeama de lamaie si pe rand vreo 2-3 polonice cu zeama fierbinte,dupa care tot amestecul il adaugam in oala.Verdeta tocata ,patrunjel si leustean le adaugam la sfarsit ,dupa ce am inchis focul.
Se serveste cu salata de ceapa (ceapa taiata solzisori,amestecata cu sare,ulei si otet de vin  ) si smantana dupa gust.
POFTA BUNA !




Premiu pentru Sarah-LA MULTI ANI !

vineri, 26 februarie 2010

Prajitura gresita

I-am spus asa pentru ca chiar am gresit-o.Reteta o am din caietul de retete al mamei si acolo ea o scrisese cam telegrafic si nu a trecut o procedura.Eu nepricepandu-ma la bezele ,deh,am facut o greseala tehnica,dar am continuat si a iesit prajitura asta,care e foarte buna.Sambata sau duminca am sa fac varianta initiala si am sa revin atunci cu explicatii.
Pana atunci incercati-o pe asta.



INGREDIENTE:

-3cani faina
-1 plic praf de copt
-6 galbenusuri
-1 varf de cutit de sare
-3 plicuri zahar vanilat
-2 1/2 cesti zahar pudra
-250g unt topit
-cate o fiola cu esenta de vanilie si rom
-coaja de la o lamaie
-1 borcan gem de zmeura
-9 albusuri
-150 g nuci prajite si macinate
-2 Lg (linguri) amidon de porumb

MOD DE PREPARARE
-se prajesc nucile in cuptor5-10 minute,iar dupa ce se racesc le maruntim in robotul de bucaratie si adaugam 2linguri de amidon de porumb si mixam bine,bine impreuna.(operatiunea asta eu nu am facut-o ca nu am stiut de ea,decat dupa ce a fost gata prajitura )

-Se freaca galbenusurile cu sarea,o ceasca de zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat


-se adauga untul topit si esentele de rom si vanilie,coaja rasa de lamaie.


-faina se cerne si se amesteca in prealabil cu praful de copt,apoi se adauga in compozitia de mai sus si se mixeaza.


-se ia o tava ( a mea are 28x35 cm,dar merge pana la 40),se acopera cu hartie de copt,se pune aluatul rezultat in mijloc si se intindecu mana uda sau infainata,pe toata suprafata tavii.


-se pune tava in cuptorul preincalzit la 180*c si se lasa la copt timp de 10 minute.

-intretimp batem cele 9 albusuri de ou cu 1 1/2 ceasca zahar pudra,si un plic de zahar vanilat,ca pentru bezele,pana compozitia devine tare .
 
 

Aici e momentul in care am gresit.
 
In reteta initiala nucile nu trebuiau amestecate cu bezeaua,ci veneau presarate deasupra,ele trebuind zdrobite mai mare .Asa ca m-a descurcat matusa mea care mi-a spus ca daca vreau sa pun nucile in bezea atunci e obligatoriu sa le amestec foarte bine cu 2 linguri de amidon de porumb si apoi sa le pun in bezea si sa le amestec cu o lingura,nu cu mixerul.Altfel patiti ce-am patit eu,se fleoascaie toata compozitia,devine lichida.

 Deci nucile maruntite se amesteca foarte bine in robot cu cele 2 linguri de amidon si abia apoi le punem in bezea si amestecam cu lingura nu cu mixerul .
              
-dupa ce am scos tava cu foaia din cuptor,lasam la racit ,dupa care ungem foaia cu gemul si turnam amestecul cu nuca si bezea peste.
 

 


-se pune astfel tava in cuptorul racit la 150* C si se tine acolo pana e bezeaua capata o culoare aurie-maronie deshis. 
Atentie ca temperatura in cuptor sa nu creasca,s-o mentineti la 150 de grade,mai putin poate sa fie mai mult nu.Cam 45 de minute dureaza operatiunea asta.

-dupa ce se scoate prajitura din cuptor,se lasa la racit si abia apoi se taie si nu se acopera.


Salata de fasole cu peste afumat

Am pastrat niste boabe de fasole fierte de la fasolea batuta de alaltaieri si am faut o salata care sper sa va placa.Este poate neobisnuita alaturarea fasolei de pestele afumat,dar daca o s-o incerati  n-o sa va displaca si sunt sigura ca o s-o mai faceti. Puteti folosi orice peste ,eu am folosit macrou.
Deci,la munca nu la-ntins mana :

INGRDIENTE

-0,5 kg fasole boabe fiarta,sau 3 conserve de boabe de fasole
-1-2 buc macrou afumat
-1 ceapa
-sare,piper
-optional pasta de ardei iute
-ulei,de care doriti
-otet balsamic
-patrunjel verde sau si mai bine marar verde
-1 Lg (lingura ) de capere

MOD DE PREPARARE


-fierbeti fasolea,cum o fierbeti dvs de obicei sau puteti folosi boabe de fasole gata fierte, din conserva.
-taiati ceapa solzisori
-dezosati pestele,inlaturati pielea si rupeti-l in bucati mai mici
-tocati patrunjelul
- amestecati toate ingredientele avand gija sa pastrati cateva bucatele de peste pentru a le presara deasupra dupa asezonarea cu sare,piper,pasta de ardei iute(daca doriti),ulei si otet balsamic (dupa gust).Apoi presarati deasupra patrunjelul tocat.
Eu mai fac o varianta a acestei salate,in care in loc de ulei si  otet,folosesc maioneza picanta (cu mustar,multa lamaie si pasta de adei iute).Cand am capere pun si capere,la amandoua salatele,acum n-am avut.
Va arat aici o poza din avion a salatei cu maioneza,care am facut-o cu alta ocazie.


marți, 23 februarie 2010

Fasole batuta

Oldies but goodies !

Drept care postez aceasta reteta banala in Romania,cu o mica contributie a mea (radacina de telina fiarta si mixata impreuna cu fasolea,careia ii da o savoare deosebita,plus condimentele ),mai ales pentru prietenii mei americani si vegetarieni.

 INGREDIENTE:
-1/2 kg fasole alba cu bob de care vreti voi,eu prefer boabele mari
-o radacina de telina cu diametrul cam de 3-4 cm taiata in 4 (cred ca se pot folosi si bete de telina,cred ca vreo 3-4,eu nu am  folosit,pentru ca eu gasesc radacina de telina ),dar nu e necesar,asta e adaugirea mea la reteta de baza.
-4-5 catei mari de usturoi,dupa gust
-1/4 cana ulei de floarea soarelui (cu masline nu am incercat,dar cred ca trebuie folosit mai putin,cam 50 ml,sub 1/4 cana )
-1/4 cana de zeama in care a fiert fasolea
-4-5 catei de usturoi zdrobiti
-2 cepe mari
- sare
-1/2 lg (lingurarita )  menta
-!/4 lg anason sau chimion

MOD DE PREPARARE

1.Spalam fasolea si o punem in apa rece de seara pana dimineata,sau cel putin 6 ore,pana incepe sa se umfle.Cand observam ca a absorbit toata apa,clatim fasolea si ii adaugam apa,sa o acopere bine.Modul acesta de hidratare o face sa se gateasca mai repede si in acelasi timp elimina substantele balonante din ea.Daca nu avem timp s-o lasam atata la inmuiat,in timpul fierberii schimbam 3 ape.Se spune ca adaosul de bicarbonat de sodiu in apa de fierbere,are acelasi efect.La sfarsitul fierberii adaugam 1/2 lingurita de menta si 1/4 lingurita de chimion si inchidem focul.Lasam 5 minute,dupa care putem sa strecuram fasolea dar pastram 1 cana de zeama.

2.Punem fasolea cu telina fiarta in blender,sau mixer,adaugam uleiul si  zeama si mixam.La sfasit adaugam usturoiul zdrobit.

3.Ceapa o taiem solzisori si o prajim pana se rumeneste usor in ulei,apoi  adaugam putina boia dulce,si apoi punem tot amestecul de mai sus, peste fasole ca decor.
Exista variante in care se pune si bulion ,dar in acest caz nu va sfatuiesc sa puneti ceapa cu bulion deasupra,ci doar in farfurie,cand serviti fasolea ,pentru ca se intampla probabil un fenomen chimic si daca cumva ramane mancarea si pentru a doua zi,fasolea se strica.Ideea e sa nu puneti bulion,ca nu e nevoie,boiaua de ardei ii da suficienta culoare.

Acest fel de mancare poate sa fie unul independent,de post,poate fi prezentat cu adaosuri de ardei copt ,varza murata,sau alte muraturi , ca aperitiv,sau poate fi o garnitura,e foarte versatil.SI GUSTOS !!
Pofta buna!

vineri, 19 februarie 2010

Chec cu nuca si portocale


INGREDIENTE

-3 cani (cups) faina,(450 g)
-1 cana+1 LG ulei, (250 ml) sau 250 g unt
-4 oua
-1 1/4 cani zahar pudra (300 g )
-coaja si zeama de la o portocala
-1 plic praf de copt (2 lg )
-2 plicuri zahar vanilat
-esenta rom,vanilie
-1 cana stafide sau merisor (cranberry)
-150 g nuci macinate mai mare.
-daca aveti, 3 linguri mari de coaja de portocala confiata sau bucatele de portocala

MOD DE PREPARARE

-se freaca ouale cu zaharul,zaharul vanilat,dupa care se adauga uleiul ca la maioneza si se mixeaza.



-se adauga zeama de portocale,coaja rasa de portocala si esentele
-faina se cerne si se amesteca cu praful de copt,dupa care se adauga in amestecul de oua cu zahar,si se omogenizeaza.


-se adauga nucile macinate grosier si stafidele.
-daca aveti se poate adauga si coaja de portocala confiata,sau felii de portocale taiate mi si stropite cu zahar si scortisoara.In acest din urma caz le stoarcem putin inainte de a le adauga in aluat.
-se pune amestecul in forma tapetata cu hartie de copt,sau unsa cu ulei si pudrata cu faina.
-se baga in cuptorul preincalzit la 200*C,iar dupa 20 de minute se reduce temperatura la 180*C.Se tine aproximativ o ora,sau pana trece proba scobitorii.
 

 

miercuri, 17 februarie 2010

Condiment tandoori chicken masala

INGREDIENTE:

1 lg (lingurita) praf de usturoi
1 lg ghimbir uscat si macinat
1 lg cuisoare macinate
1/2 lg nucsoara rasa
1 lg coaja de nucsoara(mace)-asta nu stiu daca se gaseste dar cred ca poate fi inlocuita cu curcuma (turmeric) sau sofran
1 1/2 lg chimen macinat (nu chimion )
2 Lg (linguri ) coriandru macinat
1 lg seminte fenicul macinate
1 lg scortisoara (optional)
1 lg piper negru macinat
1 lg seminte cardamom maro macinate
1 lg boia iute
1 lg boia dulce

Se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient bine inchis. 
Se foloseste la condimentarea carnurilor de pasare gatite la cuptor sau gratar,in stilul tandoori.

Pui cu pasta rosie de curry



INGREDIENTE:


-1 kg piept pui dezosat si fara piele
-2 cepe mari
-1 ardei mare rosu,optional
-8 catei mari de usturoi
-2 cm de radacina de ghimbir feliata foarte fin
-1 Lg (lingura) PASTA ROSIE DE CURRY sau in lipsa 2-4 Lg praf curry amestecat cu 2 lg de boia
-150 ml,aproape o ceasca lapte de cocos sau ,in lipsa un  iaurt mic
-1 cutie conserva rosii decojite,taiate cuburi
-sare,piper dupa gust

Mod de preparare:

-Se taie felii usturoiul si ghimbirul
-Se taie solzisori ceapa ,iar ardeiul fasii
-carnea se taie fasii
-se rumeneste carnea,in 2 linguri de ulei, la foc iute,amestecand mereu

-se adauga ceapa ,ghimbirul,usturoiul si se amesteca impreuna cu carnea si se prajesc la foc iute,amestecand si avand grija sa nu se arda ceapa.
-se adauga pasta de curry se amesteca impreuna cu legumele si carnea ptr 1 minut
-se adauga rosiile decojite si iaurtul si se lasa sa scada sosul si sa se lege,cateva minute
-decoram cu frunze de coriandru sau patrunjel.
Se serveste cu orez,legume fierte ,etc




 

  

 


In lipsa  pastei curry,daca nu gasiti la magazin,aveti reteta aici se poate folosi praf de curry la care adaugam 2 lg boia dulce si eventual una iute.

Pasta rosie de curry (thai )



Pasta rosie de curry este unul din ingredientele principale ale bucatariei tailandeze.Iata mai jos,o varianta de baza a acestei paste.

 INGREDIENTE:

-4 ardei iuti rosii proaspeti
-2,5 cm radacina de ghimbir
-4 cepe mici,din alea cu coaja aramie(shallots)
-4-6 catei de usturoi
-4 fire de lemon grass (se gaseste in supermarchet-uri )
-4 lg (lingurite) seminte de coriandru
-4 lg chimion
-2 lg boia iute
-1/4 lg curcuma (turmeric)
-1/2 lg sare
-coaja rasa si zeama de la 2 limete(lamai verzi)
-1 Lg (lingura) ulei de care vreti,vegetal sa fie

MOD DE PREPARARE

-curatati su taiati fin ghimbirul,ceapa,usturoil,ceapa ciorii.
-taiati coditele si apoi pe lung ardeii iuti,dupa care maruntiti-i
-incalziti o tigaie antiaderenta si prajiti usor semintele de coriandru si chimion,pana incepeti sa simtiti aroma lor,apoi lasati-le sa se raceasca.
-mixati toate ingredientele intr-un blender sau robot de buctarie  pana obtineti o pasta (daca mai e nevoie mai adaugati ulei si zeama de lamaie), pe care apoi o puneti intr-un borcan cu capac si o depozitati la frigider. Timpul cat se poate pastra astfel ,este de maxim o luna.

Avatar pro sau contra ?

In plina nebunie mondiala Avatar ,cu pareri pro si contra,iata ca apar pe internet tot felul de informatii interesante. Paulica ,prietenul nostru iscoditor ne-a impartasit cele de mai jos. Ce ziceti?

Credeţi că doar Pandora, planeta din filmul Avatar, poate fi aşa frumoasă? Vă înşelaţi, întrucât acele locuri superbe nu sunt roadele imaginaţiei lui James Cameron, ci există în realitate pe Pământ.
Aşa că, în loc să vă criogenaţi şi să mergeţi ani de zile cu naveta în spaţiu, mai bine exploraţi unele dintre cele mai frumoase zone de pe Terra.

1. Golful fluorescent, din Vieques, Puerto Rico

Strălucire în apele întunecate. Graţie celor trei râuri luminiscente, La Parguera , Golful Ţânţarilor şi Fajardo, puteţi avea o experienţă suprarealistă făcând baie printre 160.000 de organisme microscopice pe litru - dinoflagelate, ce pot deveni ale voastre.Minunea vizuală a fost desscoperită  de coloniştii spanioli prin 1500, care au fost atât de şocaţi de opera "diavolului", încât au oprit râurile "pictate" să se mai verse în ocean, instalând un fel de baraj. Aşa că dinoflagelatele sunt protejate şi acum de varsarea în ocean şi se bucură de o viaţă liniştită.
 
 
2. Cascada Angel, Venezuela

Seamănă cu locul unde Jake Sully şi Neytiri încearcă să prindă o pasăre-dragon. Casacada Angel, denumită după aviatorul american Jimmie Angel ce a survolat minunea naturală în 1937, este mândria Parcului Naţional Canapa din Venezuela. Această cascadă este ascunsă în adâncimile jungelelor şi este cea mai înaltă din lume, fiind considerată una dintre cele opt minuni naturale ale lumii.
 
3. Tepui sau Muntele Roraima, din Venezuela

Parcă este una din stâncile plutitoare din Avatar. Este un munte foarte înalt de pe tărâmurile Venezuelei, înconjurat de nori, ce îl fac să pară suspendat în aer.
Despre acest loc magic a scris şi Sir Arthur Conan Doyle, în cartea "Lumea Pierdută". Întrucât este un loc izolat, aici vieţuiesc tot felul de animale şi plante unice în lume. Tepui apare şi în filmul animat de la Pixar , "Up".
 

4. Plantele "extraterestre" din Yemen

Multe din plantele fosforescente din Avatar sunt create după asemănarea florei de pe o insulă din Marea Arabică, Socotra, denumită şi un giuvaer al biodiversităţii, întrucât un sfert din plantele de aici sunt unice pe Terra.Plantele aici sunt neobişnuite, precum copacul "trompă de elefant" roz sau cel denumit "Sângele Dragonului".
 


5. Pasărea paradisului

Pasărea-dragon a populaţiei de pe Pandora îşi găseşte o surată pe Pământ: Pasărea Paradisului, din Noua Guinee. Frumosul animal are un penaj de poveste într-o multitudine de culori. Pasărea Paradisului locuieşte în jungle şi mlaştini şi se hrăneşte cu fructe şi insecte.
 


6.Animalele zburătoare din Borneo

Animalele din Avatar sunt doar o versiune exagerată a ceea ce există pe Terra. Deşi, dacă un om vede ceva zburând, în afară de păsări, începe să se îndoiască de sănătatea mentală.Adânc în jungelel din Borneo avem însă o mulţime de specii zburătoare, de la şerpi, broaşte la şopârle. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste creaturi aleg să zboare din copac în copac pentru a călători mai eficient, fiind o modalitate mai rapidă( deh,secolul vitezei ).
 

 
7. Aurora Boreală

Unul dintre cele mai impresionante aspecte vizuale din Avatar este cerul nopţii, văzut ca un organism pulsant, ondulator, ce pare că dansează în zeci de culori.. Aşa ceva avem şi noi, pe Pământ: fenomenul este cunoscut drept Aurora Boreală şi se observă pe cerurile nordice.
 
8. Cascada de la Havasupai

Apele de culoarea opalului ale cascadei Havasu din Marele Canion sunt un peisaj perfect pentru Avatar. Aceasta este cea mai fotografiată cascadă din lume, şi este uşor de înţeles de ce, culoarea apelor sale fiind aproape ireală.
 

9. Peşterile fosforescente din Noua Zeelandă şi Australia

În anumite zone ale noii Zeelande şi ale Australiei, mergeţi pe sub pământ şi o să aveţi impresia că cerul înstelat al nopţii va apărea brusc deasupra voastră. Acest lucru se datorează lui Arachnocampa sau viermele strălucitor, care luminează aceste peşteri. El este de fapt o larvă de muscă, care trăieşte într-un cuib de mătase, creat pe pereţii peşterilor. Din cuib atârnă un fel de mucus în care se prinde prada.
 
10. Stâncile din provincia Hunan, China

Stâncile Wulingyuan din China au jucat un rol extrem de important la crearea rocilor suspendate din Avatar. Arată aproape identic, iar fotografii de la Hollywood şi-au petrecut acolo 4 zile în 2008 pentru a captura pe film stâncile. Chiar 25 de minute din film au fost filmate în zona Wulingyuan.
  
11. Ciupercile fosforescente din Japonia şi Brazilia

Pământul nu este chiar aşa de fosforescent ca Pandora, însă are şi el câteva astfel de specimene. Printre cele expuse mai sus, am găsit şi 71 de tipuri de ciuperci strălucitoare. Unul dintre ele este Mycena chlorophos şi se găseşte în Japonia şi Brazilia. El apar în timpul sezonului ploios, iar pământul de lângă ele străluceşte de la sporii împrăştiaţi. Oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce sunt fosforescente.
 
12. Podurile de rădăcini din India

Un exemplu perfect pentru folosirea naturii fără să o distrugi. Sătenii au folosit rădăcinile vii ale arborilor la împletirea unor poduri peste râuri.  Unele dintre ele au peste 500 de ani vechime şi pot suporta 50 de oameni deodată.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...